Çinli bakan ‘bal tuzağı’na düşmüş

Güncelleme Tarihi:

Çinli bakan ‘bal tuzağı’na düşmüş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2011 00:00

Çin Maliye Bakanı Jin Renqing “kişisel nedenlerle” istifa etmişti. WikiLeaks’te yayınlanan bir belge, Renqing’in Tayvanlı seksi bir ajan tarafından tuzağa düşürüldüğünü ortaya koydu.

Haberin Devamı

ÇİN üst düzey yönetimini 2007’de sarsan seks skandalının gerçek yüzü WikiLeaks belgeleriyle ortaya çıktı. 2007’nin ağustos ayında Çin yönetimi tarafından “kişisel nedenlerle” istifa ettiği açıklanan eski Maliye Bakanı Jin Renqing’in daha sonra başka Çinli poitikacılarla da ilişkisi olan bir metresi olduğu Hong Kong basınında yazılmıştı. Ancak WikiLeaks tarafından yayınlanan Amerikan dışişleri belgelerine göre bu “metres” aslında bir “bal tuzağı” idi. Yani casusluk amacıyla bakanla ilişkiye giren yabancı bir kadın ajandı. Amerikan diplomatik yazışmalarında “Kadın bu adamlara (Çinli yöneticilere) Çin askeri istihbarat bölümünde çalışan biri olarak tanıtıldı. Ancak müfettişler onun Tayvanlı bir ajan olduğuna inanıyor” ifadeleri yer aldı.
Resmi adı “Çin Cumhuriyeti” olan Tayvan, komünist rejim yerine kendisinin Çin’in gerçek vârisi olduğunu savunuyor. İki ülke arasında ilişkiler zaman zaman geriliyor.
2004’te ABD hedefti
Üst düzey sırlara vâkıf kişilerin çekici bir kadın görünümündeki ajanlarla ilişkiye sokulduğu “Bal tuzağı” en eski ve etkili casusluk oyunlarından biri. 2004’te de ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkililerinden Donald W. Keyser, Tayvanlı kadın bir ajana gizli belgeleri vermekle suçlanmıştı.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!