CHP'den Erdoğan'ın evine vergi sorusu

Güncelleme Tarihi:

CHPden Erdoğanın evine vergi sorusu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2006 12:24

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kiracısı olduğu konutların sahiplerinin kira gelirini beyan edip etmediğini açıklamasını istedi.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Unakıtan’ın istemiyle hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sunan CHP milletvekili Karademir, Başbakan Erdoğan’ın malvarlığını açıklamasının ardından üzerine kayıtlı bir evinin olmadığının ortaya çıktığını anımsattı. Erdoğan’ın Ankara ve İstanbul’da kiracı olarak oturduğunun anlaşıldığına işaret eden Karademir, Erdoğan’ın İstanbul’daki ev sahibinin ise ağabeyi Mustafa Erdoğan olduğunu anımsattı.

Karademir, Maliye Bakanı Unakıtan’ın, "vatandaşlarımız sakın beyanname vermemezlik etmesinler. Maliye Bakanı olarak kendilerini uyarıyorum. Beyanlarını zamanında versinler, kiralarını doğru bildirsinler, vergilerini doğru ödesinler..." şeklindeki açıklamaları bulunduğuna da işaret etti.

Gelir Vergisi Yasası’ndaki; "Kiraya verilen mal ve hakların kira bedelleri emsal kira bedelinden düşük olamaz. Bedelsiz olarak başkalarının intifaına bırakılan mal ve hakların emsal kira bedeli, bu mal ve hakların kirası sayılır" ve "binaların mal sahiplerinin usul, füru veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi hallerinde emsal kira bedeli esası uygulanmaz" hükümleri bulunduğunu anımsatan Karademir’in, soruları şöyle:

Haberin Devamı

"Bakanlığınıza bağlı İstanbul, Ankara ve diğer Defterdarlıklara, Başbakan’ın kiracı olarak oturduğu kaç evle ilgili olarak gelir vergisi beyannamesi verilmiştir? Gelir vergisi beyannamelerinde, yıllık kira bedelleri, kaç YTL olarak beyan edilmiştir? Başbakan’ın kira geliri beyanı bulunmayan ev sahibi var mıdır? Varsa, bunlar kimlerdir ve haklarında ne tür işlem yapılmıştır? Başbakan’ın kira geliri ödemeyerek vergi kaybına yol açtığı kiralık evleri var mıdır? Hangileridir?"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!