Çevrecilerden altın madenine onay

Güncelleme Tarihi:

Çevrecilerden altın madenine onay
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2008 18:26

İhlas Madencilik AŞ Bölge Koordinatörü Maden Mühendisi İbrahim Nostar, Sart bölgesindeki altın madeninde siyanür dahil olmak üzere hiçbir kimyasal madde kullanılmayacağını belirterek, “Yalnız su kullanacağız. Doğaya zarar vermeden altını suyla ayrıştıracağız” dedi.

Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) yönetimi, İhlas Madencilik AŞ tarafından işletilecek altın madenini ziyaret etti.

GEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu başkanlığındaki heyet, İhlas Madencilik AŞ tarafından işletilecek olan Sart Bölgesi'ndeki altın madeninde incelemelerde bulunmak üzere şirketin Mersindere Köyü'ndeki şantiyesine geldi.

Vakıf yöneticilerine çalışmalarla ilgili bilgi veren İhlas Madencilik AŞ Bölge Koordinatörü Maden Mühendisi İbrahim Nostar, Sart Bölgesi'nde 420 hektarlık alanda sondaj çalışmalarına başladıklarını belirterek, “Bölgede altın, gümüş, bakır, çinko, demir, magnezyum, titanyum, rutil, zirkon ve kuartz madenleri için sondaj çalışmalarına başladık. Bu madenleri ayrıştıracağız. Ayrıştırma çalışmalarında siyanür dahil olmak üzere hiçbir kimyasal madde kullanılmayacak, yalnız su kullanacağız. Doğaya zarar vermeden altını suyla ayrıştıracağız” diye konuştu.

GEMA Vakfı yöneticilerini sondaj yapılan bölgeye götürerek çalışmalar hakkında bilgi veren Nostar, şunları anlattı:
“Yaptığımız sondaj çalışmalarına göre bölgede 45 hektardan 21 ton altın çıkarılacağı belirlendi. Buna göre çıkarılacak olan diğer madenlerle birlikte işletme ve üretim kayıpları düşüldüğünde ekonomiye 3,5 milyar dolar katkı sağlamış olacağız. 420 hektarlık alandan ise yaklaşık 45 milyar dolar gelir elde edilecek. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar için 1 milyon 100 bin dolarlık bir harcama yapıldı.”

Nostar, tesislerde çalışmak üzere ilk yıl 250 işçi alacaklarını kaydederek, “Madenimizde kalifiye eleman çalıştıracağız. Onun için Endüstri Meslek Lisesi mezunu makine kullanabilen elemanları tercih edeceğiz. Burada 5 yıl sonunda bin kişinin çalışabileceği bir ortam oluşturacağız. Bu merkez, Türkiye madenciliği için dönüm noktası olacak” diye konuştu.

GEMA Başkanı Kilimcigöldelioğlu ise “Siyanürlü altın araması yapılmadığı ve çevreye zarar verilmediği sürece GEMA Vakfı olarak maden aranmasına karşı değiliz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!