CHP’li başkan adayının 15 yıl hapsi istendi

Güncelleme Tarihi:

CHP’li başkan adayının 15 yıl hapsi istendi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2009 16:10

İZMİR'de CHP'nin yerel seçimlerde Çiğli İlçesi'nden yeniden aday gösterdiği Belediye Başkanı Ensari Bulut ile CHP Çiğli eski İlçe Başkanı Ali Rıza Koçer hakkında ‘silahlı suç örgütü kurmak’, ‘örgüte üye olmak’ ve birbirlerinin vurulmasında azmettiricilikten dava açıldı.

Bulut’un 15 yıl, Koçer’in 13 yıl hapis cezasıyla cezalandırılması istendi. Aynı suç örgütünün üyesi olduğu iddia edilen diğer 22 sanık için de 5 ile 12 yıl arasında hapis cezaları talep edildi.

Çiğli'de Temmuz 2006’da, Sivas'taki Madımak Oteli olaylarının 13’üncü yıldönümü etkinliklerinin düzenlendiği Güzeltepe futbol sahasında, protokolde oturan CHP’li Çiğli Belediye Başkanı Ensari Bulut ve CHP İzmir eski milletvekili Vezir Akdemir, 31 yaşındaki Alican Eroğlu’nun bıçaklı saldırısına uğrayarak yaralandı. Olayı el koyan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök’ün talimatıyla harekete geçen İzmir Kaçakcılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin düzenlediği ‘Tırpan 1’ operasyonunda 12 kişi gözaltına aldı.

Operasyonda, M.T. ile A.A. liderliğinde çıkar amaçlı teşekkül oluşturdukları iddia edilen iki farklı grubun, işbirliğine giderek, baskıyla, Çiğli Belediyesi'nin muhtaç kişilere sağladığı Sosyal Yardım Fonu'ndan para aldıkları, milletvekili ve belediye başkanının yaralanması olaylarını gerçekleştirdikleri iddia edildi. Bu kişilerin ayrıca, Belediye Başkanı Ensari Bulut'un kardeşi Kasım Bulut’un silahla yaralanması, belediye çalışanlarının ve bürokratların üzerlerine baskı kurulup, dövülmeleri ve tehdit edilmeleri, belediyeye yandaşlarının işçi olarak yerleştirilmesini sağladıkları da ileri sürüldü. Operasyon kapsamında gözaltına alınan 12 kişiden 3'ü tutuklandı. Onlar da daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

6 ay sonra, bu sefer CHP Çiğli eski İlçe Başkanı Ali Rıza Koçer, tabancayla 5 el ateş edilerek vuruldu. Sağ bacağına isabet eden kurşunla yaralanan Koçer, kimseyle sorunu olmadığını, olayın nedenini bilmediğini öne sürdü.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Çiğli’de çıkar amaçlı suç örgütü oluşumuna gittiği öne sürülen bir grubu takibe alıp, istihbarat çalışmaları ve yaklaşık 3.5 ay sürdürülen teknik takip sonunda, ikinci operasyonu yaptı. ‘Tırpan- 2’ adı verilen operasyonda, 13 kişi gözaltına alınırken, ruhsatsız 3 tabanca ele geçirildi. Adliyeye sevk edilen 13 şüpheliden 2'si tutuklanırken olayla ilgili soruşturmayı genişleten Savcı Murat Gök, önce suç örgütü kurduğu ve Ali Rıza Koçer’in vurulması olayında azmettirici olduğu iddiasıyla Çiğli Belediye Başkanı Ensari Bulut’un ifadesini aldı. İki gün sonra da Ali Rıza Koçer’i çağıran Savcı Gök, onun da örgüt üyesi olduğu ve Ensari Bulut’un yaralanmasını azmettirdiği iddiasıyla ifadesini aldı.

DOSTLUK MESAJI VERMİŞLERDİ

Savcıya ifade verdikleri haberlerinin basında yer almasının ardından Ensari Bulut ve Ali Rıza Koçer, birlikte basın açıklaması yaparak, olaylarla bir ilgileri olmadığını, birbirlerini vurdurtmadıklarını savunarak dostluk mesajı verdi.

Soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, geçen hafta hazırladığı iddianameyi mahkemeye gönderdi. Savcı Gök, iddianamede, Çiğli Belediye Başkanı Ensari Bulut’un suç örgütü kurduğunu, CHP Çiğli eski İlçe Başkanı Ali Rıza Koçer’in de suç örgütü üyesi olduğunu öne sürdü.

Sanık başkanlarla birlikte 6 kişinin de örgüt üyesi olduğu iddia edildi. Çiğli ilçesi merkezli olarak Çiğli Belediye Başkanı Ensari Bulut tarafından silahlı bir suç örgütü oluşturuldğu, diğer sanıkların da örgüte üye oldukları, sonrasında aralarındaki siyasi husumet dolayısıyla, Ali Rıza Koçer'in, Alican Eroğlu isimli kişiyi azmettirerek Ensari Bulut'a saldırttığı ileri sürüldü. Bunun üzerine Ensari Bulut'un, Kasım Bulut aracılığıyla Ali Haydar Tik'in, Ali Rıza Koçer'i vurması için 70 bin liraya anlaştığı öne sürüldü. Ancak Ali Haydar Tik'in bunu yapmadığı, aralarında husumet oluştuğu belirtildi. Bunun sonucunda Tik'in, Erdem Uçar aracılığıyla Kasım Bulut'u vurdurttuğu kaydedildi. Ardından Ensari Bulut'un Mehmet Zeki Ömerefendioğlu aracılığıyla Tekin Kaya'ya, Ali Rıza Koçer'i yaralattığı iddia edildi.

İddianamedeki sanık listesinde CHP'nin yine aday gösterdiği Çiğli Belediye Başkanı Ensari Bulut ile CHP Çiğli eski İlçe Başkanı Ali Rız Koçer ikinci sırada yer aldı. Bulut ve Koçer’le birlikte aynı davada sanık olarak yer alan, aralarında Ali Haydar Tik, Erdem Uçar, Mehmet Zeki Ömerefendioğlu, Adem Kök, İsmail Yıldız, Serkan Gökçen, Abdurrahman Beyaz, Cebrail Ökdemir'in de yer aldığı diğer 22 sanığın ise, ‘Suç işlemek amacıyla kurulan silahlı örgüte üye olmak, silah ticareti yapmak, tehdit, kasten yaralama’ suçlarını işledikleri öne sürüldü. Ağır ceza mahkemesinde görülecek dava henüz başlamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!