Çin, Dünya Bankası'ndan daha fazla kredi veriyor

Güncelleme Tarihi:

Çin, Dünya Bankasından daha fazla kredi veriyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2011 11:46

Çin, kalkınmakta olan ülkelere verilen kredilerde Dünya Bankası'nı geçti. Financial Times'ın araştırmasına göre Çin Kalkınma Bankası ile Çin İhracat- İthalat Bankası, 2009 ve 2010 yıllarında kalkınmakta olan ülke hükümetleri ve şirketlerle en az 110 milyar dolar değerinde kredi anlaşması imzaladı.

Haberin Devamı

Çin, Dünya Bankasından daha fazla kredi veriyor

 

Dünya Bankası'nın buna eşdeğer kolları, 2008 ortasından 2010 ortasına kadar 100 milyar dolarlık kredi taahhüdünde bulundu.

 

Bu rakam, Dünya Bankası taahhütlerinden yüzde on daha fazla.

 

Gazete, bunun Pekin’in doğal kaynakları elde etmeye yönelik ekonomik menzili ve gücünün ulaştığı boyutların kesin göstergesi olduğunu yazıyor.

 

Haberin Devamı

Her iki banka da bu kredilerin açık dökümünü yapmadı, veriler belli anlaşmalara ilişkin kamuya yapılan açıklamalarını temel alıyor.

 

Ancak BBC muhabiri Chris Hogg, bazı hassas kredilerin asla kamuya açıklanmıyor olması hesaba katıldığında, söz konusu rakamların aşırı bir tahminden çok ancak gerçek verilerin altında çıkabileceği yorumunu yaptı.

 

Yuan güçleniyor

 

Çin Merkez Bankası, geçen hafta ülkenin para birimi yuan'ın dolar karşısında bugüne kadarki en yüksek seviyeden işlem görmesine izin vermişti.

 

Amerika Birleşik Devletleri, Çin'i, uzun zamandır, ihraç mallarının satışına fayda sağlamak için yuan'ın değerini kasıtlı olarak düşürmekle suçluyordu.

 

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, bu hafta Washington'u ziyaret etmeye hazırlanıyor.

 

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor         

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!