Çiller çiftine soruşturma

Güncelleme Tarihi:

Çiller çiftine soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ve eşi Özer Uçuran Çiller ile Hazine eski Müsteşarı Mehmet Kaytaz hakkında, ‘‘Resmi makamlara yalan beyanda bulundukları, sahte evrak verdikleri ve Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu'na muhalefet ettikleri’’ iddiasıyla soruşturma başlattı.

Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu'nun, Çiller Ailesi'nin mal varlığına ilişkin hazırladığı ‘‘Müteferrik İnceleme Raporu’’nda belirtilen hususlar konusunda, CHP İzmir Milletvekili Sabri Ergül, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine Başsavcı Vekili Bekir Selçuk, Tansu ve Özer Çiller ile Kaytaz hakkında soruşturma başlattı. Selçuk, Maliye Bakanlığı raporunu incelemeye aldı.

Suç duyurusu dilekçesinde, Tansu ve Özer Çiller'in mal varlığına ilişkin olarak Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı belgelerinde yeni kayıt ve bilgilerin ortaya çıkması üzerine savcılığa başvurulduğu belirtilerek, Türk hukuk sisteminde eşler arasında mal ayrılığı prensibinin esas olduğu ifade ediliyor. Dilekçede, şöyle devam ediliyor:

‘‘Eski Başbakanlardan Tansu Çiller'in mal bildirimi kapsamında yer alan, eşi Özer Çiller'in eşi Tansu Çiller dahil tüm gerçek ve tüzel kişilerle olan borç-alacak ilişkileri, Tansu Çiller'in mal bildiriminde beyan edilmek durumundadır. Şirketlere ait bilgilere vakıf olması, bilebilir durumda bulunması gerektiğinden Tansu Çiller, mal bildiriminde eşi ve ortağı bulunduğu şirketlere ait bilgileri tam ve doğru olarak beyan etmek yükümlülüğündedir. Çiller, aksi takdirde, bilgilerin mal bildirimlerinde yer almamış olmasından veya yanlış yer almış olmasından da sorumludur.’’

Dilekçede, Tansu Çiller'in TBMM'de, hakkında, ‘‘Kanuna ve genel ahlaka aykırı şekilde mal edindiği’’ iddiasıyla kurulan Soruşturma Komisyonu'na doğru cevaplar vermediği ileri sürülerek, Tansu Çiller ile Mehmet Kaytaz'ın, Komisyon'a, ‘‘Çiller Ailesi'nin mal varlıklarındaki haksız artışı gizlemeye yönelik sahte, yalan bilgi ve belgeler verdikleri’’ iddia ediliyor.

Marsan Holding A.Ş'nin, Amerika'daki GCD Inc. firmasına yaptığı 925 bin dolar para transferi ile ilgili olarak da, 9/4 esas nolu Soruşturma Komisyonu'na çelişkili, sahte bilgi ve belge verildiği öne sürülen dilekçede, Kaytaz'ın Soruşturma Komisyonu'na gönderdiği yazıda, 925 bin dolar ve 400 bin doların transferi ile ilgili olarak Hazine Müsteşarlığı arşivinde bulunmayan belgeleri arşivde varmış gibi gösterdiği savunuluyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!