CHP’den 1 Mayıs için gensoru

Güncelleme Tarihi:

CHP’den 1 Mayıs için gensoru
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2008 00:00

CHP, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen gruplara yönelik polis müdahalesini, Başbakan Tayyip Erdoğan hakkında hazırladığı gensoru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. CHP Grup Başkanvekillerince verilen gensoru önergesinde, Erdoğan hakkında, "İstanbul’da 1 Mayıs kutlamalarının Taksim’de yapılmasını engelleyerek, toplantı ve gösteri özgürlüğünü ihlal etme, açıklamalarıyla güvenlik güçlerini orantısız kuvvet kullanmasına teşvik etme, bu tutumu ile toplumsal barışı tehlikeye atma" suçlamalarında bulunuldu. Önergenin gerekçesinde şu değerlendirmelere yer verildi:

Orantısız güç Siyasi iktidarın talimatlarıyla hareket eden güvenlik güçleri, eylemleriyle 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasının engellemesi amacının ötesine geçmiştir. Bu durum, Türk Ceza Yasası’nın 256. maddesinde düzenlenen, ’Zor kullanma yetkisine sahip kamu görevlilerinin, görevini yaptığı sırada, kişilere karşı görevinin gerektirdiği ölçünün dışında kuvvet kullanması’ hali çerçevesinde ele alınması gereken bir durumken, Başbakan tarafından ’Devlet burada üzerine düşen görevi yapmıştır’ ifadeleri ile değerlendirilmiştir.

İnandırıcı değil Kutlamaların Taksim’de yapılmasının engellenmesi için hiçbir haklı ve ciddi sebep ortaya konmadığından, siyasi iktidarın aldığı karar toplantı ve gösteri hakkının özünü sakatlayan bir uygulama olarak ortaya çıkmıştır. Yaşanan süreçte Sayın Başbakan inandırıcı olmayan ve temel özgürlükleri sakatlayan bu söylemin ardına saklanmış, İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürünün tehditkar, süreci sabote eden ve tırmandıran açıklamalarının arkasında durmuştur.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!