Cibril bugün istifa ediyor

Güncelleme Tarihi:

Cibril bugün istifa ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2011 15:51

Libya’da Kaddafi’nin devrilmesinden bu yana ülkeyi yöneten Ulusal Geçiş Konseyi Başbakanı Mahmud Cibril bugün içinde istifa etmeyi planladığını duyurdu. Cibril seçimlerin de sekiz ay içinde yapılması için çağrıda bulundu.

Haberin Devamı

Cibril, daha önce yaptığı açıklamalarda UGK hükümetinin ülkenin kontrolünün tamamını ele geçirdiği noktada istifa edeceğini belirtmişti.

 

Dünya Ekonomik Forumu için Ürdün'de bulunan Cibril, kararını bugün uygulamaya koymayı planladığını ifade etti.

 

Libya’da halkın iradesiyle seçilmiş bir meclis ya da ulusal kongre benzeri bir yapının oluşturulması için seçimlerin en fazla sekiz ay içinde yapılması gerektiğini ifade eden Cibril, “Bu ulusal kongrenin iki görevi olacak. Birincisi yeni anayasa hazırlanması ki bunun üzerinde sonradan referanduma gidilmesi gerekiyor. İkincisi de başkanlık seçimleri yapılana kadar ülkeyi yönetecek bir geçiş hükümeti kurulması” dedi.

 

Haberin Devamı

Yeni Libya hükümetini petrol anlaşmalarında siyasi ilişkilerin etkili olmasına izin vermeme konusunda uyaran Cibril, "Geçici hükümete tavsiyem ekonomik kuralları öncelikli kurallar olarak görmeleridir. Siyaset üzerinden anlaşma yapmak çok tehlikelidir" dedi.

 

Kaddafi’nin ölümüyle kendisini “yeniden doğmuş” gibi hissettiğini ifade eden Cibril, devrik liderin kanlı görüntüleriyle ilgili eleştirilere, “Batı’daki insanlar bu halkın 42 yıldır çektiği acıyı anlamıyor” dedi.

 

Libya’nın özgürlüğünün ise yarın ilan edileceği ifade edildi.

 

OPERASYON 31 EKİM'DE BİTİYOR

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise dün akşam düzenlediği basın toplantısında NATO’nun Libya operasyonunu 31 Ekim tarihinde sonlandıracağını açıkladı.

 

Diğer Batılı liderler gibi Rasmussen de Kaddafi’nin ölümü dolayısıyla üzüntü duyduğunu söylemedi.

 

Rasmussen, “Benzersiz bir hızla, çok büyük bir dikkatle, çok karmaşık bir operasyon yürüttük. Başardığımız şeyden gurur duyuyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!