Çiller'e karşı adayım

Güncelleme Tarihi:

Çillere karşı adayım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

DYP Şanlıurfa Milletvekili Necmettin Cevheri, kongrede Tansu Çiller'e karşı genel başkan adayı olacağını açıkladı. Cevheri, ‘‘Benim sorunum Çiller değil. Sokak kavgacısı da değilim. Başka arkadaşlar aday olacaksa, onu da desteklerim’’ dedi.

18 Nisan'daki seçim yenilgisinin ardından DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'e ‘çekil’ notası veren, ancak net konuşmaktan kaçınan partinin ağır topu Şanlıurfa Milletvekili Necmettin Cevheri, sonunda bombayı patlattı. Cevheri, parti içi muhaliflere yaptığı açıklamada, kongrede Çiller'e karşı genel başkan adayı olacağını bildirdi.

Muhaliflerle biri kendi bürosunda olmak üzere iki kez biraraya gelen Cevheri, ‘Biraz öne çıkın’ eleştirileri üzerine, şunları söyledi:

‘‘Biz bu işi çoktan bitirdik, ortaya çıktık. Arkadaşlar ben adayım. Ama benim sorunum Çiller değil. Ben partinin geleceğini düşünüyorum. Sokak kavgacısı değilim. Ben bu yüzden, bu işi parti hukukuna göre ve yasal olarak bağlarım. Ama başka arkadaşlar aday olacaksa, onu da desteklerim.’’

MUHALİFLER TEK YUMRUK

Cevheri'nin katıldığı toplantılardan birine Köksal Toptan, Mehmet Ağar, Mehmet Dülger, Baki Tuğ ile Çiller'in 1995 seçimlerinden sonraki gizli para kasası ve tanınmış işadamı Yavuz Yüksel de katıldı. Muhalifler, kongreye tek adayda gidilmesi ve şimdilik ‘Necmi Abi şemsiyesi’ altında birleşmeyi prensip olarak kabul ettiler. Plana göre, Cevheri, Çiller yıkıldıktan sonra geçici olarak üstlendiği genel başkanlık görevi için yeni bir kongre toplayarak, adayları yarıştıracak.

MÜTHİŞ PLAN

Muhalifler, zaman kazanmak için DYP Büyük Kongresi'ni Aralık'a sarkıtan Çiller'e karşı yeni bir manevra yaptılar. Plana göre, yeterli sayı bulunursa, Cevheri ile birlikte 18 üye Genel İdare Kurulu'ndan istifa edecek. Bu durumda GİK münfesih duruma düşeceği için, 45 gün içinde olağanüstü kongreye gidilmesi gerekecek. 1100 doğal delegenin en az 800'ünün muhalefeti desteklemesi nedeniyle de, Çiller yönetimden devrilecek.

ÇİLLER'E SON DARBE

Çiller'in kasası olarak bilinen işadamı Yavuz Yüksel de, DYP Lideri'ne son darbeyi vurdu. Yüksel, ‘‘Çiller tarihten siliniyor. Çiller'i devireceğiz. 7-8 milyon dolarlık servetim var. Gerekirse bu uğurda harcarım. O memleketi ABD'ye dönecek. Kesin olarak söylüyorum bu iş bitti. Hepimiz, Cevheri'yi destekleyeceğiz’’ dedi.

YIKIM KOMİTELERİ

Bu arada, 22 eski il başkanı Ankara eski İl Başkanı Cahit Kale'nin önderliğinde Çiller'i devirmek için harekete geçti. İl başkanları ana komiteye bağlı olarak 80 il teşkilatını denetleyen 13 ayrı komite kurdular. Bu komiteler, yurt çapındaki delege ve partilileri kongre için örgütleyecek. Eski il başkanları, 13 Haziran'da toplanacak ve bir deklarasyon yayınlayarak, Çiller'e diyecekler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!