"Çocuğun rızası yoksa sünnet de yok"

Güncelleme Tarihi:

Çocuğun rızası yoksa sünnet de yok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2012 00:00

Almanya'da sünnet izni için federal hükümet ilk adımı attı. Federal Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger ülkede sünnetin yapılmasını yasal güvenceye almak için hazırladığı yasa tasarısını görüşülmek üzere Federal Meclis'e sundu. Yasa tasarısı, ülkede yaşayan Müslüman ve Musevi ailelerin çocuklarını dini vecibelere göre sünnet ettirme imkanı tanıyor.

Haberin Devamı

Federal Adalet Bakanlığı Sözcüsü hazırlanan yasa tasarısı ile hedeflerinin farklı dine ve kültüre mensup bireylerin dini gerekliliklerini yerine getirmeye olanak tanımak olduğunu belirterek, “Almanya'da sünnet serbest olacak” dedi. Hazırlanan yasa tasarısı sadece doktorlara değil, sünnetçilere de çocukları sünnet ettirme imkanı veriyor. Tasarıda altı haftaya kadar çocuklar sünnet ettirilirse, sünneti dini görevliler veya sünnetçiler de yapabilecek.

AİLE VE ÇOCUĞUN RIZASI
Tasarı, sünnette izni ailenin ve çocuğun rızasına bağlıyor. Buna göre ailenin sünnete izin vermesi gerekirken, çocuğa da durumun anlatılması gerekiyor.

Tasarı sünneti adam yaralama suçu kapsamına alırken, cezai bir yaptırım ise içermiyor. Meclise gönderilen yasa tasarısı, meclisin ilgili birimlerinde görüşüldükten sonra Federal Meclis'te onaylanacak. Ardından Eyaletler Meclisi'ne gönderilecek olan tasarı, burada kabul edilirse Cumhurbaşkanı'nın önüne gelecek. Cumhurbaşkanının onayından sonra da tasarı yasallaşıp yürürlüğe girecek.

Haberin Devamı

DOKTORLAR YASAYI BEKLİYOR
Almanya'da Köln yerel mahkemesi geçtiğimiz Haziran ayında verdiği kararla ülkede sünnet yapılmasının suç olduğuna hükmetmişti.

Almanya'da yaşayan Museviler ve Müslümanlar alınan mahkeme kararına çok sert tepki gösterirken, doktorlar ise cezai işlemler endişesi ile çocukları sünnet ettirme işlemini durdurmuşlardı. Berlinli Dr. İsmail Nevzat Tuncay, mahkeme kararından sonra sünnet etmediğini ve gelen başvuruları da geri çevirdiğini belirterek “Yasa çıkmadan da sünnet ettirme işlemini durdurduk” dedi. Almanya Türk Toplum Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Demir ise Federal Hükümet’in, sünnete izin verecek tasarıyı hazırlamasını sevindirici bulduğunu belirterek “Almanya'da sünnete izin verilmezse sünnet turizmi ve merdiven altı sünnetler başlar. Tasarıyı olumlu buluyoruz” dedi.

MUSEVİLER DE OLUMLU BULDU
Almanya Yahudiler Merkez Konseyi Genel Sekreteri Stefan Kraemer, Federal Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı yasa tasarısını olumlu bulduğunu açıkladı. Kramer, tasarının ceza hukuku yerine aile hukuku kapsamına alınması gerektiğini savundu.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!