Çiller: Affın sahibi kim?

Güncelleme Tarihi:

Çiller: Affın sahibi kim
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2000 00:00

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, bazı siyasetçilerin, batık bankaların hesabından kaçmak için kendilerini kurtarmak üzere ''af simidine'' yapışmaya çalıştıklarını savundu. Çiller, ''Bir siyasetçinin kendisi için af çıkarma gibi bir lüksü olmaz'' dedi.

Çiller, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Adalet Bakanlığı tarafından çalışmaları sürdürülen affa MHP'nin de, ANAP'ın da sahip çıkmadığını, bunun üzerine Adalet Bakanı'nın da ''Bu affı ben mi istedim?'' diye feveran ettiğini anlatarak, ''Şimdi kamuoyu önünde soruyorum. Bu affın sahibi kim?'' diye sordu.

Affın ancak bir büyük adalet reformuyla birlikte ele alınması gereğine işaret eden Çiller, mağdurların affından yana olduklarını söyledi. Çiller, ''itirafçılar affedilirken onlara yataklık edenler af kapsamına alınmıyorsa mağdurların yanlarında oluruz. Herkes af kapsamına alınırken, esnaf, çiftçi borçları affedilmezse mağdurdurlar, yanlarında oluruz'' diye konuştu.

DYP Genel Başkanı Çiller, birdenbire ''Görev suistimali, görevi kötüye kullanma'' gibi meselelerin de af kapsamına alınması konusunun ortaya atıldığını belirterek, şöyle devam etti:

''Demokratlığı kendilerine can simidi olarak görenler, şimdi batık bankaların hesabından kaçmak için, siyasetçi olarak kendilerini kurtarmak üzere, bu af simidine eğer yapışmaya kalkarlarsa, kamuoyu önünde bunun hesabını sonuna kadar sorarız. Siz değil miydiniz bugün batık bankalar arasında olan bir bankanın pazarlığını yaparken suçüstü yakalanan, bu pazarlığı yaptığınızı bizzat itiraf eden ve bu pazarlıkla, ihale öncesinde görevinizi sonuna kadar suistimal eden ve bu yüzden hükümeti düşürülen, siz değil miydiniz?

Yılmaz'a yargıda aklan çağrısı

Eğer siz bunu affa almaya kalkışırsanız, biz de deriz ki: Gidin Türk adaletine, aklanın. Bizim yaptığımız gibi aklanın. Öyle Meclis'te çıkarılacak aflarla değil, Meclis'teki parmaklarla değil, bağımsız Türk yargısının önüne çıkın, kendinizi öyle aklayın. Bir siyasetçinin kendisi için af çıkarma gibi bir lüksü olmaz. Olursa ne olur? Siyaset daha çok itibar kaybeder, Meclis daha çok itibar kaybeder. Bu böyle olacaksa eğer, buna sonuna kadar karşı olmakla kalmayız, kamuoyu önünde bunun hesabını da sorarız.''

Çiller, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Başbakan Yardımcısı ve ANAP lideri Mesut Yılmaz'a yüklendi. Çiller, 'AB'den sorumlu Başbakan Yardımcısı'nın 'adeta müstemleke müfettişi edasıyla dolaşıp, ermenilere, hrıstiyanlara azınlık hakkı diyen bu parlamenterle aynı ağızdan konuşabildiğini' iddia ederek, şunları söyledi:

''Bu Başbakan Yardımcısı, bu parlamentere diyor ki, af gereklidir.Sonra çıkıp diyor ki, biz affa karşıyız. Bu tükenmiş bir siyasetçinin,acaba demokratikleşme simidine sarılarak kendimi kurtarabilirmiyim hesabıdır.
Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!