Çimento atıkları alternatif yakıt

Güncelleme Tarihi:

Çimento atıkları alternatif yakıt
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2001 15:11

Çevre Bakanlığı, çimento fabrikalarında atıkların alternatif veya ek yakıt olarak kullanılmalarında uyulacak teknik ve idari hususlar ile uyulması gereken kuralları belirledi. Resmi Gazete`de yayımlanan tebliğe göre, fabrikalarda alternatif veya ek yakıt olarak kullanılmak üzere atık ithal edilemeyecek.

Haberin Devamı

Alternatif veya ek yakıt olarak kullanılacak katı atıklar, ``Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği``, tehlikeli atıklar ise ``Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği`` kapsamındaki atıklar olabilecek.

Katı atıklarının kullanılmasının planlanması halinde ``Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği`` çerçevesinde ilgili mercilere başvurularak izin alınacak.

Fabrikalar, işletme esnasında arıza olması durumunda veya bakım esnasında hava, su ve toprak gibi alıcı ortamlara verilebilecek zararlı etkilerin önlenmesi amacıyla gerekli tüm tedbirleri çevre mevzuatına uygun olarak alınacak. Atıklardan kaynaklanabilecek kazalara karşı fabrikada, gerekli acil durumlara hazırlık ve müdahale planları hazırlanacak, gerekli sayı ve nitelikte eğiti personel ve ekipman hazır bulundurulacak.

Haberin Devamı

Bakanlıkça yapılan denetimlerde tesis, lisansa uygun olarak çalıştırılmadığının, mevzuatta istenilen şartların sağlanmadığının, ilgili ölçümlerin düzenli yapılmadığının veya kaydedilmediğinin tespitedilmesi halinde işletmeciye, tespit edilen aksaklıkların önemine ve kaynağına göre 1 ay ile 1 yıl arasında süre verilecek.

Bu süre sonunda yapılan kontrollerde aksaklığın devam ettiği tespit edilirse, atık yakma faaliyeti geçici olarak durdurulacak ve lisansı iptal edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!