CHP'den şehit Vasil’e anma günü

Güncelleme Tarihi:

CHPden şehit Vasil’e anma günü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2009 11:52

Orduevinde alevlerin içine dalıp arkadaşlarını kurtaran Şehit Er Vasil Harizanos mezarı başında anılacak.

Haberin Devamı

CHP İstanbul İl Başkanlığı, 49 yıl önce Erzurum Orduevi’nde çıkan yangında, alevlerin içine dalıp üç arkadaşını kurtaran, dördüncü arkadaşını da kurtarmaya çalışırken dumandan zehirlenen ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden “Erzurum Şehidi” Er Vasil Harizanos’u mezarına beyaz çiçekler bırakarak anacak.

RIFAT BALI HATIRLATTI

Araştırmacı Rıfat Bali’nin Toplumsal Tarih Dergisi’nin 2007 Mayıs sayısında yayınladığı makalesiyle, bizlere yeniden hatırlattığı Vasil Harizanos düzenlenecek tören Vasil’in ölüm yıldönümü olan 23 Aralık Çarşamba günü gerçekleşecek.

SADE BİR TÖREN OLACAK

Er Vasil için düzenlenecek sade törene Rum Cemaati temsilcileri de davet edilecek. İl Başkanı Gürsel Tekin’in planlamasını yaptığı törende, Stilyanos Giusma’nın 31 Aralık 1960 yılında Rumca yayın yapan gazetelerinden Embros’ta yayınlanan “Kahramanımız Vasil Harizanos” adlı şiiri de okunacak.

Haberin Devamı

ANNE VE BÜYÜKANNESIYLE KOYUN KOYUNA

Kurtuluş Ortodoks Rum Kabristanlığı’nda, 2005 yılında hayatını kaybeden Annesi Eleni Harizanos ve 1969 yılında hayatını kaybeden Büyükannesi Despina Harizanos’la aynı mezarı paylaşan Vasil için, ölümünün 50 yılı olan 2010 yılında gerçekleştirilmesi planlanan özel anma programına da her türlü destek verilecek.

ER VASIL’IN ÖNEMI

Rıfat Bali, makalesinde Er Vasil için düzenlenen cenaze töreninin toplumsal tarihimizdeki önemini, “Bilmiyoruz, daha önce yapıldı mı? Fakat, tahminimizce Türkiye’de ilk defa bir Rum vatandaşın cenazesi bir askeri törenle kaldırılmaktadır” cümleleriyle vurguladı.

ECEVİT’IN VASİL YAZILARI

Bali makalesinde cenazenin ardından aralarında dönemin Ulus Gazetesi yazarlarından Bülent Ecevit’in de “Türk Kimliği, Vatandaşlık ve Azınlık” kavramlarını tartıştığı makaleleriyle katıldığı “Nasıl bir arada yaşayabiliriz?” başlıklı bir tartışmanın başladığını yeniden hatırlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!