CHP: Uzlaşım teklifi samimi değil

Güncelleme Tarihi:

CHP: Uzlaşım teklifi samimi değil
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2007 12:32

CHP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda seçimlerin ardından uzlaşma arayacaklarına ilişkin açıklamalarını “samimi” bulmadı.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarını değerlendiren CHP’lilerin görüşleri şöyle:

ATEŞ: İNANDIRICI DEĞİL

TBMM Başkanvekili Yılmaz Ateş : “Başbakanın seçim öncesinde verilen sözlerine ben güvenmiyorum. Daha önce de dokunulmazlık konusunda kaldıracağız demişti. Ama iktidara geldikten sonra da bu sözünü tutmadı. Şimdi de uzlaşırız diyor. Madem uzlaşacaktı neden 353 milletvekiline sahip olduğu dönemde uzlaşmaya gitmedi. Onu bir mağduriyet gerekçesi olarak kabul etti. Halk bu mağduriyeti kabul etmeyince, seçim çalışmalarında bunu dile getirmeye başladı. Halk buna da itibar etmiyor. Abdullah Gül dönüp demez mi şimdi, ‘Madem uzlaşacaktın bana bu eziyeti niye çektirdin’ diye. AKP 220 civarında milletvekili çıkarabiliyor. Bunlar çökecek. Bunlara oy veririm diyen yok. Erdoğan’ı, başarısız olma kaygısı sarmış.”

ANADOL: BAŞINA TAŞ MI DÜŞTÜ?

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol : “Başbakanın başına taş mı düştü? Deniz Baykal ve CHP sözcüleri 4 Kasım’da seçim kararı alındığında, Cumhurbaşkanı seçimlerinden önce seçimlerin nisan ayında yapılmasını istenmişti. O zaman erken seçim isteyen vatan hainidir diyordu. Biz baştan uyarılırımızı yaptık. Cumhurbaşkanlığı süreci gelince uzlaşma istedik. Çelik çomak verdim oynuyorlar dedi, dindar cumhurbaşkanı seçeceğiz dediler. Türkiye’yi bunalım içine attılar. Başbakan kendi tavrından rahatsız oldu. Şimdi böyle diyor. Başbakanın ciddi olması lazım. AKP’nin giderek oy kaybettiğinin bir göstergesi bu açıklamaları.”

ÖYMEN: DAHA ÖNCE UZLAŞSAYDI KRİZ OLMAZDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen : “İşin esası uzlaşma yapmayalım derse kendisi de biliyor ki hukuken kendi istedikleri insanı seçtiremeyecekler. Bu durumda yine seçime gidilecek. Bunu göze alamıyorlar. AKP, 367 sayısına tekrar ulaşmayı hayal bile edemez. Kendileri de gayet iyi biliyorlar ki uzlaşma olmazsa seçime gider Türkiye. Bu kadar uzlaşmaya karşı olan başbakan, kendini uzlaşmacı bir lider olarak tanıtmaya çalışıyor. Halk ciddiye almayacak. Başbakan biz zamanında uyardığımızda uzlaşsaydı şimdi bu kriz yaşanmayacaktı.”

KART: BAŞBAKAN SAMİMİ VE DÜRÜST DEĞİL

CHP Milletvekili Atilla Kart : “Bu süreç AKP’nin öngörüden uzak, Türkiye’yi yönetme ehliyetinden ve birikiminden uzak olduğunu gösteriyor. Başbakan bu uzlaşma talebinde samimi mi, siyaseten dürüst mü? Biz gerçek anlamda uzlaşıdan yanayız. Bunu her aşamada gösterdik. Bütün mesele samimi olup olmadığı. Siyaseten dürüst olup olmadığı önemli. Ben başbakanın samimi, siyaseten de dürüst olmadığı kanısındayım. Sürecin aleyhine geliştirdiği sonuçları ortadan kaldırmak ve asgariye indirmek istediği ortaya çıkıyor.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!