Çin'in tekno milliyetçilik politikası

Güncelleme Tarihi:

Çinin tekno milliyetçilik politikası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2004 13:37

Asırlar öncesinde çok sayıda buluşa imza atarak medeniyetin gelişmesinde önemli bir katkıya sahip olan Çin, yerli teknolojiyle yeniden dünya devi olmaya çalışıyor. Kablosuz iletişimden, cep telefonlarına kadar her konuda kendi teknolojisini geliştiren Çin’in bu hamlesinin ardında güvenlik ve ticari endişelerden önce ulusal gurur yatıyor.

Haberin Devamı

Oregon Üniversitesi’nden Profesör Richard P. Stuttmeier’e göre yabancı teknolojiye bağımlılık ve bundan kurtulmanın yolları modern Çin tarihinde önemli bir yere sahip. 19. Yüzyıl’da Batı’nın gerisinde kalan bir zamanların büyük Çin’i eski gücüne kavuşmak için en yeni cep telefonlarından, bilgisayar güvenliği araçlarına kadar her şeyi geliştirmeye çalışıyor. Stuttmeier ortaya çıkan bu durumu bir çeşit tekno milliyetçilik olarak nitelendiriyor.

 

ÇİN’İN YERLİ DVD’Sİ: EVD

 

Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, ilk etapta yüksek teknoloji hamlesi için 1.3 milyar dolar harcamayı planlıyor. Hükümetin baskısıyla Çin şirketleri de yurtdışındaki protokolleri bir kenara bırakarak kendi teknolojilerin geliştiriyor.

 

Haberin Devamı

Örneğin DVD’ler…Japon firmalara patent bedeli ödemekten sıkılan Çin, kendi DVD teknolojisi olan EVD’yi geliştirdi. Pekin yönetimi, Çin haklından yerli teknolojiyle üretilen player’larda yerli teknolojiyle üretilen diskleri izlemesini istiyor.

 

Çin hükümeti ayrıca yabancı bir yazılıma güvenilemeyeceği gerekçesiyle, tüm dünyada en çok kullanılan işletim sistemi olan Windows yerine, açık kodlu Red Flag Linux’un yaygınlaşması için uğraşıyor.

 

3G VE WI-FI SAVAŞI

 

2G cep telefonu servislerinde Batı’nın egemenliğine boyun eğen Çin, aynı şeyin gelecek nesil cep telefonu (3G) hizmetlerinde tekrarlanmasına şiddetle karşı çıkıyor. Bu nedenle hükümetle yakın ilişki içinde olan Datang Telecom ABD, Avrupa ve Japonya’da kullanılan CDMA yerine TD-SCDMA standardı için bastırıyor.  

 

Kablosuz iletişimde de durum farklı değil. Çin aralık ayında kablosuz donanım üreticilerinden Çin’in şifreleme tekniği olan WAPI’yi kullanmalarını istemişti. ABD, Çin’i tüm dünyada popüler olan Wi-Fi tabanlı çiplerle uyumsuz olan WAPI ısrarından vazgeçirmek için devreye girmek zorunda kalmıştı. Çin’in bu konudaki ısrarı, yerli üreticileri Intel gibi çip devlerine karşı korumayı amaçlıyor.

 

Haberin Devamı

RİSKLİ STRATEJİ

 

1.3 milyarlık nüfusuyla dünyanın en kalabalık pazarı olan bu ‘uyanan dev’ ABD ve Avrupalı üreticilerin iştahını kabartıyor. Bu yüzden, Wi-Fi örneğinde olduğu gibi Çin’in tekno milliyetçilik hamlesi Batı’yı kara kara düşündürüyor.

 

Ancak Çin’in bu politikasının geri tepmesi de mümkün. Profesör Stuttmeier’e göre Çin kendini tecrit etme riskiyle karşı karşıya. Örneğin cep telefonu ihraç etmek isteyen Çin şirketleri kendi geliştikleri standardın kurbanı olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!