Çiçek'ten Avcı'ya "İnceleyin" yazısı

Güncelleme Tarihi:

Çiçekten Avcıya İnceleyin yazısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2012 15:29

Çiçek, eğitim komisyonu başkanından MHP ve CHP iddialarına yanıt istedi.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasını öngören yasa teklifinin görüşmeleriyle ilgili CHP ve MHP'nin iddialarına, Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Nabi Avcı'nın yanıt vermesini istedi.      

Çiçek, Avcı'ya gönderdiği yazıda, CHP ve MHP'nin, “teklifin TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'ndaki görüşmelerinin yok hükmünde sayılması gerektiği” iddiasında bulunduğunu hatırlatarak, iki partinin kendisine yaptığı başvuruları yazıya ekledi.

Avcı'dan, “iddialara yanıt vermesini” isteyen Çiçek, TBMM İçtüzüğü'nün “Komisyonlarda söz alma”yı düzenleyen 29. ve “Komisyon toplantılarının düzeni”ni düzenleyen 46. maddeleri doğrultusunda konuyu değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

İçtüzüğün 29. maddesi, “Komisyonlarda istem sırasına göre söz verilir. Komisyon başkanı ve komisyondaki Hükümet temsilcisi, söz sırasına bağlı değildir. Komisyonca çağrılmış uzmanlara, komisyon başkanı, gerekli gördüğü zaman söz verebilir” hükmünü içeriyor. İçtüzüğün 46. maddesinde ise “Bir komisyonda söz kesilir, şahsiyatla uğraşılır ve düzeni bozma hareketlerinde bulunulursa komisyon başkanı düzeni sağlar; gerekiyorsa toplantıya ara verir veya erteleyerek durumu gereği yapılmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına bildirir” hükmü yer alıyor.  

AVCI'DAN AÇIKLAMA

Haberin Devamı

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor  Komisyonu Başkanı Nabi Avcı, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifine  ilişkin CHP ve MHP'den gelen itirazları inceleyip değerlendireceklerini, ardından  da raporu TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını bildirdi.

Avcı, Mecliste gazetecilerle yaptığı sohbette, TBMM Başkanı Cemil  Çiçek'in teklife ilişkin kendisine gönderdiği yazıya değindi,. Avcı, “CHP ve  MHP'den gelen itiraz yazıları var. Önce bunları inceleyeceğiz, değerlendireceğiz  ve gereğini yapacağız. Sonra raporu TBMM Başkanlığı'na göndereceğiz. Bunlar  birbirinden ayrı süreçlerdir” diye konuştu.
Bir gazetecinin “Teklifi komisyona çekmek için bir sürpriz bekleyelim  mi?” sorusuna Avcı, “Ben geri çekmek gibi bir sürpriz beklemiyorum”  karşılığını verdi.

Haberin Devamı

"BİR HAFTADA BİTER"

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş,  zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin gelecek hafta Genel Kurula  geleceğini anımsatarak, “Bir haftada; salıdan pazara biter” dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş,  Ayşe Nur Bahçekapılı ve Ahmet Aydın ile görüştü.

Elitaş, görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çiçek'in, diğer siyasi parti grup başkanvekilleriyle de görüştüğünü ifade  eden Elitaş, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonundaki  “çarpıtılan” görüşmelerle ilgili Çiçek'i bilgilendirdiklerini söyledi. Elitaş,  “Muhalefetin söylediği ifadelerin doğru olmadığını, bugüne kadar muhalefetin  kürsü işgalini ve orada 12 saat konuşarak, hakkın suiistimalini hiç gündeme  getirmemesini, İçtüzüğe uygun olarak pazar günü yapılan faaliyetleri sadece  gündeme getirmesinin haksızlık olduğunu, muhalefetin kürsü işgalinin zorbalıkla  ve tank atarak, Komisyon Başkanı'na saldırısının, demokrasi adına üzücü bir tavır  olduğunu ifade etmeye çalıştık” diye konuştu.

Elitaş, TBMM Başkanı Çiçek'in atacağı adıma ilişkin bir açıklamada  bulunup bulunmadığına yönelik soruya, “Belki bir ipucu vermiş olabilir ama satır  aralarında anlamamış olabiliriz” karşılığını verdi.

