Çin üç ay sonra serbest bıraktığı muhalif sanatçıya faturayı kesti

Güncelleme Tarihi:

Çin üç ay sonra serbest bıraktığı muhalif sanatçıya faturayı kesti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2011 10:06

Pekin, üç ay gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılan muhalif sanatçı Ai Weiwei’den vergi kaçakçılığı suçlamaları karşılığında 1.9 milyon dolar talep etti.

Haberin Devamı

Ai, geçen Çarşamba “kurduğu şirketin vergi kaçakçılığı yaptığını cezasını ödeyeceğini itiraf ettiği gerekçesiyle” serbest bırakılmıştı.

 

Ailesi ise hükümeti insan hakları nedeniyle eleştiren Ai’nin vergi kaçakçılığı yaptığı iddialarını reddetti ve bunun haksız bir suçlama olduğunu öne sürdü. Ai’nin arkadaşı, insan hakları avukatı Liu Xiaoyuan, Pekin Vergi Bürosu tarafından “Ai’nin ödenmemiş 5 milyon yuan vergisi olduğunu, bununlar beraber 7 milyon yuan cezaya çarptırılacağını, toplamda 12 milyon yuan, yani 1.9 milyon dolar ceza ödeyeceğinin açıklandığını” belirtti.

 

Londra, New York ve Berlin gibi dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde sanatını sergileme fırsatı bulan Ai, müzayedelerde büyük paralar kazanmıştı. Ai’nin annesi Gao Ying, iki vergi dairesi yetkilisinin Pazartesi günü Ai’ye cezası hakkında tebligatta bulunduğunu ancak sanatçının kendisine tebliğ edilen belgeleri imzalamayı reddettiğini belirtti.

Haberin Devamı

 

Ai, yorum yapmayı reddederken, kefaletle serbest kalma şartları gereğince basına konuşamayacağını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!