Çin Bo’yu yedi

Güncelleme Tarihi:

Çin Bo’yu yedi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2012 00:00

Çin’de kısa süre öncesine kadar”yeni Maocu” idealleriyle politikanın yükselen değeri olan ve geleceğin lideri gözüyle bakılan Bo Şilai’nin siyasi kariyeri, karısının cinayetle suçlanmasıyla artık bitti gibi. Devletçi ve karizmatik Bo’nun tasfiyesi, Çin’in gelecek beş yılını da şekillendirecek.

Haberin Devamı

ÇİN’in 28 milyon nüfuslu Çongking kentinin Komünist Parti liderliğinden geçen ay alınan 62 yaşındaki Bo’nun eşi Gu Kailai 2011’de öldürülen İngiliz iş adamı Neil Heywood’un katil zanlısı olarak tutuklandı. Bo ise 25 üyeli Politbüro ve Merkez Komite’den de alındı.

Çin resmi ajansı Şinhua, Gu ve oğlunun Heywood ile bir dönem “arasının iyi olduğunu” ancak daha sonra ekonomik çıkarlar yüzünden birbirlerine düştüklerini öne sürdü. Bo’nun ekarte edilmesi ve kendisi de ünlü bir Komünist generalin kızı olan eşinin tutuklanması Çin’de deprem etkisi yarattı. Heywood hakkında ajan iddiaları da var. Ailesi ise onun kalp krizi sonucu öldüğüne inandığını açıkladı. Bu durum Bo’nun 9 üyeli Politbüro Daimi Komitesi’ne üyelik şansını yok etti.

Sıradışı lider tipi

Haberin Devamı

Ticaret bakanı olduğu sırada “nazik ve samimi” hareketleriyle Çin’deki soğuk ve duygusuz lider tipini bozan Bo komünist devrim kahramanının oğlu olması ve yakışıklılığıyla da “prenslik” statüsü kazanmıştı. Bo’nun çetelerin üstüne gitmesi, memurları kırsal kesime çalışmaya göndermesi ve işçilere devrimci marşlar söyletmesi üst düzey yönetimde tepki yaratmıştı. “Devletçi” yaklaşımıyla ünlü Bo’nun, ekimde oluşturulması beklenen ve gelecek 5 yılda Çin’i yönetecek Politbüro’da etkin bir rol alması bekleniyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!