CHP'nin, komisyonda oylanan metin ile alt komisyon metni arasında fark  olduğuna yönelik iddiasının hatırlatılması üzerine Elitaş, şöyle konuştu:

“Ona itiraz eden arkadaş, bu işlerin ne olduğu çok iyi bilir ama şu anda  hafızasını silmiş. Komisyonda redaksiyon yetkisi alınır, orada maddi hatalar  varsa düzeltilir. Madde numaraları oluşturulurken Genel Kurulda da aynısı  yapılır. Ek madde eklendiğinde bundan sonraki maddeler, yazılırken teselsül  ettirilecektir. Anlam kargaşasına yol açmamak için rapordaki gibi 'okutturuyorum'  der. Arkadaşlar İçtüzüğü iyi inceleseler, bunları sorup, TBMM Başkanı'nın  gündemini meşgul etmezler. Başkan da nezaketinden dolayı, bunları bizim gibi net  söylemiyor olabilir.”

Bahçekapılı da bunun çok ağır bir itham olduğunu ifade etti.
       
“DENETLEME YETKİSİ VAR İADE YETKİSİ YOK"

Haberin Devamı

Elitaş, toplantıda, TBMM Başkanı'nın iade yetkisinin gündeme gelip  gelmediğine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, kanun tasarı ve teklifleri ile  bunların komisyon raporlarının TBMM Başkanlığı'na sunulduğunda, Başkan'ın  Anayasaya uygun olup olmadığını denetleme yetkisinin bulunduğunu anımsattı.

Elitaş, iade yetkisinin bulunmadığını ifade ederek, “Sadece Anayasaya  aykırılık varsa, onunla ilgili incelemeler yapması mümkündür. Aksi halde Meclis  Başkanı'nın bu konuyla ilgili ne 14. maddede denetleme yetkisi ne 29. maddeyle  ilgili söz hakkı ne 43. maddede yeniden görüşülmesiyle ilgili ne de 46.  maddesindeki durumla ilgili herhangi bir yetkisinin olmadığı kanaatindeyiz. Bu iş  bugüne kadar uygulanmamış” görüşünü dile getirdi.
         
“BİZİM SÖYLEMLERİMİZDEN SÖYLEM GELİŞTİRMEYE UĞRAŞIYORLAR"

Haberin Devamı

“CHP, 4 kez iade edildiğini söylüyor” diyen gazeteciye Elitaş, “TBMM  Başkanı 5 kez konuyla ilgili dilekçe yazmış, havale etmiş. 5'inde de resen  yapmış. Gerekçeler 35. maddeyle ilgili. Yanlış biliyorlar. Araştırmadan,  incelemeden, bizim söylediklerimizden söylem geliştirmeye uğraşıyorlar, onu da  dinlemiyorlar. Yanlış yorum yapıyorlar” karşılığını verdi.

Elitaş, teklifin Genel Kurul aşamasındaki görüşmelerinde muhalefetin  beklentisinin sorulması üzerine, şunları kaydetti:

“Muhalefet, demokratik kurallar çerçevesinde, TBMM üyelerine yakışır,  vakar içinde, İçtüzüğün kendilerine verdiği yetkiyi sonuna kadar kullanarak  direnme haklarına sahiptir. Ama direnme, komisyonda olduğu gibi, tanklarla,  zorbalıkla olmaz. Gelirler, söz haklarını kullanırlar, İçtüzüğün bütün  maddelerini, karar yeter sayısı, yoklama, 70, 72. madde, bugüne kadar  uyguladıkları işleri yaparlar. Engellemelerini İçtüzüğün verdiği şartlar  çerçevesinde yaparlar.”

Elitaş, Genel Kurul aşamasında teklifte değişiklik olup olmayacağına  ilişkin bir soru üzerine, tekliflerinin komisyon tarafından değiştirildiğini,  Genel Kurul'un da her zaman değiştirebileceğini söyledi. Elitaş,  “Değiştirilirse, bizim teklifimiz haline dönmesini arzu ederim” dedi.

Genel Kuruldaki görüşmelerin kaç gün süreceğine ilişkin soruyu Elitaş,  “Önümüzdeki hafta Genel Kurula gelecek. 26 madde, her madde 1 saat sürse, bir  haftada biter. Salıdan pazara biter” diye yanıtladı.
         
