Cheney Ecevit'le yüz yüze görüştü

Güncelleme Tarihi:

Cheney Ecevitle yüz yüze görüştü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2002 01:52

11 Eylül sonrası sürekli yer değiştiren ABD'nin iki numarası Cheney, dün Ecevit'le Beyaz Saray'da yüz yüze görüştü. Cheney, Simitis'le tele konferans yapmıştı.

Başbakan Bülent Ecevit, ABD Başkanı George W. Bush ile görüşmesinden bir gün öncesinde 11 Eylül'den beri sürekli yer değiştiren ve kaldığı yerler gizli tutulan, hatta birkaç gün öncesinde Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis'e randevu verdiği halde tele konferans görüşmesi yapan Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile Beyaz Saray'da yaklaşık 35 dakika görüştü.

Yunan basınının da çok yakından takip ettiği görüşmede Dick Cheney, Türkiye ile ilişkilerine ne kadar önem verdiğini hem yüz yüze görüşerek hem de, ‘‘Hükümetinizin sergilediği liderliğe ve gerçekleştirdiğiniz kapsamlı reformlara desteğimiz tamdır’’ sözleri ile Ecevit'e iletti. Ecevit-Cheney görüşmesi heyetler halinde yapıldı.

TÜRKİYE İSLAM DÜNYASINA MODEL

Görüşmede Ecevit, Türkiye'nin İslam dünyası için laik ve demokratik bir model olarak oynamak istediği rolün önemine dikkat çekerken Cheney de, 11 Eylül'den sonra, Türkiye'nin terörizmle mücadelede oynadığı rolü takdirle karşıladıklarını söyledi. Afganistan'da ordunun oluşmasında Türkiye'nin ve bu ülkenin yeniden yapılanmasında Türk müteahhitlerinin yapıcı katkılarının olabileceğini gündeme getiren Ecevit, ‘‘Sağlıklı bir Afganistan ve çağdaş ordu kurulmasında önemli rol oynayabiliriz’’ dedi.

ABD'nin Türk ekonomisinin yaşadığı krizi aşması için IMF ve Dünya Bankası gibi kurumlar nezdindeki desteğine teşekkür eden Ecevit, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde Türkiye aleyhine olan dengesizliğin giderilmesi gerektiğini dile getirdi ve ABD'nin AB için mevcut ticari düzenlemelerini Türkiye için de uygulamasını istedi.

HÜKÜMETİNİZE DESTEĞİMİZ TAM

Cheney
ise bu konularla ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti ve Türkiye'deki reformlardan özellikle söz ederek, ‘‘Hükümetinizin sergilediği reformlara desteğimiz tamdır’’ dedi.

Başbakan Ecevit, Bakü-Ceyhan boru hattı projesinin hızlandırılması gerektiğini gündeme getirdi. Enerji Bakanı Zeki Çakan da, Bakü-Ceyhan'ı 21. yüzyılın en önemli projelerinden biri olarak niteledi. Cheney ise bu konuda yaptığı açıklamada, ‘‘Bakü- Ceyhan'ı hem stratejik hem de ekonomik olarak kuvvetle destekliyoruz’’ dedi.

Ecevit ayrıca Kıbrıs'ta, bir çözümün gerektiğini belirtti. Dışişleri Bakanı İsmail Cem de, ‘‘İki taraf ortak bir vizyonda mutabık kalırsa mesele daha kolay çözülür’’ dedi. Cheney, Kıbrıs'ın zor bir mesele olduğunu bildiğini kaydetti ve ‘‘Türkiye zor bir coğrafyada çok yakın bir dostumuz’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!