CHP'li vekilden Başbakanlık'ta fındık protestosu

Güncelleme Tarihi:

CHPli vekilden Başbakanlıkta fındık protestosu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2006 11:19

CHP Ordu Milletvekili İdris Sami Tandoğdu, fındık fiyatlarının düşük olmasını protesto için Başbakanlık Merkez Binası önünde fındık çuvalı ile gösteri yaptı.

Haberin Devamı

CHP Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu, fındık taban fiyatlarının kilo başına 7 milyon lira olarak açıklanmasını sağlamak amacıyla Başbakanlık Merkez Binasının önüne aracıyla getirdiği fındıkları dökmek istedi.

Başbakanlık Merkez Binasına saat 11.00 sıralarında 06 ZPS 52 plakalı aracıyla gelen Sami Tandoğdu, Başbakanlık korumaları tarafından uyarıldı.

Tandoğdu'nun aracından inmesinden sonra bir Başbakanlık koruması Tandoğdu'nun aracını Başbakanlığın arka bahçesine götürdü. Bu arada Tandoğdu'nun aracını yumrukladığı görüldü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la da Başbakanlık binasına gelişinde görüşmek isteyen Tandoğdu, korumalar tarafından engellendi.

Daha sonra Sami Tandoğdu, aracını Başbakanlığın bahçesinden alarak tekrar Başbakanlığın önünde durdu ve fındıkları dökmek istedi. Ancak korumalar Tandoğdu'yu uyararak fındıkları buraya dökemeyeceğini ifade ettiler. Tandoğdu, bunun üzerine aracını Başbakanlığın yakınındaki Vekaletler Caddesine getirerek burada çuvallardaki fındıkları yere döktü ve harmanladı. Tandoğdu, gazetecilere fındıkları hediye ettiğini ifade ederek, fındıkları almaları için gazetecilere poşet verdi. Bu sırada Vekaletler Caddesindeki bir inşaata çalışan işçiler fındıkları çuvallara ve poşetlere doldurarak götürdüler.

Haberin Devamı

“8 MİLYON FINDIK MAĞDURU HER GÜN BANA SORUYOR”

Fındıkları yola döktükten sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sami Tandoğdu, şunları söyledi:

“8 milyon fındık mağduru her gün bana, 'Fındık fiyatı ne olacak' diye soruyor. Başbakan'a 8 milyon fındık ürecisinden bahsediyoruz. Başbakan diyor ki, '8 milyon yoklar, 264 bin kişiler'... 264 bin FİSKOBİRLİK'in üyesi. Ama fındıktan geçinen insan sayısı 8 milyon.

Ben halkın isteğini yerine getiriyorum. Köylüm bana Başbakanlık'a hediye etmem için 4 çuval fındık gönderdi. Bugünkü Bakanlar Kurulunda fındığın gündeme getirilerek en iyi fiyatın verilmesi için uğraş veriyoruz. Bütün Karadenizli milletvekillerinden bu desteği bekliyoruz, bilhassa AK Parti milletvekillerinden...

Haberin Devamı

Benimle birlikte hareket eden bir tek AK Partili arıyorum, ama yok. Karadeniz bölgesinde yüzde 50 oy alan AK Parti'nin, fındığı bu denli itmesi, yılda iki milyar dolar gelir getiren fındığı bu denli horlamasına tahammül etmek mümkün değil. Milletvekili olmadan köylüme söz verdim, ant içtim. Şimdi verdiğim sözü yerine getiriyorum.”

Bakanlar Kurulunda fındık fiyatının açıklanması için uğraş vereceğini ifade eden Tandoğdu, gazetecilere, “Şimdi hepinize bu fındığı hediye ediyorum. Ben de bir poşete doldurup Başbakana götüreceğim” dedi.

