Çocuğunu sokağa atana ceza geliyor

Güncelleme Tarihi:

Çocuğunu sokağa atana ceza geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sokakta çocuk çalıştıran, sokağa atan ve şiddet uygulayanlara ceza uygulaması başladı. Bir baba hakkında suç duyurusunda bulunulurken, eve almadığı iki kızı da koruma altına alındı.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK)'ndan sorumlu Devlet Bakanı Hasan Gemici'nin 4 Ocak'ta 80 il valisine gönderdiği genelge üzerine ilk suç duyurusunda bulunuldu. Altındağ semtinde oturan ve Ankara Hastanesi'nde yardımcı hizmetli olarak çalışan A.A. hakkında 6 çocuğunu sürekli dövdüğü ve sokağa terk ettiği gerekçesiyle kamu davası açılması istendi. Eve alınmayan iki kız çocuğu ise koruma altına alındı.

Ankara Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusunda A.A.'nın Nihat, Nurcan, Rabia, Zuhal, Meral ve Nihal adlı çocuklarını sürekli dövdüğü ve onları sokağa terk etmek suretiyle sağlıklarının tehlikeye girmesine neden olduğu belirtildi. A.A.'nın yaptıklarının Türk Ceza Kanunu'nun ‘‘Aile Efradına Karşı Fena Muamele’’ başlığını taşıyan 474, 475, 476, 477, 478 ve 429. maddeleri uyarınca cezalandırılması gereken fiiller olduğu hatırlatıldı.

GEREKİRSE ALINACAK

Gemici, 10 aile için daha suç duyurusu hazırlıklarının sürdüğünü belirtirken, TCK'nın 477.maddesindeki ‘‘Her kim idaresi altında bulunan veya büyütmek, okutmak, bakmak, muhafaza etmek veyahut bir meslek ve sanatı öğretmek için kendisinde tevdi olunan şahsın üzerinde haiz olduğu terbiye hakkına veya itaat ettirmek selahiyetini suiistimal ile o şahsın sıhhatinin muhtel (bozmak, ihmal etmek, zarara uğratmak) veya bir tehlikeye maruz olmasına sebep olursa 18 aya kadar hapsolunur’’ hükmünü hatırlatarak, çocuğun ihmal ve istismarında ısrar eden ailelerin velayet hakkının da ellerinden alınabileceğini söyledi.

ALO ŞİDDET HATTI

Ekonomik yoksulluk yüzünden sokakta çocuk çalıştıran ailelere ekonomik ve eğitim desteği verdiklerini belirten Gemici, ekonomik desteğin çocuk başına 14 milyon 750 bin lira olduğunu belirtti. Gemici bazı ailelerin tüm bu yardımlara rağmen çocuklarını geçim aracı olarak kullanmakta ısrar ettiklerini de vurgulayarak, çocuklarına kötü muamelede bulunan ve sokağa terkeden ailelerin ihbarı için de telefon hattı kuracaklarını bildirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!