CHP'li Öymen'den Dışişleri'ne teşekkür

Güncelleme Tarihi:

CHPli Öymenden Dışişlerine teşekkür
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2008 17:53

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesini olumlu karşıladıklarını belirterek, Dışişleri Bakanlığına teşekkür etti.

Kayseri'de partisinin il teşkilatı ve ilçe başkanları ile biraraya gelen Öymen, bazı sivil toplum örgütlerini de ziyaret etti.

Öymen, Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Hasan Ali Kilci'yi ziyaretinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesinde Dışişleri Bakanlığının birkaç yıldır gösterdiği olumlu çabanın büyük etkisinin olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin Güvenlik Konseyi'nde veto hakkının bulunmadığını hatırlatan Öymen, şunları söyledi:
“Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesi olumludur. Hükümet başarılı bir sınav veriyor. Umarım bu sınavdan geçeriz. Bu sonucu alan arkadaşlarımızı kutluyoruz. Birkaç yıldır olumlu çaba gösteren Dışişleri Bakanlığı çalışanlarına da teşekkür ediyoruz. Güvenlik Konseyi geçici üyelerinin daimi görevini yapmakla birlikte veto hakkı bulunmamakta. NATO gibi kuruluşlarda veto hakkımız var. Fakat BM'de veto hakkına sahip değiliz. NATO'da Türkiye'nin istemediği hiçbir karar çıkmaz, ama BM'de veto hakkına sahip olmayacağız. Sadece 5 devlet veto hakkına sahip. ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin. Onların (hayır) dediği bir kararın oradan evet olarak çıkması mümkün değil.”

Güvenlik Konseyi'ne üye olmanın çok önemli olduğunu, ancak Türkiye'nin orada ne diyeceğinin daha önemli olduğunu vurgulayan Öymen, şöyle devam etti:
“Burada iki nokta önemlidir. Birincisi sizin oy vermeniz ne şekilde tecelli edecektir. Büyük devletlerin dümen suyundan giderek mi oy kullanacaksınız? Yoksa Türkiye'nin çıkarlarını düşünerek Türkiye'nin dış politika önceliklerine mi oy kullanacaksınız? Uygulamalarda bunu göreceğiz. İkinci olarak, Kıbrıs gibi Türkiye'nin hayati çıkarları için ne diyeceksiniz? Kıbrıs'ta (kanla alınan topraklar verilmez) mi diyeceksiniz? Kıbrıs konusunda başka vesilelerle söylediğiniz gibi mi davranacaksınız? Bunu zaman gösterecek.”

Ziyarette, Öymen'e yöresel kilim hediye eden KTO Başkanı Kilci de hükümetin bazı politikalarını eleştirdi.

KAYSERİ GAZETECİLER CEMİYETİ ZİYARETİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Kayseri Gazeteciler Cemiyetini de ziyaret etti. Cemiyet Başkanı Recep Bulut, Kayseri'de 23 yerel gazete, 4 yerel televizyon ve 4 aylık dergi bulunduğunu, birçok haber ajansının ve gazetenin Kayseri'de bölge bürolarının olduğunu anlattı.

Recep Bulut, İhale Kanunu'nda yapılması düşünülen değişikliğin yerel basını ekonomik olarak çok daha güç duruma sokacağını ifade etti.

Onur Öymen, yerel televizyonların uyduya çıkma konusunda büyük sıkıntı yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Basın, rejimin teminatıdır. Ulusal basında artık yerel haberler çok fazla yer almıyor. Yerel basına devlet desteği verilmesi lazım. Sokağın sesini en iyi basın biliyor. Herşey Başbakanın dediği gibi değil. Esnafın sorunları, sanayicinin sorunları, çiftçinin sorunları giderek büyüyor. Basına yapılan baskılar son günlerde iyice arttı. Başbakan çıkıp (şu gazeteleri almayın) diyor. Böyle bir şey dünyanın hiçbir yerinde olmaz. Demokrasilerde iktidarlar cevap vermez, hesap verir. Siz hesap vermezseniz, cevap vermezseniz demokrasi olmaz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!