CHP'den termik santral için dava

Güncelleme Tarihi:

CHPden termik santral için dava
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2008 14:31

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Enka Enerji Üretim A.Ş'ye İzmir'in Aliağa ilçesinde ithal kömür yakıtlı termik santral için 49 yıllık üretim lisansı verilmesine yönelik Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle Danıştay'da dava açtı.

Haberin Devamı

CHP'den yapılan yazılı açıklamaya göre, dava dilekçesinde, EPDK tarafından Aliağa'da ithal kömür yakıtlı termik santral yapılması için Enka'ya 6 Mart 2008'den itibaren verilen 49 yıllık üretim lisansı verildiği ve bunun 12 Nisan 2008'de Resmi Gazetede yayımlandığı belirtildi.

Araziye 18 yıl önce de termik santral kurulmak istendiği bildirilen dilekçede, ancak Bakanlar Kurulu'nun termik santral kurulmasına yönelik kararının yürütmesinin Danıştay 10. Dairesi tarafından durdurulduğu ve iptal edildiğine yer verildi.

Danıştay 10. Dairesi tarafından yaptırılan bilirkişi incelemesiyle düzenlenen 13 Aralık 1991 tarihli raporda, mevcut sanayi tesislerinin bölgede kirliliğe yol açtığı ve ekolojik dengeyi etkilediğinin ifade edildiği belirtilen dilekçede, dairenin, yörede sanayi amaçlı bir serbest bölgenin kurulması, bunlara enerji sağlayacak üretim faaliyetlerinde bulunulması ve özel mülkiyete konu taşınmazların kamulaştırılmasında kamu yararı bulmadığı gerekçesiyle, kararı iptal ettiği anlatıldı.

Haberin Devamı

Danıştay 10. Dairesi'nin kararının, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından da onaylandığına işaret edilen dilekçede, şunlar kaydedildi:
“Diğer taraftan EPDK'ya gönderdiğimiz Hava Kalitesi ve Kent Gelişimi Planlaması başlıklı raporda, zaten çevre ve canlı yaşamı çok büyük risk altında olan bu bölgenin, ilave demir-çelik fabrikaları, gemi söküm tesisleri ve diğer tesislerin eklenmesinin yarattığı kirlenme nedeniyle yalnızca Aliağa için değil, İzmir kent merkezi, Kuzey Ege kıyıları ve hatta bölgenin tamamı için büyük bir çevresel felaket yaratacağını ortaya koymaktadır. Bu rapor, iki önemli hususu açığa kavuşturmaktadır: Birincisi, Danıştay'ın yukarıda değinilen kararlarından sonra söz konusu alanda kirlilik azalmamış, aksine büyük oranda artmıştır. İkincisi, Aliağa, sadece kendini değil, yöresini de zehirleyen bir kirlilik odağı haline gelmiştir.”


Sunulan raporun EPDK tarafından dikkate alınmayarak, kömüre dayalı termik santral kurulması projesinin yeniden uygulamaya sokulduğu ifade edilen dilekçede, “Enka Enerji Üretim A.Ş'ye üretim lisansı verilmesinde kamu yararı bulunmadığı, ayrıca işlemin, Anayasa'nın 'Mahkemelerin Bağımsızlığı' başlıklı 138. maddesi ile de bağdaşmadığı” öne sürüldü.

Haberin Devamı

Söz konusu işlemin, “çevreye uyumluluk” bakımından Elektrik Piyasası Kanunu ile Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğine de aykırı olduğu savunulan dilekçede, Enka Enerji Üretim A.Ş'ye Aliağa'da ithal kömür yakıtlı termik santral için 49 yıllık üretim lisansı verilmesine yönelik EPDK kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!