Sami Tandoğdu, “Başbakandan randevu talebiniz oldu mu?” sorusu üzerine “Hayır, maalesef ulaşmak mümkün olmadığı için. Burada biraz emrivaki oldu. Herhangi bir yasayı da çiğnemiş değilim, ama polislerin hareketlerini de anlamış değilim, mana veremiyorum” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

7 MİLYONDAN AŞAĞI OLMAMALI

Tandoğdu, fındık fiyatına ilişkin bir soru üzerine de şunları kaydetti: “Fındık taban fiyatını 7 milyondan aşağı açıklarlarsa benim eylemim her gün devam edecektir. 8 Milyon kişiyi 11 tane aracıya peşkeş çekeceklerse ben her gün eylem yapacağım, buna yemin ettim. Yeminimin de arkasındayım. Başbakan yanıltılıyor. Hatta Bakanlar Kuruluna girip kendisine bilgi vermek istiyorum. Kendilerine de o ricada bulunacağım. Başbakan da halkın seçtiği bir insan, ben de halkın seçtiği bir kişiyim. Benden 8 milyon kişi cevap bekliyor. 8 milyon kişi 'Taban fiyat ne olacak?' diyor. Bunun açıklanması için ricacı oluyorum. Bunda anormal bir şey yok.”

Haberin Devamı

Tandoğdu fındık fiyatının 4,5 milyondan 3,5 milyona düştüğünü, Başbakan Erdoğan'ın Ordu ziyaretinde de bu konuda kendisinden ricada bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Orada da kendisiyle atışmıştık. FİSKOBİRLİK'in özerk bir kuruluş olduğunu söylüyor. İş Bankası'nın CHP'nin olduğunu söylüyor. Kredi verin diyor. Başbakan yanlış yönlendiriliyor. Nasıl danışmanları var? Anlamak mümkün değil. FİSKOBİRLİK özerk bir kuruluştur. Devlet desteği olmadan bu vatandaşların parasını ödemesi mümkün değildir.”

“Eyleminiz kişisel mi, CHP'nin bilgisi var mı?” sorusu üzerine Sami Tandoğdu, “Bugün sayın Grup Başkanvekilim Kemal Anadol'a bilgi verdim. Kendileri de fındık konusunda her hareketi yapabileceğime dair izin verdiler. Benim yaptığım hareket de anormal bir hareket değil. Köylü, 'Bu fındığı Başbakanlığa takdim ederseniz, bizim fındığımızı hatırlar...' diyor. Yüzde 50 oranında oy veren vatandaş söylüyor bunu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tandoğdu, Başbakanla neden görüşemediği yönündeki soru üzerine de, ”Arabamla uğraşma telaşıyla Başbakanla görüşemedim. Oysa Başbakan beni görseydi kabul etmemesi söz konusu değildi. Kesinlikle kabul ederdi. Başbakan yanlış yönlendiriliyor” dedi. “Başbakan Erdoğan'ın yetkililer tarafından yanlış bilgilendirildiğini ve yanlış konuştuğunu” öne süren Tandoğdu, şöyle devam etti:

“Yanlış konuşunca bu benim fındık köylüme sirayet ediyor. Fındık şu anda toplanıyor. Ama kaç lira olduğu belli değil. Fındık tarihinde böyle bir şey yok. Acil önlem olarak bir an önce taban fiyatını açıklayıp 7 milyon liradan 2005 fındığının stoklardaki bölümünü ve 2006 yılı fındığını almalıdır.

Arta kalanlardan FİSKOBİRLİK'in borcu ne diyecek? Çünkü FİSKOBİRLİK'in 252 milyon YTL alacağı var. Artı onlardan kesilen 1 milyar 250 milyon dolar alacağı var. Bunları versin borcunu ödesin FİSKOBİRLİK. 2006 fındığını da 7 milyondan alması şarttır. 7 milyon liradan köylüden alınacak başka çıkışı yok.”

Bakanlar Kurulu toplantısına misafir olarak girmek ve fındık konusunda bilgi vermek istediğini vurgulayan Tandoğdu, bu konuda master yaptığını belirterek, “Fındık konusunda benim gibi bilgi sahibi olan başka biri yok” dedi.

Tandoğdu, “Aracının plakasının ZPS” olduğunun hatırlatılması üzerine de, “Maalesef bu da benim kaderim. Zapsu'nun plakası bana düştü. Bu da büyük bir şanssızlık. Onun için en kısa zamanda plakayı değiştiriyorum. 52 ile ZPS yan yana geldi maalesef” diye konuştu.

Tandoğdu, açıklamalarının ardından aracına binerek Vekaletler Caddesi'nden ayrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!