Çin’de ordu ile Komünist Parti arasında gerilim

Güncelleme Tarihi:

Çin’de ordu ile Komünist Parti arasında gerilim
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2012 15:52

Çin’de Komünist Parti kadrolarındaki değişim için geriye sayım sürerken, geçtiğimiz yıl yaşanan bir dizi gelişme, ordunun siyasette daha fazla söz sahibi olmak istediğine işaret etti. Komünist Parti liderleri ise askerlere sert bir şekilde yanıt veriyor.

Haberin Devamı

Parti liderleri sadakatsizlik ve yolsuzluklara karşı savaş açarken, bütün subayların sahip oldukları maddi kaynakları kamuoyuna açıklama zorunluluğu da gündeme geldi.

 

Komünist Parti’yle yakın ilişkileri bulunan bir siyaset bilimi uzmanı, New York Times’a yaptığı açıklamada, “Parti yetkilileri ordunun siyasete el attığını fark etti. Her ne kadar silahlar ordunun elinde olsa da siyasi meselelerde ordunun içinden bazı isimlerin açıklamalar yapması üst kademeleri alarma geçirdi” dedi.

 

Son dönemde bazı generaller ve amiraller, hükümete Güney Çin Denizi üzerinde kontrol sağlanması yönünde yüksek sesli çağrılarda bulundu. Bu yıl başlarında da politbüronun kayan yıldızı Bo Şilai ile bazı generaller arasındaki ilişkilerin ortaya çıkarılması üzerine Pekin yönetimi ayağa kalktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!