"Çifte vatandaşlık sorununu çözeceğiz"

Güncelleme Tarihi:

Çifte vatandaşlık sorununu çözeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2014 16:38

Almanya Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, "Çifte vatandaşlık konusunu yaz tatilinden önce çözmek en büyük isteğim" dedi.

Haberin Devamı

Gazetecilerle bir araya gelen Özoğuz, koalisyon hükümetinin çifte vatandaşlık konusunda adımlar atarak, konunun çözümü için çalıştığını söyledi.

"Çifte vatandaşlık konusunu yaz tatilinden önce çözmek en büyük isteğim" diyen Özoğuz, bunun için çaba sarf ettiklerini vurguladı.

Berlin Eyaleti Çalışma, Kadın ve Uyum Bakanı Dilek Kolat ise Almanya'daki göç ve göçmenler hakkında önemli kararların alınacağı "9. Uyum Konferansı" öncesinde yaptığı yazılı açıklamada, Uyum Konferansı'ndan büyük beklentileri olduğunu ifade etti.

"Göçmen ve göç kavramlarının Almanya'nın geleceğinin konusu olduğunu kavramamız gerekir" ifadesini kullanan Kolat, konferansın eyaletlerdeki göçmenler için olumlu sinyaller vermesini arzuladığını kaydetti. Kolat "Almanya'ya gelen tüm insanlara saygı göstermemiz gerekir ve onlara ihtiyacımız olduğunu unutmamalıyız" sözlerini kaydetti.

Magdeburg'ta 19-20 Mart tarihlerinde düzenlenecek "9. Uyum Konferansı"na Almanya Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Dr. Günter Krings'in de katılması bekleniyor.

Aralık ayında Hıristiyan Birlik partileri CDU/CSU ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki koalisyon görüşmelerinde, çifte vatandaşlık konusunda şiddetli tartışmalar yaşanmış, SPD'nin girişimleriyle "Opsiyon modeli"nin kaldırılarak Almanya'da doğup büyüyen gençlere çifte vatandaşlık hakkı verilmesi kararlaştırılmıştı.

Halen ülkede uygulanan "Opsiyon modeli"ne göre ülkede doğan çocuklar, doğumdan itibaren otomatik olarak Alman vatandaşlığına hak kazanıyor ancak 18-23 yaş döneminde Alman vatandaşlığı ile anne-babalarının sahip olduğu vatandaşlık arasında tercih yapmak zorunda kalıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!