CHP'li Mengü'den Savcı Öz hakkında ilginç iddia

Güncelleme Tarihi:

CHPli Mengüden Savcı Öz hakkında ilginç iddia
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2009 12:32

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, Savcı Zekeriya Öz'ün, Başbakanlıktan, MİT'in Ergenekon ile ilgili Başbakanlığa gönderdiği yazıdan sadece “arzu ettikleri kadarını savcılığa bildirmelerini” istediğini ileri sürdü.

Ergenekon duruşmasını izleyen CHP'li milletvekilleri, dünkü duruşmada, kendilerinin avukatlara ayrılan bölümlere oturmasına itiraz eden Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'e, düzenledikleri basın toplantısıyla yanıt verdi.
CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, 7 Eylül 2009'daki duruşmada, mahkeme yargıcına giderek, izleyici koltuklarında oturmanın sorunlar yarattığını, uzaktan takip edebilmelerinin zor olduğunu anlattıklarını, özel bir yer göstermelerini istediklerini aktardı.

Sanık vekillerinin yanına oturmak gibi taleplerinin olmadığını dile getiren Mengü, yargıcın, sanık vekillerinin oturduğu yerin bitmesinden sonra başlayan boşluktan itibaren oturabileceklerini söylediğini kaydetti. Mengü, müdahil avukatlarına ayrılan yerin çok boş olması nedeniyle buraya da oturabileceklerini, ancak yargıcın, bunun yanlış anlaşılmalara neden olabileceğini belirttiğini bildirdi.

Mengü, bundan sonra, sürekli kendilerine gösterilen yerde oturduklarını dile getirerek, “Düne kadar kendisine talimat verilmemiş savcı, bu konuyu hiç dile getirmedi. O günden bu yana 4 kez duruşmaya katıldık, aynı yerde oturduk. Büyük bir ihtimalle savcıya, siyasi iktidar tarafından, bizim bu davayı takip etmemizden duyulan rahatsızlık nedeniyle talimat verildiği açık şekilde ortaya çıkmıştır” dedi.

Savcılık talepleri alındığı zamanlarda salonu terk ettiklerini anlatan Mengü, bunun, savcının anlayamayacağı bir “jest ve centilmenlik örneği” olduğunu söyledi.

Mahkeme Başkanı'ndan, “Oraya oturmalarını ben söyledim” demelerini beklediklerini belirten Mengü, bundan sonra da kendilerine gösterilen yerde oturacaklarını dile getirdi.

“BAŞBAKAN'I BİLİRKİŞİ TAYİN EDİYORSUNUZ”

Mengü, “İleriki günlerde size açıklayacağım; bir savcılığın Başbakanlığa yazdığı yazı var. O yazıda, MİT; 2003'te Başbakanlığa Ergenekon ile ilgili yazı yazmış, 2006'da tekrarlamış. (Bunun içinde ne kadarını münasip görürseniz, savcılığa bildirin) diye. Savcı Öz'ün, Başbakanlığa hitaben yazılmış bir yazısı var. Bu davanın nasıl bir siyasi dava olduğunu bu açıkça ortaya koyuyor” diye konuştu.

CHP'li Mengü, elinde belge bulunduğunu, biraz daha inceledikten sonra açıklama yapacağını ifade etti.

Başbakan'a “arzu ettiğiniz kadarını verin” diyebilecek bir savcının olamayacağını belirten Mengü, “Eğer savcılık bir olayı inceliyorsa, gizli belgeleri heyet inceler. Eğer savcılık böyle bir ihbarı almışsa; MİT'in, Başbakanlığa yazdığı yazıyla ilgili, bunun tümünü ister, yargılama yapıyorsunuz. Ergenekon ile ilgili MİT'in Başbakanlığa yazdığı yazıdan, (Siz istediğiniz kadarını verin) diyorsunuz. Yani Sayın Başbakan'ı bilirkişi tayin ediyorsunuz. Sayın Başbakan'ın ne kültürü ne bilgisi ne hukuki derinliği böyle bir şeyi anlamaya müsait değil. Başbakan, bunun neresi gönderilir neresi gönderilmez nasıl anlayacak?” görüşünü savundu.

Mengü, savcılığın, 2003 ve 2006'da Başbakanlığa gönderilen yazıyı istediğini ifade ederek, “Başbakan, bu ülkede bir suç örgütü varsa, bu konuda 2003'te bilgi sahibi olmuş. Niye bunu savcılığa intikal ettirmemiş? 2003'te bunu yapmıyorsun, 2006'da da kaale almıyorsun” dedi.

“ALANDA GAZ, MAHKEMEDE AZAR”

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, savcılığın, CHP'li milletvekillerin davayı izlemesinden neden rahatsız olduğunu sordu.

Bunu izlemenin, milletvekili olmanın gereği olduğunu belirten Kart, bu takip için kimseden izin almalarına gerek bulunmadığını kaydetti. Kart, “Savcılık makamı, iddianamesine hakim olamamanın, iddianameyi bizzat hazırlamamasının ezikliği, tedirginliği ve kompleksini yaşıyor. Aynı tedirginliği mahkeme heyeti de yaşıyor” dedi.
CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir de “alanlara gittiklerinde gaz, mahkemeye gittiklerinde ise azar yediklerini” ifade etti.

Özdemir, üyesi olduğu TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna, davadan sonra hayatını kaybedenlere ilişkin başvuruda bulunacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!