Cezaevi yönetimine Hizbullah soruşturması

Güncelleme Tarihi:

Cezaevi yönetimine Hizbullah soruşturması
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Silifke Cezaevi 1. Müdürü ile savcısının, Hizbullahçıları koruyup kolladıkları ileri sürüldü. Adalet Bakanlığı bu konuda soruşturma başlattı.

ADALET Bakanlığı, Silifke Cezaevi 1. Müdürü Rahmetullah Çakmak'tan, Savcı Zeki Kaner'e kadar uzanan şok iddialar nedeniyle soruşturma açtı.

Akıl almaz olayları içeren bir ihbar mektubu üzerine, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun'un talimatı ile başlatılan ön soruşturma görevi Mersin Başsavcısı'na verildi. Başsavcı'nın ön raporu üzerine de soruşturma açıldı.

İmam Hatip Koruma Derneği Başkanı olduğu belirlenen Cezaevi Müdürü Rahmetullah Çakmak'ın, cezaevinde yatan Hizbullah'ın İslami vasat kolunun şura başkanı Şahmerdan Sarı'ya, ‘‘Hocam’’ diye hitap ettiği ve ayrıcalık tanıdığı iddiası da araştırılıyor. Soruşturulan iddialardan bazıları şöyle:

1998 yılı Temmuz ayında cezaevinin 1. Müdürlüğü'ne Rahmetullah Çakmak ve Silifke Cumhuriyet Başsavcılığı'na Zeki Kaner atanmıştır. Bu ekip göreve başlayınca, daha öncesinde Erzurum Cezaevi 1. Müdürü iken kömür ihalesinde yolsuzluk yapıp ceza alan ve 2. müdürlüğe düşürülen Mehmet Özdemir'e geniş yetkiler vermiş, cezaevinde yeni bir yapılanmaya gidilmiştir.

Bu durum cezaevinde sıkıntı yaratmıştır; kısa zamanda cezaevine ciddi uyuşturucu girişi başlamış, paralı mahkumlar ayrıcalık elde etmiş, usülsüz açık görüşler yaptırılmış, personle de baskı başlamıştır. Cezaevinde her şey para karşlığı yapılır hale gelmiştir.

Cezaevinde dinci terör örgütü mensuplarına (Hizbullah ve İBDA-C) ayrıcalık tanınıyor, destek sağlanıyor. PKK itirafçılarından örgüte yakın olanlara destek ve ayrıcalık sağlanmış ve itirafçılar tekrar örgüt yönüne kaydırılmaya çalışılmıştır.

Hizbullah'ın İslami Vasat Kolunun Şura Başkanı Şahmerdan Sarı ile 1. Müdür ile yakın ilişki içindedir. İnönü Üniversitesi Rektörü Prof Dr Ömer Şarlak, Malatya Emniyet Müdür Muavini Ali Rıza Atak'a suikast talimatı, terörist Sarı tarafından cezaevinden verilmiştir. Malatya türban eylemleri yine bu cezaevinden verilen talimatlarla desteklenmiştir.

Terörist Şahmerdan Sarı, cezaevinde dini kıyafetle bütün koğuşları rahatça dolaşabilmekte, 1. Müdür'ün odasına bu şekilde girebilmekte, Müdür kendisine ‘‘Hocam’’ diye hitabederek, büyük saygı göstermektedir. Sarı cezaevinde Kuran dersi veriyor ve AKAİD isimli kitabı yazıyor.

TÜRBAN EYLEMİ YAPARDIM

Cezaevi Müdürü, türbanlı kızları Eylül ayında okula alınmayınca, dönemin Belediye Başkanı Sadık Avcı'dan yardım istemiştir. Müdür, ‘‘Kızımızı türbanla okula gönderemeyecek miyiz? Bayrağı çekeceksin türban yürüyüşü yapacaksın, millet görecek ama devlet memuruyuz yapamıyoruz’’ şeklinde beyanda bulunmuştur.

İBDA-C mensubu Adem Ekşi, Silifke'de yattığı sürece Metris'te yatan Salih Mirzabeyoğlu ile mektuplaşmıştır. Cezaevine Furkan (İBDA-C'nin yayın organı) Dergisi'nin girmesinde müdür sakınca görmemektedir.

PKK'LILARI EVLENDİRDİ

Cezaevinde PKK hükümlülerine kanunsuz açık görüş verilmiş, bayan hükümlüler erkek hükümlüler birbirleriyle görüştürülmüş, hatta daha sonra nikahları kıyılmıştır. Örnek Y.S, T.B. R.A, N.Z adlı mahkumların durumu.

Uyuşturucu bağımlısı hükümlü Aydın Sevinç, 27.06.1999 tarhil cezaevinde verdiği ifadesinde kendisine 2. müdür Mehmet Özdemir'in uyuşturucu getirdiğini, ayırca kendisinden değişik yollarla para temin ettiğini belirtmesine rağmen, bununla ilgili olarak ne 1. Müdür ne de Başsavcı soruşturma yapmıştır. Hükümlüye ifadesini değiştirmesi için bayan mahkumlardan birisini ayarlamışlar ve bununla nişanlamışlardır.

DSP'LİLERE BASKI YAPIYOR

Aynı Müdür himayesindeki memurlara siyasi partiye (DSP) gittikleri için disiplin cezası verirken, kendisi de ilçede teşkilatı bulunan bir diğer siyasi partiye (MHP) gitmiş ve personelini kızıl komünistlik ve masonlukla suçlayarak yardım istemiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!