ÇocuÄŸunu çalıştıran ailelere suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

Çocuğunu çalıştıran ailelere suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2001 14:48

İstanbul Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nce, çocuklarını sokaklarda çalıştıran 184 aile hakkında Cumhuriyet Savcılıkları'na suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyurularından 7'si hakkında takipsizlik kararı verildi, 177 aile reisi hakkında ise 3 ay hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Haberin Devamı

Ä°l Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Ä°stanbul ValiliÄŸi'nin, 19 AÄŸustos 2000 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan ''Sokakta YaÅŸayan veya Sokakta Çalıştırılan Çocukların Korunması Suretiyle Kamu EsenliÄŸinin SaÄŸlanması ile Ä°lgili Güvenlik Kararı''na uymayan toplam 184 aile hakkında TCK'nın 526. maddesi gereÄŸi Cumhuriyet Savcılıkları'na suç duyurusu yapıldı.Â

Ä°lgili Cumhuriyet Savcılıkları, suç duyurularından 7'si hakkında takipsizlik kararı verirken, 177 aile reisi hakkında ise 3 ay hapis cezası istemiyle dava açtı.Â

Bu davalardan 36'sı şikayetçi İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü lehinesonuçlanırken, hapis cezaları yaklaşık 300 milyon lira para cezasına çevrildi. 141 davanın ise halen görülmesine devam ediliyor.

İstanbul'da özellikle Tarlabaşı'nda oturan çok çocuklu ailelerin çocuklarının sokaklarda mendil satıcılığı, dilenme ve cam silme gibi işler yaptığına dikkat çekiliyor. Bu çocuklar, sokaklardan alındıktan sonra aileleri çağırılarak yazılı uyarı yapılıyor ve sokaktaki tehlikeler anlatılıyor.

Haberin Devamı

Uyarılara rağmen çocuklarını çalıştırmaya devam eden aileler hakkında Cumhuriyet Savcılıkları'na suç duyurusu yapılıyor.
  Â
İstanbul İl Sosyal Hizmetler Müdürü Kahraman Eroğlu da, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, sokakta çalıştırılan çocukların korunması için İstanbul Valiliği'nin Güvenlik Kararı ile Türk Medeni Kanunu ve Türk Ceza Kanunu'nda ilgili maddeler bulunduğunu kaydetti.

Eroğlu, ''Aileler artık çocuklarını istedikleri gibi sömüremeyeceklerini anladılar. Amacımız, ailelere ceza aldırmak değil.Çocukların aynı zamanda toplumun ve devletin olduğunu göstermek'' dedi.

Muhtaç çocukların korunmasının bir ekip olayı olduğunu vurgulayan Eroğlu, soruna çözüm bulunması için toplumsal kaynakların harekete geçirildiğini söyledi. Eroğlu, ''İstanbul'da çok iyi bir ivme yakaladık. Sokakta yaşayan ve çalıştırılan çocuklarla ilgili 10 merkez kurduk. Korunmasız çocuklarla ilgili uzun vadeli çalışmalar yapıyoruz'' diye konuştu.

Sokakta yaşayan ve çalıştırılan çocuklarla ilgili pilot bölge seçilen Beyoğlu, Şişli, Bakırköy, Fatih, Beşiktaş, Eminönü ve Kadıköy İlçeleri'nde sokak ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden  Eroğlu, ''Bu çalışmayı kentin bütün ilçelerine, her mahallesine yaymak, bu çocukların bir sahibi olduğunu söylemek istiyoruz'' dedi.

Haberin Devamı

Çocukları eÄŸitime yönlendirdiklerini, bugüne kadar 550 çocuÄŸun okula devam etmesini saÄŸladıklarını ve bu çocukların velilerinin de kendilerinin olduÄŸunu bildiren EroÄŸlu, maddi durumu yeterli olmayan yaklaşık 300 aileye çocuk başına ayda 46 milyon lira maddi yardım yapıldığını da ifade etti.Â
  Â
CÄ°NSEL Ä°STÄ°SMAR
  Â
Ä°stanbul'da cinsel istismara uÄŸrayan çocukların sayısı konusunda abartılı rakamların ifade edildiÄŸini bildiren EroÄŸlu, gerçekte bu sayının az olduÄŸunu belirtti.Â

Eroğlu, cinsel istismara uğrayan çocuklar için bir merkez açtıklarını ve merkeze emniyet tarafından 10-18 yaş arasında 15 kız çocuğunun getirildiğini söyleyerek, ''Bu çocukları tekrar topluma kazandırmak için kuaförlük, el sanatları gibi beceri kursları veriyoruz. Onlar meslek sahibi olarak kendilerine iş kurabilirler, hayatlarına devam edebilirler'' diye konuştu. 

'BİZİM EVİMİZ' OTOBÜSÜ

TEMSA firmasının bağışladığı ve iç dizaynını Rotary Kulübü'nün yaptığı ''Bizim Evimiz'' adlı otobüsün sokakta yaşayan ve çalıştırılan çocuklara yönelik olarak yakında hizmete gireceğini bildiren Eroğlu, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

''Dışı resimlerle, çiçeklerle süslenen otobüste, tuvalet, banyo, temiz elbise dolabı, bilgisayar odası, görüşme odası, oyuncaklar, yerde oturma yastıkları olacak. Otobüsün içi ev gibi olacak. Adı da zaten 'Bizim Evimiz'. Birer hafta çeÅŸitli yerlerde kalacak. Çocuk buraya sığınacak ve 1 gün kalacak. Sosyal hizmet uzmanları, eÄŸer çocuk kalıcı bir hizmet isterse onu kurumlara yönlendirecek. Ayrıca, yardım yapmak isteyen vatandaÅŸlara da buradan yol gösterilecek. Otobüs 15 gün içinde hizmete girecek.''Â

Kahraman Eroğlu, İstanbul'da sokakta yaşayan yaklaşık 1000 çocuk bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!