Çinekop nedir? Çinekop nasıl pişirilir?

Güncelleme Tarihi:

Çinekop nedir Çinekop nasıl pişirilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2018 13:04

Eylül sonu ekim başı gibi Karadeniz'de yumurtlayan balıklar İstanbul boğazından çıkmaya başlarlar, bu balıklardan biri de çinekoptur. Çinekop, B12 vitamini yönünden oldukça güçlüdür ve vücudun günlük ihtiyacını fazlasıyla karşılar. A vitamini bakımından da oldukça zengindir. Peki, özellikle ağustos ve eylül ayların tüketilen çinekop nasıl pişirilir?

Haberin Devamı

Lüfer balığının bir türü olan çinekop, en fazla rağbet gören orta boy balıklardan biridir. 15–18 cm arasındaki uzunluğa ulaşan lüfer yavrusudur, ağırlığı 55-65 gr arasındadır. Kalp ve damar rahatsızlıkları üzerinde faydası bulunan, büyüme çağındaki çocukların gelişimine büyük oranda katkı sağlayan çinekop, kışın gelişi ile beraber boğazlara ve Marmara’ya göçerek yağlanır ve lezzet kazanır. Peki, çinekop nasıl pişirilir?

Çinekop nasıl pişirilir?

Çinekop gibi orta büyüklükteki balıkların lezzetlerini kaybetmemek için temizleme aşaması önemlidir. Bu nedenşe alt tarafından yukarı doğru bir kesik atılarak karnı yarılmalı, iç organları dışarı çıkarılmalı ve karın boşluğu kan pıhtıları ve siyah zarlardan arındırılmalıdır. Çinekopun solungaçlarının da çıkarılması gerekir. Yanak ve beyin kısımları leziz olduğundan kafası koparılmadan pişirilmesi yararlıdır. Çinekopun besin değeri en fazla fırında buğulama yapılarak korunur. Bu sayede vitamin ve mineral değerlerinin kaybı asgari seviyede tutulur. Izgara yapılarak da tüketilmesi faydalı olan çinekopun, kızartılması halinde hem kalorisi artacak hem de besin değeri olumsuz yönde etkilenecektir.

BAKMADAN GEÇME!