CHP'li kadınlar Prof. Çeker'den özür bekliyor

Güncelleme Tarihi:

CHPli kadınlar Prof. Çekerden özür bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2011 14:03

SELÇUK Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Orhan Çeker’in, TBMM’ye sunulan ’Hadım Yasası’nı değerlendirirken, dekolte giyinen kadının tacizi göze alması gerektiği yönündeki açıklamasına, CHP Konya Kadın Kolları Başkanı Sabiha Akın tepki gösterdi.

Prof.Dr. Çeker’in bütün kadınlardan özür dilemesi gerektiğini belirten Akın, "Böyle bir saldırıyı kadının giyim noktasına indirgemek ve sorunun odağı olarak kadını görmek asla kabul edilemeyecek bir değerlendirmedir" diye konuştu.

CHP Konya İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili görüşlerini aktaran Sabiha Akın, "Taciz ve tecavüz yasalarca açık olarak suç kapsamına alınmış bir eylemdir ve doğrudan halk ihlaliidir. Toplum içinde kadın veya erkek elbetteki belli bir adap içinde giyinmelidir. Ancak böyle bir saldırıyı kadının giyim noktasına indirgemek ve sorunun odağı olarak kadını görmek asla kabul edilemeyecek bir değerlenmedir" dedi.

Dekoltenin sınırlarını belirlemenin son derece güç bir kavram olduğunu kaydeden Akın, "Toplumda rahatsızlık yaratmayacak şekilde, kimsenin huzursuzluğunu yaratmayacak şekilde belirlenebilir. Dekolte kavramı göreceli bir kavram olup, kimilerine göre kısa kollu bir bluz dekolte olup, kimilerine göre mayo dekoltedir. Cinsel suçların bu tür kriterlere göre değerlendirilmesi son derece yanlış olup, suça meşruluk kazandırma biçimidir. Yaptığı beyanat ile kadınların büyük tepkisini çeken Çeker’in bütün kadınlardan özür dilemesini bekliyoruz" diye konuştu.

Tecavüz olaylarının dekolte giymekle hiçbir bağlantısının olmadığını belirten Sabiha Akın, şunları söyledi:

"Bugün dünyada yanlızca dekolte giyen kadına mı tecavüz ediliyor? Kadınların bedenlerinin örttüğü toplumlarda cinsel suçlar işlenmiyor mu? Örneğin İran’da da kadına tecavüz var ve yoğun baskı nedeniyle birçok ülkede olduğu gibi maruz kaldığı cinsel şiddet karşısında sessiz kalmak mecburiyetinde hissediyor kadın kendini. 18 aylık çocuğa, yaşlı kadınlara veya genç erkeklere, zihinsel özürlülülere, hatta hayvanlara yapılan tecavüzler dekolte ile ne kadar bağdaştırılabilir. Burada sorunun odağı kimdir; 18 ayık bebek mi, yaşlı kadınlar mı, özürlüler mi, yoksa hayvanlar mı? Bu zihneyet kadının ikinci sınıflaştırılması, ezilmesi ve köleleştirilmesi zihniyetidir."

Tecavüzcülerin hadım edilerek cezalandırılmasıyla ilgili tartışmalara da değinen Akın, "Hadım etme günümüz toplumunda son derece yanlış bir cezalandırma şeklidir. Bugün yürürülükte olan kanunlar çercevesinde bu cezalar yapılır. Böyle bir hadım edilme cezası kanunlarımızda yoktur" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!