’Çılgın Dadaş’a vefa

Güncelleme Tarihi:

’Çılgın Dadaş’a vefa
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2006 00:00

Düşman ve yokluklarla mücadele eden ordumuza Kurtuluş Savaşı sırasında 6 uçak hediye eden Erzurumlu tüccar Nafiz Kotan’ın adı kente yeni yapılan sivil havaalanına verilecek. Konuyla ilgili bakanlığa başvuran ETSO Başkanı Cindilli, "Turgut Özakman’ın, ’Şu Çılgın Türkler’inde yer alınca, bu kahramanın adı hatırlandı" dedi.

KURTULUŞ Savaşı öncesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne 6 uçak bağışlayan Erzurumlu tüccar Nafiz Kotan, Turgut Özakman’ın yazdığı ’Şu Çılgın Türkler’ kitabında yeralınca, ölümünden 60 yıl sonra hatırlandı. Erzurum’dan 1913 yılında ayrıldıktan sonra İstanbul’a yerleşen ve tüccarlığa başlayan, aynı zamanda müteahhitlik de yapan Nafiz Kotan’ın, Atatürk’ün yakın dostlarından biri olduğu da ortaya çıktı.

Yokluk içindeki Türk Silahlı Kuvvetleri’ne aldığı uçakları, İstanbul ve İnebolu üzerinden Anadolu’ya getirilmesini Atatürk ile birlikte gizli toplantılar yaparak sağlayan Nafiz Kotan’ın adını yaşatmak için Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası resmi girişimlerde bulundu. Nafiz Kotan adının yeni yapılan sivil havalimanına verilmesi için Ulaştırma Bakanlığı başta olmak üzere Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve bölge milletvekillerine yazı yazdıklarını belirten ETSO Başkanı Muammer Cindilli, "Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı kent olan Erzurum’dan hemen her dönem her uçtan önemli isimler ortaya çıkmıştır. Nafiz Kotan da bu isimlerden biridir. O dönemlerde bir servet değerindeki bağışıyla ’Çılgın Türk’ Kotan’ı elbetteki biliyorduk ancak bu kadar detaylı bilgimiz yoktu. ’Şu Çılgın Türkler’ romanından sonra Nafiz Kotan adı insanların dilinde dolaşmaya başladı. Biz de bu ismin havalimanımıza verilmesi için elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.

ATA’NIN TEŞEKKÜRÜ

Mustafa Kemal, 20 kelimelik telgrafında şu ifadelere yer verdi:

"İnebolu’da Erzurumlu Nafiz Beyefendiye... Hammiyet-i vataniyeniz şayanı şükrandır. Telgrafınız yarın mecliste alenen okunacaktır efendim. 11.12.1921 Büyük Millet Meclisi Reisi Mustafa Kemal."

İmkansızlıklar içindeki Türk ordusunun Nafiz Kotan tarafından alınan keşif uçaklarını bombardıman için kullandığı da Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü’nün 18 Mayıs 1922 tarihinde gönderdiği telgrafla ortaya çıktı.

İNÖNÜ’NÜN TEŞEKKÜRÜ

İnönü’nün telgrafı ise şöyle:

"Mahreci: Garp Cephesi Numarası: 871 Kelime: 40 - Ankara’da Erzurumlu Nafiz Beyefendiye... Orduya ihda buyurulan ve nam-ı alilerinize izafe edilen tayyare 13/5/1921 ve Aksu’da bulunan düşman üzerine bombalar atmıştır. Ahiren Aksu’da bulunan muhbirimizden alınan malumattan tayyaremiz, biri nakliye kollarına tesadüfünde yirmi mekkari hayvanı telefe ve mecruh olmuş ve diğer bir bomba da Seyid Alaşehir köyünde düşman piyade bölüğü üzerine düştüğü bildirilmiştir. Pek kıymettar bir hediyeniz olan tayyare ile ilk vazifeyi Kemal-i muvaffakiyetle ifa edenler tayyareci Vahid ve Basri efendiler olduğunu cevaben ihtiramatıma terdifen arz ederim efendim. 18 Mayıs 1922 Garp Cephesi Komutanı İsmet."

6 uçak bağışlamıştı

Nafiz Kotan, en zor döneminde ordumuza 6 uçak bağışlamıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne 21 Mayıs 1922 tarihinde teslim edilen ve ’Erzurumlu Nafiz’ ile ’174’üncü Alay’ isimlerinin verildiği FIAT marka uçaklardan sonra Erzurumlu Nafiz Kotan’ın sonradan aldığı 4 keşif uçağının da ’Nafiz- 1’, ’Nafiz- 2’ , ’Nafiz- 3’ ve ’Nafiz- 4’ ile adlandırıldığının kayıtlara geçtiğini söyleyen ETSO Başkanı Muammer Cindilli, bunun tarihin en büyük bağışı olduğunu söyledi.

İlk bombayı atana 200 lira vereceğim

30 Ocak 1921 günü Meclis Başkanlığına okunan telgraf (Sadeleştirilmiş haliyle): "İstanbul’dan satın aldığım ve buraya getirmeyi başardığım uçak bugün geldi. Adıma orduya armağan ediyorum. Kabulünü dilerim. Düşmanın üzerine ilk bombayı atacak olana iki yüz lira ödül vereceğim. Milletimizin esenliğe kavuşmasını ve başarıya ulaşmasını Tanrı’dan diler, saygı ile ellerinizden öperim."

Erzurumlu Hacımehmetzade Nafiz
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!