CHP'den 5, AKP'den 1 istifa

Güncelleme Tarihi:

CHPden 5, AKPden 1 istifa
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2005 11:14

Haberin Devamı

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün CHP'den ihraç edilmesinin ardından kendisini destekleyen İstanbul Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci, İzmir Milletvekili Hakkı Akalın, Mersin Milletvekili Ersoy Bulut, Hatay Milletvekili Züheyir Amber ve Amasya Milletvekili Mustafa Sayar, CHP'den istifa etti.

 

Milletvekilleri TBMM'de düzenledikleri ortak basın toplantısında, yarın düzenlenecek bir törenle SHP'ye katılacaklarını açıkladılar. Bu katılımla TBMM'de temsil edilen parti sayısı 6'ya çıkacak.

 

“CHP'NİN SULTANI BAYKAL”

 

CHP'den istifa eden 5 milletvekili Parlamento'da düzenledikleri basın toplantısı ile istifalarının gerekçesini açıkladılar. Milletvekillerinin ortak imzalarını taşıyan açıklamayı Mersin Milletvekili Ersoy Bulut okudu.
  
Açıklamada, tüzük değişiklikleri ile CHP'de başlayan yapılanmanın ”Oligarşik” olduğu ifade edilerek, “Bu yapılanma giderek tam bir Baykal hegemonyasına dönüşmüştür”' denildi.
  
“Milletvekillerinin partiden atıldığı, kurultay delegelerinin partiden kovulduğu, örgütte sorumluluk taşıyan yöneticilerin disiplin kurullarına gönderilerek verdirilen cezalarla işlevsiz ve etkisiz hale getirildikleri” ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
 
“CHP Politbürosu bunlarla da yetinmeyerek, başta İzmir, Aydın illeri olmak üzere daha pek çok il ve ilçe yönetimlerini görevden almış, İstanbul İl Yönetimi ise 1993 yılında Ümraniye Belediye Başkanı iken 43 yolsuzluk dosyası ile SHP'den atılmış olan İl Başkanı Şinasi Öktem'in Bizans oyunları ile düşürülmüştür.
  
Bütün bunlar, siyaset üretmeyen, edilgen muhalefet yaptığı için yığınların güvenini yitiren, çağdaş dünyadaki gelişmelere ve değişimlere ayak uyduramadığı için halktan kopan CHP'nin sultanı Baykal'ın iktidarını pekiştirmek, tek ses, tek nefes, bütün organları ile teslim alınmış, otoriter bir örgüt yaratmak adına yapılmıştır.
  
Gelinen noktada son olarak donanımları, aşındırılamaz kimlikleri, siyasette sergiledikleri duruşları ile örnek ve önder olacak Adana, Adıyaman, Afyon, Antep, Aksaray, Bolu, Balıkesir, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Malatya, Rize, Osmaniye, Kilis, Sakarya, Sivas, Şırnak, Tekirdağ, illerinin başkan ve yöneticileri ya görevden alınmış yahut çeşitli oyunlarla kurulları düşürülmek suretiyle partiden ve de siyasetten uzaklaştırılmışlardır.”

 

Haberin Devamı

HAZİNE YARDIMININ KESİLMESİ BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA

Haberin Devamı

  

Milletvekillerinin açıklamasında, “Belirli sayıda milletvekili" bulunan siyasi partilere yapılan hazine yardımının kesilmesine ilişkin yasa teklifinin “Bardağı taşıran son damla” olduğu ifade edildi.

  

Bu yasa teklifinin, milletvekillerinin özgürlük alanlarını daraltan, örgütlü bir demokrasiye giden yolu keseceği kaydedilen açıklamada, “Sonuçta siyasi parti tüzüklerinde varolan antidemokratik hükümlerden kaynaklanan oligarşik yapılanmaları, parti içi diktatörlüğe dönüştüren bir tekliftir. AKP ve CHP grupları anlaşarak, doğrudan parlamentoya taşıdıkları bu teklif ile iki partili bir sistemi ülkede kalıcı yapmaya çalışmaktadırlar. Bunun için toplumu ve halkı rehin almak istemektedirler” denildi.

Haberin Devamı

  

“CHP ANONİM ŞİRKET”

  

CHP'nin, bu yapısı ile artık parti olmak niteliğini yitirdiğini savunan milletvekilleri, “CHP'nin, idare meclisi Başkanı Deniz Baykal olan bir anonim şirkete dönüştüğünü” ifade etti.

  

Çoğulculuk ve katılımcılığın CHP'den dışlandığı ve parti organları ile bütün platformları susan, konuşmayan, sorgulamayan bir niteliğine büründüğü görüşüne yer verilen açıklamada, şöyle denildi:

  

“Doğruyu söylemenin suç sayıldığı, yalakalık, dalkavukluk ve yalancılığın ise geçerli olduğu çiftlik gibi yönetilen bir siyasi yapı, sorgulayamadığımız, hesap soramadığımız, hatta dokundurma bile yapamadığımız siyaset önderleri, üç maymunu oynayan, duymayan, görmeyen ve hiç konuşmayan çok deneyimli siyaset bilgeleri, hokus pokus ustaları, kitlelere heyecan vermeyen, umut vaat etmeyen, parti geleneklerini, tüzüğünü ve hukuku çiğneyerek başını kaldıranı ezmeye çalışan dar bir kadro.

Haberin Devamı

  

"SOSYAL DEMOKRASİNİN ÖNÜ TIKANDI"

 

İşte koltuk sevdalısı bu dar kadro, genelde Türk demokrasisinin, özelde sosyal demokrasisinin önünü tıkamıştır. Bu dar kadronun başında olduğu CHP, artık toplumda bir canlılık, bir heyecan ve bir umut yaratmamaktadır. Meclis kürsüsünden yapılan eyyamcı konuşmalar da kitleler üzerinde artık etkili olmamaktadır.

