Çini sevdasını dünyaya taşıdı

Güncelleme Tarihi:

Çini sevdasını dünyaya taşıdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2004 16:41

Kütahya'da 41 yıl önce dar gelirli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen İsmail Yiğit'in çini sevdası onu dünyaca ünlü bir çinici yaptı. Çocuk yaşlarda çamuru yoğurarak sevdasını gidermeye çalışan Yiğit, bugün Oxfort Üniversitesi, British Museum gibi ünlü mekanlarda yaptığı çini tanıtımı, İngiltere'nin ünlü Harrods mağazalarında açtığı sergi ve restorasyon çalışmalarıyla tanınıyor.

Haberin Devamı

Osmanlı çinilerine yeniden hayat veren, ünü artık Türkiye sınırlarını aşan Yiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğunda okul saatleri dışında tornacı olan babasının yanında çırak olarak çalıştığını, ancak çini diyarı Kütahya'da yaşaması nedeniyle ”Kendisini bildiğinden beri” çini sevdalısı olduğunu belirtti.

Çocukluğunda çinileri büyüleyici bulduğunu, o dönemde Kütahya'da sokak aralarında bile bulunan atölyelerde toprağın şekillenişini ve topraktan “Güzeller güzeli” desenlerle bezenmiş çininin ortaya çıkışını izlemekten büyük bir heyecan duyduğunu anlatan Yiğit, şunları söyledi:

“Fırsat buldukça çini ustalarını izlerdim. Ama, okul dışında babama çıraklık yapmak zorunda olduğum için çamuru yoğurup şekillendirme sevdası üniversite yıllarına kadar, içimde büyümeye devam etti. Üniversitede ilk tercihim, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi'nin Çini ve Seramik Bölümü oldu. Artık çamura dokunup, şekillendirme imkanına kavuşmuştum. Babamın torna atölyesinde küçük bir çini fırını yaptım ve klasik Kütahya tarzı çalışmaya başladım. Burada bir atölyenin verdiği sipariş çinileri yapıyordum, ancak bu çinilere imzamı atmıyordum. Birkaç yıl bu şekilde sıradan işler yaptım. Sonra işi iyice öğrendiğime karar verdiğimde, kendi imzamla çalışmaya başladım.”

Haberin Devamı

Yiğit, profesyonel olarak çiniciliğe adım atmasıyla birlikte kendi şirketini kurarak bir ekip oluşturduğunu, Kütahya çinisinin yanı sıra Osmanlı çinilerinin imitasyonlarını yapmaya başladığını kaydetti. 67 parçadan oluşan ilk sergisini İstanbul Hobi Sanat Galerisi'nde açtığını, sergisinin çok büyük ilgi görmesi üzerine Çiğdem Simavi'nin desteğiyle Kütahya Sanat Vakfı'nın sergilerine katıldığını ifade eden Yiğit, bu sergilerden sonra uluslararası siparişler almaya başladığını söyledi.

Yiğit, “Dünya müzelerinde ve dünyanın pek çok ülkesinde dekorasyon olarak yerini alan çinilerimizin gerek teknik gerekse desen olarak benzerlerini yapınca uluslararası ilgi gördü” dedi.

Haberin Devamı

KÜTAHYA'DAN OXFORD'A

Uluslararası ilk çalışmasının, Ürdün'de Kral Hüseyin'in kız kardeşinin evinin dekorasyon işi olduğunu, Kazakistan'da Ahmet Yesevi Türbesi'nin, İstanbul Nakkaştepe'deki Abdülmecit'in Av Kasrı'nın restorasyonlarını yaptığına değinen Yiğit, bu çalışmalardan sonra değişik ülkelerle daha rahat iletişim kurmak amacıyla İstanbul Sultanahmet'te bir satış reyonu kurduğunu, dünyanın değişik ülkelerinden mimarlarla dekorasyon bağlantısına geçtiğini söyledi. Yiğit, şöyle konuştu:

“2002 yılında, Oxfort Üniversitesi'ne davet edildim. Orada bir fırın hazırlayıp, 4 gün boyunca, günde 7-8 bin kişiye çiniyi, taptap yöntemi (elle bir kalıbın içine vurarak düz bir karo elde edilmesi) ile çamurdan desenleyip fırınlamaya kadar gösterdik. Bu gösteriden sonra, İngiltere'deki ünlü Harrods mağazalarının sahibi Muhammed El Fayed'den mağazalarından sergi açmam için teklif geldi. 125 eserin yer aldığı sergi çok büyük ilgi görünce Fayyed, serginin süresini bir hafta daha uzattı. bu yıl ise British Museum'da bir workshop oluşturarak çinimizi uygulamalı tanıttım.”

Haberin Devamı

Yiğit, Osmanlı çinisinin uluslararası alanda çok beğenildiğini ve bu nedenle taleplerin yoğun olduğunu anlattı.

Avrupa ülkelerinin yanı sıra New York ve Texas'a kadar uzanan bir pazar alanları bulunduğunu, Arap ülkelerinden de çeşitli siparişler aldıklarını ifade eden Yiğit, “Ülkemizin ve zengin kültürümüzün izlerini ve güzelliğini Türkiye dışına taşımak, uluslararası alanda tanıtmak benim için her şeyden önce gurur ve mutluluk kaynağı. Biz çiniyi sınırlarımızın dışına taşımaya, dünyayı süslemeye devam edeceğiz. Taklit edilemeyen ve dünyada şu anda Kütahya'nnı adıyla özdeşleşen çiniciliğimizin daha da gelişerek, yayılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!