Çifte vatandaşa çifte oy kazığı

Güncelleme Tarihi:

Çifte vatandaşa çifte oy kazığı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2014 12:36

Die Zeit’ın çifte vatandaş yayın yönetmeni Giovanni di Lorenzo, AP seçimlerinde kullandığı çifte oyla ortalığı allak bullak etti. Şimdi herkes bu soruya yanıt arıyor: Çifte oyu bilerek mi, bilmeyerek mi kullandı?

Haberin Devamı

Alman gazetesi Die Zeit’ın yayın yönetmeni Giovanni di Lorenzo tanınmış, yetenekli, iyi bir gazeteci. Almanya’nın ciddi gazetelerinde çalıştı ve danışmanlık görevi yaptı. AIDS

Çifte vatandaşa çifte oy kazığı
üzerine bir yayınıyla Adolf Grimme ödülünü kazandı. Giovanni di Lorenzo 1992 yılında neonazilerin bir Türk ailenin evini kundakladığı Mölln faciası üzerine Münih’te yabancı düşmanlığına karşı düzenlenen ve tüm dünyayı etkileyen ünlü ışık zinciri eyleminin de fikir babasıdır.

Babası İtalyan annesi Alman olan Giovanni di Lorenzo hem Roma’da hem Almanya’da eğitim gördü. Benim de okuduğum Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi gazetecilik ve siyasal bilimler mezunu. di Lorenzo’yu eski başbakanlardan ve Die Zeit’ın yayıncısı Helmut Schmidt keşfetti. Schmidt onu Die Zeit’ın başına getirdi.

SORU ÇOK BASİTTİ

İkizi olan Giovanni di Lorenzo hem Alman, hem İtalyan vatandaşı. Geçen hafta Almanya’da Avrupa Parlamentosu seçimleri yapıldı. Giovanni di Lorenzo pazar günü Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ile birlikte Günther Jauch’un televizyon programına konuk oldu. Ünlü sunucu Jauch çok kolay bir soruyla başladı ve Giovanni die Lorenzo’ya “Oyunuzu nerde kullandınız?” diye sordu. Giovanni di Lorenzo gayet rahat “Ben çifte vatandaş olduğum için çifte oy kullandım. Cumartesi günü Hamburg’ta İtalyan Başkonsolosluğu’na gidip İtalya için, pazar günü de bir ilkokulda Almanya için oy verdim” dedi...
Ve bomba patladı...

SCHAEUBLE SORDU

Herkes ağzı açık, “Doğru mu anladım!” diye düşünürken, Alman Maliye Bakanı Schaeuble, başını sallayarak, “Nasıl olur, çifte vatandaş çifte oy kullanamaz” dedi. Giovanni di Lorenzo’nun sözleri anında sosyal paylaşım sitelerinde patlama yaptı. Ertesi gün savcılığa seçime hile karıştırdığı suçlamasıyla hakkında suç duyurusu yapıldı. Şimdi savcılık soruşturma yürütüyor. Giovanni di Lorenzo şaşkın bir vaziyette “Ben bunu bilmiyordum. Bilsem yapar mıydım? Televizyonda bunu açık açık söyler miydim? Çok üzgünüm” dedi. Ama iş işten geçti.

İnternet siteleri Giovanni di Lorenzo hakkında yorumlarla dolup taştı. Bazıları “Çifte vatandaş ve çifte evli Giovanni di Lorenzo’ya iki karısı boşanma davası açtı” dedi. Bazıları “Acaba İtalya’da da bir başka gazetenin daha yayın yönetmeni olmasın!” diye sordu. Kimi “Yakışıklı ama boş” diye yorum yaptı.

Ama Giovanni di Lorenzo sadece ti’ye alınmakla kalmadı. Onun çifte oyu çifte vatandaşlık karşıtlarına şimdi çok büyük fırsat sundu. Çifte vatandaşlık yeniden gözden geçirilmeli, hatta kaldırılmalı sesleri yükselmeye başladı.

İstatistik dairesi Almanya’da bir milyon çifte vatandaş AB vatandaşı olduğunu duyurdu. Gerçekten siyasal bilimler mezunu ve Almanya’nın en ciddi gazetelerinden birinin yayın yönetmeni çifte oy kullanmanın yasak olduğunu bilmiyor muydu?
Yoksa bunu bilerek mi yaptı?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!