CHP'li başkan ayıp etti

Güncelleme Tarihi:

CHPli başkan ayıp etti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2012 14:17

Aydın’ın Kuşadası Belediyesi Başkanı CHP’li Esat Altungün, olağanüstü meclis toplantısında bağımsız üye Faik Alp’in "Belediyeyi iyi yönetiyor, 'Hata ve usulsüzlük yok' diyorsanız, kendinize güveniyorsanız denetlenmekten kaçmamanız lazım. CHP’li Meclis üyelerine sesleniyorum, lütfen duyarlı ve dürüst olalım" sözleri üzerine, "CHP Meclis üyelerine ’dürüst değil’ diyenin ağzına ....." dedi. Altungün, daha sonra meclis üyeleri ile salondaki izleyicilerden özür diledi.

Haberin Devamı

Belediyenin bir yıllık işlemlerini denetlemek için yasa kapsamında oluşturulan 'Denetleme Komisyonu' Kuşadası Belediyesi meclisini karıştırdı. Geçen 5 Ocak’ta yapılan, yılın ilk meclis toplantısında belirlenen denetleme kurulunun çoğunlukta muhalif üyelerden oluşması Belediye Başkanı Esat Altungün’ün tepkisini çekti. Rahatsız olduğu için katılmadığı meclis toplantısında alınan kararın yasalara uymadığını gerekçe gösteren Başkan Altungün, konuyu tekrar görüşmek üzere meclisi bugün olağanüstü toplantıya çağırdı. Önceki meclis toplantısında kurulun ve önceden kaç kişiden oluşacağının oylanmamasının yasal olmadığını öne süren Başkan Altungün’ün yeniden denetleme kurulu oluşturmasına, ikisi CHP’li olmak üzere diğer meclis üyeleri tepki gösterdi.

"AHLAKİ DEĞİL" ELEŞTİRİSİ

CHP’li Üye Ömer Günel, söz konusu meclis toplantısında seçilen denetleme komisyonunun meclisin mutabakatıyla oluşturulduğunu söyledi. Günel, şöyle dedi:
"Meclisin tamamından güven oyunu aldı. Belediyeden çekinecek, karanlık bir şey yoksa, neden meclise güven sarsılıyor? Bunun için neden olağanüstü meclis yapıldı? Bu meclisi ve yapılmak istenen değişikliği ne siyasi, ne ahlaki, ne de etik buluyorum. Anlaşılan denetleme komisyonunun oluşma şekline değil, oluşturan kişilerin isimlerine tepki var. Seçilmiş olanlar da bu görevi layıkıyla yapabilecek durumdadır."

ALP: MİNAREYİ ÇALAN KILIFINI HAZIRLAR

Bağımsız üye Behçet Alp, "Minareyi çalan kılıfını hazırlar" atasözüyle başladığı konuşmasında, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz gün mecliste oybirliği ile seçilen isimler sizi neden rahatsız etti? Onlar da bu meclisin üyeleri değil mi? Halkın, kamuoyunun bilmesini istemediğiniz bir şey mi var ki denetleme kurulunu yandaşlarınızdan oluşturmak istiyorsunuz. Meclis olarak denetleme hakkımız elimizden alınıyor. Bu nasıl sosyal demokratlık, bu nasıl belediyecilik?"

Bir diğer bağımsız meclis üyesi Faik Alp de başkanın geçen yıl önerdiği 3 isimden oluşan komisyonun hazırladığı raporda her şeyin toz pembe gösterildiğini belirtip, "Belediyeyi iyi yönetiyorsanız, hata yok, usulsüzlük yok diyorsanız, kendinize güveniyorsanız denetlenmekten kaçmamanız lazım. CHP’li Meclis üyelerine sesleniyorum, lütfen duyarlı ve dürüst olalım" diye konuştu.

ELEŞTİRİLERE KÜFÜRLÜ YANIT

Bağımsız üye Faik Alp’in bu sözleri üzerine Belediye Başkanı Esat Altungün’ün tepkisi sert oldu. Altungün, "CHP Meclis üyelerine 'Dürüst değil' diyenin ağzına ...." dedi. Behçet Alp’in "Ne yaparsınız, ne yaparsınız?" diye sorması üzerine Başkan Altungün’ün aynı sözleri bir kez daha tekrarlaması salondakileri şoke etti.

Haberin Devamı

Altungün, aynı ses tonuyla "Belediye yasasına göre Başkan hukuka aykırı bulduğu maddeyi meclise iade eder. Bu çerçevede bu madde meclise iade edildi. Kuşadası Belediye yönetiminin ne hukuktan, ne yasalardan, ne de kamuoyundan kaçırdığı bir şey yok. Kuşadası Belediyesi tarihinde hiç denetlenmediği kadar çok denetleniyor. 24 saat telefonlarımız dinleniyor, teknik takipteyiz, bir şey olsa çoktan kulağımızdan tutup götürürlerdi. Kuşadası Belediye Yönetimi tarihinde olmadığı kadar dürüsttür. İzmir operasyonu çerçevesinde tutuklanan Başkan Yardımcısı arkadaşımız birkaç gün sonra çıkacak. Onu da yapılmamış bir ihale için tutukladılar" dedi.

Tartışmalar sonrası gizli oyla yapılan denetleme komisyonu seçiminde Başkan’ın istediği sayı ve önerdiği Zekeriya Tünk, Yusuf Emik ile Muşti Demiroğlu isimlerinden oluşturuldu. 2 CHP’li, 3 bağımsız üye oy kullanmayarak Başkanı’n tavrını protesto etti.

"ÖNCE KÜFÜR SONRA ÖZÜR"

Meclis toplantısı sonrası Başkan Altungün, meclis üyeleri ile salondaki izleyicilerden "Sinirlerime hakim olamadım" diyerek özür diledi.

DENETLEME KOMİSYONU

CHP’li Esat Altungün’ün seçildiği ilk yıl hesap ve işlemlerini 45 gün inceleyen beş kişilik komisyon ile iki yeminli bağımsız denetçi bir dizi olumsuzluk, usulsüzlük, ihaleye fesat, hatalı işlem tespit etmişti. Raporun Cumhuriyet Savcılığı’na iletilmesi üzerine, savcılık İzmir’de uzmanlardan oluşturulan bilirkişiye bir kez daha inceletmiş, aynı sonuçları tespit etmiş, belediyede idareci konumunda bulunanların büyük bölümünün ifadesine başvurmuştu. Bunun üzerine sonraki yıl komisyon Belediye Başkanı Esat Altungün’ün talebi doğrultusunda üç kişiye indirilmiş, önerdiği Zekeriya Tünk, Yusuf Emik ve Muşti Demiroğlu’ndan oluşturulmuştu. Bu komisyonun yaptığı denetlemede ise belediyede hiçbir olumsuzluk, usulsüzlük veya sorun tespit etmemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!