Çin'den İspanyol tahvillerine 1 milyar euroluk destek

Güncelleme Tarihi:

Çinden İspanyol tahvillerine 1 milyar euroluk destek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2010 12:40

Dünyanın en çok döviz rezervine sahip ülkesi Çin, Asyalı yatırımcıların iki ay aradan sonra ilk defa döndüğü İspanya piyasasından yüzlerce milyon euro değerinde tahvil alımı yaptı. Bu gelişme sonrası, Asya devinin euro bölgesine yönelik güvenini tazelediği değerlendirmesi yapılıyor.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor
Haberin Devamı

 

Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, Çin merkez bankasının rezervlerini kontrol eden ve aynı zamanda ülkenin kasası olarak da bilinen Döviz İdaresi, geçen Salı 400 milyon euroluk 10 yıl vadeli İspanyol tahvil alımı gerçekleştirdi.

 

ABD merkezli finansal danışmanlık şirketi Pimco'da portföy yöneticisi olan Mike Amey, geçen hafta 14.5 milyar euro talebin geldiği ihalede, Döviz İdaresi'nin bir milyar euro tutarında alım için başvurduğunu söyledi.

 

GÜVEN TAZELENİYOR

Amey ihaleyle ilgili yaptığı değerlendirmede, "Asyalı büyük yatırımcıların geri gelmesi euro bölgesi için önemli bir güven tazeleme anlamına geliyor. İspanyol tahvillerinin ihalesine yoğun bir talep vardı. Bu ilgi, euro bölgesine yönelik algının iyileşmesine yardımcı oldu" dedi.

 

Haberin Devamı

Başka bir bankacı ise ihaleyle ilgili yaptığı değerlendirmede, "Çin Döviz İdaresi önemli bir yatırımcı ve bu doğru fiyatlarla yapılmış doğru bir işlemdi. Bu, Çin'in İspanya'yı kurtardığı anlamına gelmemeli ancak bir destek verildiğini gösteriyor” dedi.

 

PİYASALARI OLUMLU ETKİLEDİ

İspanyol tahvillerine gelen talep piyasalarda da olumlu yansıma bularak geçen hafta hisse senedi piyasalarında hızlı yükseliş yaşanmasını sağlamıştı. Bu gelişme için aynı zamanda euro bölgesi için olası bir dönüm noktası olduğu yönünde yorumlar yapılmıştı.

 

Toplam 6 milyar euro toplanan geçen haftaki ihalede, tahvillerin üçte ikisi yabancı yatırımcılara satılırken, Asyalı yatırımcılar bunun yüzde 14'lük kısmını oluşturmuştu. Ocak ayında gerçekleşen bir başka 10 yıllık tahvil ihalesinde Asyalı yatırımcıların payı yüzde 5'te kalmıştı.

 

Bankacılar, Avrupa'da son dönemde ortaya çıkan borç krizi endişeleri sonrasında Asyalı yatırımcıların kıtanın güneyinde bulunan ülke tahvillerine olan talebinin çok düştüğünü belirtiyor.

 

Haberin Devamı

Diğer taraftan Yunanistan da, kredi verenlerin yüksek faiz talebinde bulunacağı gerekçesiyle daha önce açıkladığı 12 aylık tahvil ihalesini ertelemişti. Yunanlılar bunun yerine altı ay vadeli tahvil ihracı gerçekleştirecek.

 

*Bu haber Financial Times gazetesinde, "China’s €1bn vote of confidence in Spanish bonds" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!