Çin'deki liderlik yarışında telekulak skandalı

Güncelleme Tarihi:

Çindeki liderlik yarışında telekulak skandalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2012 00:00

Çin’de bir dönem Komünist Parti’nin yıldızı olarak görülen Bo Şilai hakkındaki soruşturmada her gün yeni bir çarpıcı gerçek daha ortaya çıkıyor. Son olarak bugün, Bo’nun yöneticiliğini yaptığı Çongçing şehrinden başkente gönderilen bazı cihazların Çin Devlet Başkanı Hu Cintao’nun telefonlarını dinlemek için kullanıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

New York Times’ın haberine göre, Çin Devlet Başkanı Hu, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında, Çongçing’i ziyaret etmekte olan üst düzey bir yolsuzlukla mücadele yetkilisini telefonla aramak istediğinde, telefonuna dinleme cihazı yerleştirildiği anlaşıldı.

 

Partiyle yakınlığı olan 10 kadar kişi de telefon dinleme vakalarını doğruladı ancak intikam kurbanı olma korkusuyla adlarının açıklanmasını istemedi. Gazeteye konuşan kaynaklar Çongçing’de de telefon dinleme vakalarının yaygın olduğunu söyledi.

 

Ancak Çin Komünist Partisi’nin Bo ile ilgili resmi açıklamalarında böyle bir şey olmadığı ifade ediliyor. 

 

Haberin Devamı

KİŞİSEL DAVADAN SKANDALA

Bu ve benzeri telefon dinleme olayları, Çongçing’in karizmatik lideri Bo’nun sonunu hazırlayan siyasi felaketin henüz sonuca varmadığını gösterdi.

 

Şimdiye kadar, Bo’nun hikayesi, kendi çıkarları uğruna merkezi hükümetle çatışan popülist bir yerel liderin yaptıklarının, karısının işlediği iddia edilen bir cinayetin soruşturulması sonucu ortaya çıkması olarak özetleniyordu.

 

Ancak Komünist Parti içindeki bu telefon dinlemelerin ortaya çıkışı, olayı bir skandal boyutuna taşıyarak, parti liderlerinin Bo’ya sırt çevirmekte haklı olduğuna işaret etti.

 

LİDERLER BİRBİRLERİNE GÜVENMİYOR

Çin liderinin telefonlarının dinlenmesi aynı zamanda parti-devlet yapısı içindeki güvensizliği de gösteriyor. Çin’de toplumu kontrol altında tutmak için kullanılan izleme teknolojileri, en sonunda Komünist liderlerin birbirlerini hedef almasıyla sonuçlanıyor.

 

Komünist Çin’in liderleri konusunda uzman tarihçi Roderick MacFarquhar, New York Times’a yaptığı açıklamada, “Bu toplum yapısı güvensizlik ve şiddeti besliyor. Liderler arkalarını kollamaları gerektiğini biliyor çünkü kimin kimi sırtından bıçaklayacağı belli değil” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

“SUÇLA MÜCADELE” İÇİN BAŞLADI

Komünist Parti’den üst düzey isimler, gazeteciler, akademisyenler ve orduya yakın isimler, Bo’nun telefon dinleme operasyonlarının, devletin suçla mücadele ve yerel siyasi istikrarı sağlama programı çerçevesinde birkaç yıl önce başladığını söyledi.

 

Programın mimarının Bo’nun yakın çalışma arkadaşı, Emniyet Müdürü Wang Lijun olduğu belirtildi. Hükümet bünyesinde çalışan bir medya yetkilisi, ikilinin birlikte, “telekomünikasyondan internete kapsamlı bir takip paketi hazırladığını” ifade etti.

 

Bu program bünyesinde çalışan en tanınmış sibergüvenlik uzmanlarından biri, internet sansür sistemi “sanal Çin Seddi”nin babası olarak bilinen, Pekin Üniversitesi İletişim ve Telekomünikasyon Bölüm Başkanı Fang Bincing’di.

 

Haberin Devamı

Fang son olarak bulut bilişim yoluyla yeni bir polis bilgi merkezi yaratılması tavsiyesiyle basında yer almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!