Çobanların bulduğu mağara turizme kazandırılacak

Güncelleme Tarihi:

Çobanların bulduğu mağara turizme kazandırılacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2008 16:05

Tokat İl Genel Meclisi toplantısında, Almus'ta çobanlar tarafından bulunan mağaranın durumu ve burada yapılacak çalışmalar hakkında hazırlanan rapor kabul edildi.

İl Genel Meclisi'nin ekim ayı toplantısında, geçen günlerde Almus ilçesinde, iki çoban tarafından bulunan mağaranın durumu görüşüldü.

İl Genel Meclis Üyesi Dursun Aytaç, üyelere, Müze Müdürlüğü ve Ruhsat Denetim Müdürlüğü Jeoloji Mühendisi Şeref Atış tarafından bu konuda hazırlanan raporu okudu.

Raporda, Müze Müdürlüğü, Jeoloji Mühendisi ve Komisyon tarafından yapılan incelemeler neticesinde, mağaranın 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında koruma altına alınması gerekli tabiat varlığı niteliği taşıdığından Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na iletilerek gerekli tescil ve kayıt işlemlerinin yapılması görüşü yer aldı.

Raporda, ayrıca, mağaranın detaylı şekilde araştırma ve incelemelerinin yapılıp, uygun görülmesi halinde turizme kazandırılması amacıyla speleologlar (mağara bilimi uzmanı) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü uzmanlarınca da incelenmesi ve mağaranın onarımı için 2009 yılı bütçesinden ödenek ayrılmasının uygun olacağı belirtiliyor.

Toplantıda daha sonra, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Elibol, okunan raporu oylamaya sundu. Yapılan oylamada rapor kabul edildi.

Çobanlar İbrahim Dizer ve Fahri Ergen tarafından, Almus'a bağlı Teknecik köyüne 1 kilometre uzaklıkta doğa harikası bir mağara bulunmuştu. İçerisinde çok sayıda sarkıt ve dikit olan mağaranın turizme kazandırılması hedefleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!