"AKLI SELİMİN SONUCU DEĞİL"  
       

TBMM Milli Eğitim Komisyonunda, pazartesinden cumartesiye kadar  anamuhalefetin sergilediği davranışın, demokratik ahlaka uymadığını, herkesin  gerilim içinde olduğunu ifade eden Elitaş, “TBMM ve milletvekillerinin itibarını  düşüren bir tarz içerisinde. Bu yemin kriziyle başladı. Yemin krizi, kürsü,  komisyon işgali, Komisyon Başkanı'na 600 gram ağırlığında cisim atmak, sokağa  çağırmak, bunlar aklı selimin sonucu değil. Çocukça işlerle uğraşıyoruz” dedi.

Elitaş, yemin kriziyle başlayıp, İçtüzük görüşmelerinde kürsü işgaliyle  devam eden olayların, TBMM Başkanı'nı da kendilerini de aşırı derece rahatsız  ettiğini kaydetti.

TBMM Başkanı'nın, daha önce de görüşmelerde bulunduğunun anımsatılması  üzerine Elitaş, TBMM Başkanı'nın görevinin, sükuneti ve milletvekillerinin  İçtüzüğe uygun şekilde davranışlarını sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor  Komisyonu Başkanı Nabi Avcı, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifine  ilişkin CHP ve MHP'den Meclis Başkanlığı'na gelen dilekçelerin, TBMM Başkanı  Cemil Çiçek tarafından bir yazıyla kendilerine iletildiğini belirterek, “Biz  komisyon olarak bunları değerlendiriyoruz. Anayasa, İçtüzüğün 29 ve 46. maddeleri  ve kanunlar yönünden Komisyonun Başkanlık Divanı olarak inceleyeceğiz,  değerlendireceğiz ve gereğini yapacağız. Arkasından raporu TBMM Başkanlığı'na  sunacağız. Bunlar birbirinden ayrı süreçlerdir” dedi.

Avcı, Meclis'te gazetecilerle yaptığı sohbette, TBMM Başkanı Cemil  Çiçek'in teklife ilişkin kendisine gönderdiği yazıya değindi.

Nabi Avcı, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nun Başkanlık  Divanı olarak, Meclis Başkanlığı'ndan gelen yazıya cevap verileceğini  vurgulayarak, şunları söyledi:

“CHP ve MHP'den Meclis Başkanlığı'na gelen yazılar var. 19 Mart 2012  tarihli bir yazıyla Meclis Başkanlığı tarafından bize gönderildi. Biz komisyon  olarak bunları değerlendiriyoruz. Anayasa, İçtüzüğün 29 ve 46. maddeleri ve  kanunlar yönünden komisyonun Başkanlık Divanı olarak bu yazıda belirtilen  hususları inceleyeceğiz, değerlendireceğiz ve gereğini yapacağız. Arkasından  raporu TBMM Başkanlığı'na sunacağız. Bunlar birbirinden ayrı süreçlerdir.”
       
"Ben sürpriz beklemiyorum
         
Bir gazetecinin “Teklifi komisyona çekmek için bir sürpriz bekleyelim  mi?” sorusuna Avcı, “Ben geri çekmek gibi bir sürpriz beklemiyorum”  karşılığını verdi.

Avcı, Meclis Başkanlığı'na sunulacak raporun ne aşamada olduğuna ilişkin  bir soru üzerine, raporun aslında tamamlandığını, ancak Meclis Başkanlığı'ndan  kendilerine gelen söz konusu yazının öncelikli olarak cevaplandırılması  gerektiğini belirterek, “Bu yüzden daha sonra rapora son şeklini verip  göndereceğiz” dedi. Avcı, bu yüzden iki ayrı sürecin işlediğine dikkati çekti.

TBMM Başkanı'nın komisyonda yaşananlara ilişkin tavrını nasıl  değerlendirdiğine ilişkin bir soruya ise Avcı, “Meclis Başkanı'nın tavrını ben  burada değerlendiremem. Meclis Başkanı'nın benden bir talebi var, şimdi biz onu  yerine getireceğiz” şeklinde cevap verdi.

Avcı, daha önce de komisyonlardan Meclis Başkanlığı tarafından benzer  yazılarla görüş istendiğine dikkati çekerek, “Bunların hiç birisinde de  komisyonlar 'evet haklısınız' dememişler” diye konuştu.
     

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!