Çin'de siyasi temizlik

Güncelleme Tarihi:

Çinde siyasi temizlik
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2012 16:05

Çin'de, politbüronun daimi komisyonuna seçilmesi ve yükselme yolunda önünün iyice açılması beklenen Bo Şilai siyasi kariyerinin sonuna geldi.

Haberin Devamı

Çin'in en büyük belediyesi Çongking'in yöneticisi Bo Şilai'nin Komünist Parti bünyesindeki tüm görevlerinin askıya alınması, eşi Gu Kailai'nin ise bir İngiliz vatandaşının öldürülmesiyle ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınması ülkeyi sarstı.

Çin'in en güçlü siyasetçilerinden olan Bo, Ticaret Bakanı olarak da görev yapmıştı. Eşi Gu Kailai ise yıllarca başarılı bir avukat olarak ünlenmişti.

Ancak bu tablo, son gelişmelerle bir anda değişti. Çin'de Komünist Parti Ekim ayında lider değişimine girerken, politbüronun daimi komisyonuna seçilmesi ve yükselme yolunda önünün iyice açılması beklenen Bo Şilai, hızla siyasi kariyerinin sonuna geldi.

İKTİDAR MÜCADELESİNE KURBAN GİTTİ
Çin siyasetinin yükselen yıldızı Bo'nun, partisi tarafından kızağa çekilmesi ve eşi Gu Kailai'nin ise bir İngiliz vatandaşı olan Neil Heywood'un ölmüyle ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınması, Çin siyasi tarihinin en büyük skandallarından biri olacak gibi görünüyor.

Haberin Devamı

On yılda bir gerçekleştirilen ve Çin'in yeni yönetim kadrosunu biçimlendiren Komünist Parti'nin büyük kongresine aylar kala yaşanan bu olay, Çin'deki iktidar mücadelesini gün ışığına çıkarmış oldu.

Kampanyalarla, sloganlarla, "kızıl şarkılarla" Mao'nun devrimci söylemini tekrar canlandırmaya çalışan ve komiteler sistemi içinde fazla bireysel hareket eden Bo, bu tutumuyla dikkat çekiyor ve dolayısıyla çok az müttefiki bulunuyordu.

Liderlerin tesadüfen başa gelmediği Çin'de, kimilerince "yeni bir sol" yaratma ideali olarak algılanan bu tutumun, Çin'in şimdiki yönetici komitesinin hoşuna gitmediği düşünülüyor.

Bu sebeple, bir devrim kahramanının oğlu olan Bo'nun "oyundan atılması" ve kendisi de ünlü bir Komünist generalin kızı olan eşinin, "Heywood'u zehirleyerek öldürdüğü" iddiasıyla tutuklanmasının da "tesadüfi" olmaması ihtimali akıllara geliyor.

İLK RAPORLAR "KALP KRİZİ" DEMİŞTİ
Geçen Kasım'da Çin'de ölen İngiliz Neil Heywood'un, kalp krizi olarak raporlanan ölümü hakkında polisin bir anda yeni belgeler öne sürerek gözleri cinayet ihtimaline çevirmesi de oldukça şüphe çekici.

Haberin Devamı

Kimilerince "ajan", kimilerince "Bo ve ailesinin eski dostu" olarak nitelendirilen Heywood'un ailesi ise, Guardian'ın bildirdiğine göre, komplo söylentilerini yalanlıyor ve 41 yaşındaki kadının kalp krizi sonucu öldüğüne inanıyor.

Bu olan bitenleri, bazı dış kaynaklar, Çin'de son yılların en büyük siyasi temizlik operasyonu olarak niteliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!