NYT: Çin’den Japonya’ya ticaret ambargosu şoku

Güncelleme Tarihi:

NYT: Çin’den Japonya’ya ticaret ambargosu şoku
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2010 10:04

Japonya’nın, Çinli bir balıkçı teknesi kaptanını halen gözaltında tutması üzerine tavrını şertleştiren Pekin, Tokyo’ya yapılan önemli mineral ihracatına ambargo koydu.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

DÜNYADA BUGÜN ÖNE ÇIKAN TÜM MANŞETLER

Ambargo uygulanan ürünlerin hibrit araba, rüzgar türbinleri ve güdümlü füzelerin üretiminde kullanılan önemli madenler olduğu belirtildi. Çinli yetkililer, Perşembe günü yaptıkları açıklamada gümrük yetkililerin bu ürünlerin Japonya’ya nakliyatını durdurduklarını açıkladı.

Salı günü, Çin Başbakanı Wen Jiabao Japonya’dan balıkçının salıverilmesini talep etmişti. Uzun yıllardan beri Çin’in üzerinde hak ilan ettiği, Japonya’ya ait karasularda avlanırken yakalanan balıkçının salıverilmemesi halinde, Wen Tokya’ya karşı tavır alacakları uyarısında bulunmuştu.

Çin, dünyanın en nadir bulunan minerallerinin yüzde 93’ünü ve değeri en yüksek minerallerinin yüzde 99’unu çıkartıyor. Avustralya’nın Industrial Minerals şirketi yöneticisi Dudley Kingsnorth, “Bu madenlerin ticaretini keserlerse, ticari anlaşmalar büyük zarar görür ve bu madenlere olan ihtiyacı önemli ölçüde artırır” dedi.

Haberin Devamı

Mineral kaynakları çok fakir olan Japonya Çin ile uzun yıllardan beri minaral ticareti yapıyordu. Çin’in aldığı bukarar, Washington’da yankı buldu. Nadir minerallerin çıkarıldığı son madenini 2002 yılında kapatan ABD, bu alanda ihtiyacını karşılamak için gelecekte Çin’e başvurabilir.

Hürriyet'i Facebook'ta takip etmek istiyorsanız:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet


Hürriyet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!