Çin kredi tehlikesini ciddiye alıyor

Güncelleme Tarihi:

Çin kredi tehlikesini ciddiye alıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2010 14:05

Çin hükümeti, ülkenin finans sektöründeki 'örtülü riske' dikkat çekerek, piyasadaki aşırı likiditeyle şişen konut fiyatlarına önlem almak için harekete geçme sözü verdi.

Haberin Devamı

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumun ciddiyetine işaret eden Çin Başbakanı Wen Jiabao, Cuma günü yaptığı Ulusa Sesleniş konuşmasında, "Ekonomimiz hâlâ bir takım belirgin sorunlar yaşamaya devam ediyor" dedi.

Wen, yaptığı değerlendirmede imalat sektöründeki kapasite fazlasının ve kırsal kesimin gelir artışındaki düşük hızın başlıca sorunlar olduğuna dikkat çekti. Hükümet, geçen yıl büyük artış gösteren ve riskli bir noktaya ulaşan kredi kullanımını da yüzde 22 oranında azaltacağı taahhüdüne bulundu.

Wen, kredideki bu artış sonrasında konut ve arsa fiyatlarında yaşanan balonun yeni vergiler ve kredi kısıtlamalarıyla önleneceğini de söyledi.

Bloomberg'de yer alan bir haber analizde, Wen'in değerlendirmelerinin son dönemde ülke ekonomisiyle ilgili ortaya çıkan, 2009'da yüksek oranda kullandırılan kredilerin, ülkeyi krize sürükleyeceği endişelerini de güçlendirdiği belirtildi. Çin'de geçen yıl kullandırılan kredi miktarı 1.4 triyon dolar olmuştu.

Haberin Devamı

ABD'nin Harvard Üniversitesi'nde görevli Ekonomi Profesörü Kenneth Rogoff, Çin'de aşırı noktaya ulaşan bu kredilerde sorun yaşanmasıyla önümüzdeki 10 yıl içinde ülkenin hızlı büyümesinin çift haneli rakamlardan yüzde 2 seviyesine gerileceğini öngörmüştü.

Bununla birlikte yine ABD'deki Northwestern Üniversitesi'nde ekonomi dersleri veren Profesör Victor Shih, Çin için 2012 yılında kriz riski bulunduğu uyarısında bulunmuştu.

Çin'de büyüme oranı kredilerdeki bu artış nedeniyle 2009'un son çeyreğinde yüzde 10.7 olarak gerçekleşmişti. Bu ülkenin 2007 yılından beri gördüğü en hızlı büyüme olmuştu. Hükümet, bu sene için de yüzde 8 büyüme hedefi öngördü.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!