  

AKP hükümeti böyle bir CHP karşısında her istediğini yapmaktadır. Gelecek seçimde artık 'Kerhen' oy verecek bir kitle de olmayacaktır. Partiyi zorbalıkla 'Küçük olsun ama mutlaka benim olsun' anlayışı ile sımsıkı bir şekilde ellerinde tutanlar sandıkta yok olacaklardır.”

  

“KAPI KULU OLMAYI REDDETTİĞİMİZ İÇİN”

Haberin Devamı

  

Milletvekilleri, artık ne kendileri ne de özgür iradeli yurttaşları için CHP'de siyaset yapma şansısının kalmadığını bildirdikleri açıklamada, “Yaşanan süreçte parti içinde ayrımsız olarak, CHP'lilere reva görülen statü kapı kulluğudur. CHP'li üyeler, ya kapı kulu olacaklar yahut da Mustafa Kemal Atatürk'ün özgür iradeli yurttaşları olarak siyasal yaşamlarını sürdüreceklerdir. İşte at, işte meydan. Biz kapı kulu olmayı red ettiğimiz için CHP'den ayrılmayı halkımıza karşı olan sorumluluğumuzun gereği saydık” görüşünü dile getirdi.

  

“YARIN SHP'YE KATILIYORUZ”

  

Bulut, gazetecilerin soruları üzerine düzenlenecek bir törenle yarın SHP'ye katılacaklarını bildirdi.

  

Bu istifanın SHP'nin Hazine yardımı alabilmesini sağlamayı amaçlayıp amaçlamadığı sorusuna İstanbul Milletvekili Ketenci, “Bu teklifin ne zaman geleceği belli değil. O bizi ilgilendirmiyor” karşılığını verdi.

  

Ketenci, “Başka istifalar olacak mı?” sorusunu “Olabilir” diye yanıtlarken, Sayar, “Çok istifa olacak” dedi.

 

CHP'Lİ ASLANOĞLU: ÇALIŞMA ORTAMI BULAMAZSAM İSTİFA EDEREK BAĞIMSIZ KALIRIM”

  

 CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, partide yeniden yapılanma süreci yaşandığını, çalışma ortamı bulamaması durumunda partiden istifa ederek bağımsız kalabileceğini söyledi.

  

Aslanoğlu, Altın Kayısı Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, siyasette kendi yaptığı bazı şeylerin insanlara ters gelmiş olabileceğini, ancak Malatya'ya hizmet için bu anlayışla topluma bir şeyler vermeye çalıştığını belirtti. Aslanoğlu, kurultayda kendi ilkelerine bağlı kalarak seçimde oy kullanmadığını ifade ederek, şöyle dedi:

  

“Kurultayda, bugünkü yapı ile iktidar alternatifi olunamayacağını söyledim. Benim Malatya delegelerine bu adaya oy verin veya vermeyin diye bir ifadem olmadı. Bugün parti genel merkezi, bazı il yönetimlerini elemeye gitti. CHP Malatya İl Başkanı Celal Berktaş kurultay sonrasında genel merkeze liste götürüp yönetimin değişmesini istemiş. Genel merkez de yönetimle birlikte il başkanını da görevden almış ve yeni bir arkadaşı başkan olarak atamıştır. Ben seçimle göreve gelmiş olan yönetimlerin görevden alınmasını kınıyorum.”

  

ANAP'TAN DAVET GELDİ

 

ANAP'tan kendisine ciddi anlamda davet geldiğini bildiren Aslanoğlu, “Ama ben CHP milletvekiliyim. Partide yeniden yapılanma süreci yaşanıyor. Çalışma ortamı bulamazsam istifa ederek bağımsız kalırım. Başka bir parti söz konusu değil” dedi.

 

TOPRAK: PARTİMİN DAHA DEMOKRATİK BİR NOKTAYA GELMESİ İÇİN ÇABA GÖSTERECEĞİM”

  

Kongre sürecinde Mustafa Sarıgül'e destek veren milletvekilleri arasında yer alan CHP İzmir milletvekili Muharrem Toprak, partiden ayrılmayı düşünmediğini belirterek, ”Partimin daha demokratik bir noktaya gelmesi için mücadeleye devam edeceğim” dedi.

  

Toprak, “istifa etmeyi düşünmediğini” bildirdi.

  

Parti içinde kalarak demokrasi mücadelesini sürdürmek istediğini ifade eden Muharrem Toprak, “Ben şu an partideyim ve partimin demokratik bir noktaya gelmesi için çaba göstereceğim” diye konuştu.

  

Toprak, İstanbul Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci, İzmir Milletvekili Hakkı Akalın, Mersin Milletvekili Ersoy Bulut, Hatay Milletvekili Züheyir Amber ve Amasya Milletvekili Mustafa Sayar'ın bugün gerçekleşen istifalarıyla ilgili olarak da “Arkadaşlarımızın kendi değerlendirmesidir” ifadesini kullandı.

 

 

BİR AYRILMA, BİR KATILMA

 

Bugün Malatya Milletvekili Miraç Akdoğan da AKP'den ayrıldı.

 

Mardin Bağımsız milletvekili Muharrem Doğan ise ANAP'a katıldı.

 

Bu gelişmelerden sonra Meclis'te son durum şöyle oldu:

 

AKP: 360

CHP: 163

Bağımsız: 14

DYP: 6

ANAP: 5

Halkın Yükselişi Partisi: 1

Toplam: 549

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!