Çiller'i kurtaran hakime Yüce Divan yolu

Güncelleme Tarihi:

Çilleri kurtaran hakime Yüce Divan yolu
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

DYP Lideri Tansu Çiller'i ‘örtülü ödenek’ dolandırıcılığından Yüce Divan'da yargılanmaktan kurtaran Parsadan kararını veren Yargıtay 6'ncı Ceza Dairesi Başkanı Necdet Mutiş'e, Yüce Divan yolu açıldı. Başkan Mutiş hakkında, Zeynep Oyvar adlı 95 yaşındaki kadının 20 trilyonluk miras davasında, ‘Sahte rapor düzenleyen doktorların beraat kararına temyiz aşamasında, tek başına onama kararı yazdığı’ iddiasıyla yürütülen soruşturmada son aşamaya gelindi. Mutiş hakkındaki rapor da tamamlandı. ‘Görevi kötüye kullanmaktan’ Yüce Divan'da yargılanıp yargılanmayacağına ise bayramdan sonra Yargıtay 1'inci Başkanlık Kurul'u karar verecek.

Soruşturma raporunu hazırlamakla görevlendirilen Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi Başkanı Demirel Tavil, suç duyurusunda bulunan Onursal Yargıtay üyesi Çetin Aşçıoğlu ve 6'ncı Ceza Dairesi üyelerini dinledi. Zeynep Oyvar hakkında sahte raporu veren doktorları suçlu bulan Yüksek Sağlık Şurası Raporu'nu da inceleyen Tavil, soruşturma raporunu tamamladı.

Soruşturma raporunda, Mutiş'in sahte raporu veren doktorların temyiz başvurusunda, heyet üyeleri olmadan tek başına ‘onama’ kararı yazmasının ‘usulsüz’ olduğu, ancak daha sonra toplanarak dosyayı görüşen heyetin de ‘onama’ kararı vermesi nedeniyle ‘kasıt’ ve ‘kötü niyet’ bulunmadığı belirtildi. Rapor, Yargıtay Başkanı Mehmet Uygun'a teslim edildi.

SON SÖZ KURUL'UN

Mutiş'in, TCK'nın 240. maddesindeki ‘Görevi kötüye kullanma’ suçundan 1-3 yılla Yüce Divan'da yargılanıp yargılanmayacağı konusundaki son sözü soruşturma raporunu görüşecek olan 9 kişilik Yargıtay 1'inci Başkanlık Kurulu söyleyecek. Kurul, Mutiş dosyasını bayramdan sonra Nisan ayı içinde ele alacak. Kurul Mutiş'i suçlu görürse, Yüce Divan'da yargılanacak ve dosya Anayasa Mahkemesi'ne gönderilecek. Kurul, Mutiş raporunda eksiklik görürse, tamamlanması için iade edebilecek. Kurul, ‘Son soruşturma’ açılmasına gerek görmezse; dosya işlemden kaldırılacak ve Mutiş Yüce Divan'da yargılanmaktan kurtulacak. Yargıtay Kanunu'nun 46'ncı maddesine göre Yargıtay üyeleri görevleriyle ilgili suçlarından Yüce Divan'da yargılanıyorlar. Yüce Divan'da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı da iddia makamı olarak görev yapıyor.

Ağzı yerine kulağını kapattı

DYP Lideri Tansu Çiller, İzmir'de partisince düzenlenen İktisat Kurultayı'na geldiğinde, toplantı başladan önce İzmir Milletvekili Ufuk Söylemez ile bir süre sohbet etti. Söylemez, sohbet sırasında söylediklerinin çevredekiler ve gazeteciler tarafından anlaşılmaması yoğun çaba sarf etti. Ancak Söylemez, bunun için eliyle ağzını kapatacağı yerde, yanlışlıkla kulağını kapatınca, gülüşmelere neden oldu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!