Çiller'e servet davası

Güncelleme Tarihi:

Çillere servet davası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

90 milyar liralık haksız servet edindiği iddiasıyla yargılanan Özer Uçuran Çiller'in 3 yıldan 5 yıla kadar hapsi istendi. DTP İl Başkanı Sadık Avundukluoğlu'nun şikayetçi olduğu davaya Çiller, 16 kişilik bir koruma ordusuyla geldi. Duruşma 8 Eylül'e ertelendi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, ‘Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu’na aykırı olarak haksız servet edinmeye iştirak ettiği gerekçesiyle, hakkında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Özer Uçuran Çiller'in yargılanmasına başlandı. Çiller'in haksız edindiği mal miktarının 89 milyar 988 milyon 936 bin 520 lira olduğu iddia ediliyor. Çiller, bir başka davada da resmi evrakta tahrifat yapma suçundan yargılanıyor.

Özer Çiller'in kimlik tespiti sırasında Hâkim Halis Başal, sanığın adını ‘Özer Süleyman Çiller’ olarak okudu. Çiller, oturduğu adresin sorulması üzerine, sadece ‘‘Bilkent Çamlık Sitesi’’ dedi. Hâkim Başal bunun üzerine iddianamedeki adresin daha detaylı olduğunu söyleyince, Özer Çiller, oturduğu adresi tam olarak bilmediğini ifade etti. Özer Çiller, ne iş yaptığının sorulması üzerine ise ‘‘serbest’’ çalıştığını belirtti.

Kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasının ardından sorgusunu veren Çiller, daha önce Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği ifade ile avukatlarının soruşturma sırasında ve davanın açılmasından sonra verdikleri dilekçeleri aynen tekrar ettiğini belirtti.

MALİYE BELGE GÖNDERMİYOR

Daha sonra söz alan şikayetçi avukatı Ceyhan Mumcu, Özer Çiller'in eş ve çocuklarından mal bildirimi alınmasını ve mallarına ihtiyati tedbir kararı konulmasını talep etti. Şikayetçi Sadık Avundukluoğlu ise yaptığı araştırmalar sırasında 1.5 milyon dolar ve 94 milyar liralık haksız servet edinme tespit ettiğini, ancak savcılığın sadece Türk Lirası açısından dava açtığını, Maliye Bakanlığı'nın ise savcılığın istediği belgeleri şu ana kadar göndermediğini kaydetti.

Hâkim Halis Başal, Avundukluoğlu'nun, sanık hakkında ihbarda bulunan durumunda olup, açılan davanın tarafı ve suçtan zarar görmemesi nedeniyle davaya müdahil olarak katılma taleplerinin reddine, Özer Çiller'in sorgusunun yapılması nedeniyle bundan sonraki duruşmalardan vareste tutulmasına, şikayetçi avukatının getirtilmesini istediği ve verdiği dilekçelerdeki taleplerinin incelenmesine karar vererek, duruşmayı 8 Eylül 1998 gününe erteledi.

Ankara 20'nci Asliye Ceza Mahkemesi'ne açılan dava, Hâkim Sadettin Benli'nin yaş haddinden emekliye olması nedeniyle, Ankara 21'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. İlk duruşmaya sanık Özer Uçuran Çiller ile avukatları Bülent Acar ve Ömer Asım Livanelioğlu'nun yanı sıra şikayetçi DTP İl Başkanı Sadık Avundukluoğlu ve avukatı Ceyhan Mumcu katıldı.

Koruma ordusuyla geldi

Özer Çiller'in duruşması, olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı Ankara DGM'deki HADEP davası ile çakışınca, tam bir kargaşa yaşandı. Özer Çiller'in 16 koruması, önceden gelerek duruşma salonunun yerini tesbit edip önlem aldılar. Özer Çiller'i getiren araç, yoğun güvenlik önlemi ve kargaşa nedeniyle, birkaç kez yol değiştirmek zorunda kaldı. Çiller, polis barikatını aşarak, korumaları eşliğinde merdivenlerden duruşma salonuna ulaşabildi. Duruşma öncesi, avukatları Çiller'e nasıl ifade vereceği yönünde, 15 dakikalık bir taktik verdiler. Duruşma salonuna Çiller'den önce giren gazeteciler, mahkeme hâkimini kızdırdılar. Hâkimin, ‘‘Bu sizin yaptığınız mahkemeye saygısızlıktır, ne var, ne yani adamın resmini çekip çekip gazetelere basıyorsunuz’’ diye bağırdı. Çiller'in 16 kişilik koruma ekibi, duruşma salonunun içinde bile, etten duvar örerek gazetecileri yaklaştırmadı. Özer Çiller'in hem duruşma öncesi hem de duruşma bittikten sonra, sürekli tebessüm etmesi dikkat çekti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!