Cihaner neden aday gösterilmedi

Güncelleme Tarihi:

Cihaner neden aday gösterilmedi
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 16, 2011 10:49

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve yardımcısı Gürsel Tekin, aday gösterilmemesi tartışma yaratan İlhan Cihaner olayının iç yüzünü açıkladı. Tekin 'Yanılmıyorsam Sayın Genel Başkan iki il önermiş ama Sayın Cihaner kabul etmemiş' derken, Kılıçdaroğlu 'İstenmediği haberleri doğru değil' dedi.

Haberin Devamı

Akşam Gazetesi'nden Dinç Çoban'ın haberine göre, Aday listeleri üzerinde hemen tüm partilerde yoğun tartışmalar devam ederken CHP'den aday gösterilmemesi şaşkınlık yaratan İlhan Cihaner konusunu partinin bir ve iki numaralı isimleri anlattı. Gerek Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu gerek yardımcısı Gürsel Tekin, Cihaner'in ne kadar değerli bir hukukçu olduğunu vurguladı, aday gösterilmemesinden duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Listelerin YSK'ya teslim edilmesiyle rahatladığı gözlenen Gürsel Tekin'in açıklamalarından ana başlıklar şöyle:

 

CİHANER'İN ADAYLIĞI: Sayın Cihaner'in aday adaylığı sürecinde yanılmıyorsam Sayın Genel Başkan iki il önermiş, ama Sayın Cihaner kabul etmemiş. Hangi iller olduğunu aday arkadaşlarımıza ayıp olmasın diye söyleyemem. Ama Sayın Cihaner önerilen iki ilde olamayacağını söylemiş. Cihaner'in ciddi bir mağduriyetinin olduğunun da bilincindeyiz. Sol gelenekten gelen, bize uzak olmayan bir isimdir. Kimi yayın organlarında benim istemediğim yönünde haberler çıktı ama böyle bir şey söz konusu bile olamaz. Ama şunu söyleyebilirim ki bu listenin tamamı Made in Kemal Kılıçdaroğlu imzası taşır. Cihaner'den partinin bütün kademelerinde faydalanmak isteriz. İlle milletvekili olmak gerekmiyor ki.

 

Haberin Devamı

SADECE HABERAL VE AYGÜN TARTIŞILDI: 550 kişilik listede en çok iki isim üzerinde tartışıldı. (Adlarını açıklamasa da bu isimlerin Mehmet Haberal ve Sinan Aygün olduğunu belli etti) Sayın Genel Başkan da hiç uygulanmamış bir sistemi uygulayarak, bu iki arkadaşımızı tek tek oylattı. Oysa tüzüğümüze göre, listelerin bütünü oylanır. Sayın Genel Başkan büyük bir hoşgörüyle tek tek oylamaya gitti.

 

Ä°STANBUL'U 10 BAKANLIÄžA DEĞİŞMEM: Milletvekili olmazsanız siyaset yapamıyor musunuz? Ben nasıl yaptım 27 sene? Ä°lk defa milletvekilliÄŸine bu kadar yakınım. Siyaset her kademede yapılır. Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanlığı'nı ben 10 tane bakanlığa deÄŸiÅŸtirmem. Åžimdiye kadar parti içinde aldığım görevler, benim için milletvekilliÄŸinden çok çok önemli iÅŸtir. Bir kısım arkadaÅŸlarımızın siyasetleriniÂmilletvekilliÄŸi üzerine kurmasını anlayabilmiÅŸ deÄŸilim. 'Parlamentoda yoksam, siyasette de yokum' diyenler CHP terbiyesi almayanlardır.

 

Haberin Devamı

TASFİYE YOK DEĞİŞİM VAR: Sayın Genel Başkan, partinin gençleşerek değişeceği mesajlarını vermişti. Yeni CHP dedik hep. Kadın ve gençlerin yoğunlukta olduğu bir grup oluşturma derdinde oldu hep. Kim gitti de yerine kim geldi. Tasfiye yok, değişim var. Bu bir nöbet değişimidir. Kimse yerinde 50 yıl 100 kalacak değil. Böyle siyaset olmaz. Yeni kadroda Sayın Önder Sav'ın yetiştirdiği birçok isim vardır. Eski kadroların da elbette çok büyük katkıları olmuştur ama artık yeni bir kadro var.

 

DEMÄ°REL'Ä°N RÄ°CASI ONURDUR:  Sayın Süleyman Demirel gibi Türk siyasetinde tarihi misyonu olan insanlar birileri için CHP'den bir ricada bulunmuÅŸsa bu CHP için bir onurdur. Ama Demirel'le hiç görüşmedim. Åžunu söylemek gerek ki Genel BaÅŸkan hiç kimseyi arayıp milletvekili olmasını istememiÅŸtir. Hem de hiç kimseyi. Rahmetli Özal, o günün koÅŸullarında Deniz GezmiÅŸ'in arkadaÅŸlarını milletvekili yaptı. O arkadaÅŸlar ANAP'ı solcu parti mi yaptı. CHP'nin eksenini deÄŸiÅŸtirmeye kimsenin gücü yetmez. Sayın Haberal ve Sayın Aygün'ün dışındaki saÄŸ tandanslı adayların tamamı bölgede kamuoyu yoklamalarıyla yapılmıştır. Ä°nsanlarımız artık iktidarÂgörmek istiyor. Biz saÄŸdan da oy istiyoruz. Herkes için CHP diyoruz.

 

Haberin Devamı

HİLMİ YARAYICI'YI ÇOK İSTEDİM: Öncelikle şunu söyleyeyim ki Hilmi kardeşimiz, listede var. 140 adayın olduğu bu tercihleri yapmak çok kolay değildir. Birincisi orada da kamuoyu yoklamaları yapıldı. Örgütlerin temayülü alındı. Hilmi'nin parlamentoda olmasını en çok isteyenlerden biri benim. Ama koşullar el vermedi.

 

Seçilemeyeceği yere aday koyamazdık

CHP lideri Kılıçdaroğlu da yoğun İstanbul programındaki molalar sırasında sorularımızı yanıtladı. Dört bini aşkın aday adayı arasında 550 kişilik listeyi oluştururken elbette küslükler olabileceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, Cihaner konusunda üzüntülerini ifade ederek şöyle konuştu:

'Cihaner'in istenmediği haberleri doğru değil. Bu kesinlikle yanlış. Bu partinin bir kararıdır. Cihaner'i alıp seçilemeyeceği yere koymak doğru olmazdı. Sıkışıklığımız nedeniyle kendisini aday gösteremedik. Yoksa çok saygı duyduğumuz, değerli bir hukukçudur.'

 

Haberin Devamı

KÃœSKÃœNLERE MEKTUP: Listelere olumlu ve olumsuz tepkiler geldiÄŸini söyleyen KılıçdaroÄŸlu, 'Bizler de bu tepkilere hazırlıklıydık. Hepsine mektup yazıp gönüllerini alacağım. Listeye giremeyen ama seçim bürolarını kapatmayan arkadaÅŸlarımız da var. Önemli olan partinin baÅŸarısıdır. Bu çizgiyi yakaladığımızı düşünüyorum' dedi.Â

 

CHP lideri, 'Listelerde Demirel etkisi' iddialarına da şu yanıtı verdi:

'Sayın Demirel iddialara yanıt verdi. Böyle bir talep yok. O insanlar kimsenin kontenjanından listelerimize girmiş değiller. Bizim CHP varsa herkes için var diye bir sloganımız var. Söylediklerimizde tutarlı olmalıyız. Biz parti programımızı herkes için yapıyoruz. Gelenler bu söylemler ve programımızı bilerek geliyorlar. İktidar olmak istiyorsak her kesimden destek almak zorundayız. 'Haberal, Aygün, Kuşoğlu niye geldi' diye sorgulamak çok doğru değil. Bunu yapanlar CHP'nin kendi içinde tartıştığı havasını vermeye çalışıyorlar. Bunu kimi çevreler yapıyor ve biz buna izin vermeyeceğiz.'

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!