Çevik Bir: "Bize görev verildi, emri yerine getirdik"

Güncelleme Tarihi:

Çevik Bir: Bize görev verildi, emri yerine getirdik
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2013 15:58

ANKARA 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 28 Şubat Davası'nın bir numaralı sanığı Çevik Bir, Hükümet'e darbe suçlamasıyla yargılandığı iddianamenin temelsiz ve hukuk dışı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) yasal olduğunu savunan Bir, "Yaptığımız her çalışmayı MGK'ya bilgi için dolayısıyla devlete ve Hükümet'e sunduk. İrticayı biz kendiliğimizden tehdit olarak gündeme getirmedik. Bize görev verildi, dönemin Genelkurmay Başkanı'nın emirlerini yerine getirdik. Batı Çalışma Grubu gizli cunta yapılanması özel bir grup değildir" dedi. Bir savunmasında, kendilerine hiçbir orijinal belge sunulmadığını fotokopi belgeler verildiğini belirterek, bu fotokopiler ışığında savunma yaptığını belirterek şunları söyledi:

"BEN MGK ÜYESİ BİLE DEĞİLDİM"

"TSK olarak devletin tüm reflekslerini gördükten büyük resmi gördükten sonra biz faaliyete başladık. 28 Şubat 1997 MGK toplantısı sonrasında, Başbakanlığın genelgesi ve İçişleri Bakanlığı'nın genelgesini bekledik. Yasalara uygun şekilde davrandık. BÇG'nin çalışması açık ve yasal bir çalışmadır. Cumhurbaşkanlığı'na kadar devletin her kademesi çalışmalarla ilgili bilgilendirilmiştir. İddianamede Batı Çalışma Grubu'nun kendiliğinden ortada hiçbir yasal zemin olmadan bir grup rütbeli tarafından kurulduğu algısı oluşturulmak istenmiştir. Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Kabadayı, Cumhurbaşkanı'na irticai gelişmeler konusunda bir brifing verilmesini istedi. 17 Ocak 1997 tarihinde Genelkurmay'da Sayın Cumhurbaşkanı'na bu brifing verilmiştir. Bu brifingde MİT'in istihbarat raporlarına dayanılarak verilmiştir. Söz konusu brifing sonrasındaki Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı arasındaki konuşmaya dikkat çekmek istiyorum. Genelkurmay Başkanı, Sayın Cumhurbaşkanı'na, 'Size bunları aktarmak durumundayız, yasaların işletilmesi gerekiyor. Siyasetin dışındayız, özenle siyasete girmekten kaçınıyoruz. Bu brifingde parti ismi kullanıp kullanmamayı çok düşündük. Size burada arz ettik' demiştir. O tarihlerde ben Genelkurmay 2. başkanı olarak MGK üyesi bile değildim. MGK toplantısının doğrudan tanığı değilim. BÇG sadece MGK kararlarını uygulamak için yapılmış bir çalışma sistemi değildir. Daha önce de uygulanmıştır. Mutad usullerden biridir. BÇG'nin ayrı personeli, telefon rehberi yoktur.

"MGK'YA SUNDUK"

Batı Çalışma Grubu'nun kurulmasına ilişkin tüm evraklar MGK Genel Sekreterliği'ne sunulmuştur. Yapmış olduğumuz her çalışmayı Cumhurbaşkanlığına ve Başbakanlığa duyurulacak şekilde kayıtlara aldırmış durumdayız. Hiçbir evrak kayıt dışı değildir. Her evrak kayıt altına alınmıştır. Bu da bilgi maksatlı olarak gönderdiğimiz tüm evrakların yasal olduğunun göstergesidir. Bu çalışmaları yaparken, MGK'ya sunduğumuz çalışmaların devlete ve hükümete sunulması olduğunu ayrıca dikkate almak gerekir. MGK Genel Sekreterliğine 142 evrak gönderildi 92'si işlem yapıldı, 50'si üzerinde çalışma yapılmıştır.

"BATI ADI DA TARAFIMDAN VERİLMİŞTİR"

Batı adı da tarafımdan verilmiştir. Yüzümüz irticaya karşı batıya dönük olduğu içindir. Emir verildikten sonra mutlak olarak uygulanır. Aradan 16 yıl geçtikten sonra bir toplantıda olanı cümle cümle hatırlamam mümkün değildir. Genelkurmay Başkanı Karadayı'nın emri daha önceki emirler hangi usullerle dağıtılıyorsa o emir de öyle dağıtılmıştır. Batı Çalışma Grubu ayrı personeli olmayan bir çalışma grubudur. BÇG'de görevlendirilen personel emir ve komuta dışı bir yapılanma değildir. BÇG gizli bir cunta yapılanması olması halinde nasıl açıkça bakanlıklarla yazışma yapıldığını dikkatinize sunmak istiyorum.”

"BAŞKAN UYARDI"

Mahkeme Başkanı ise savunma öncesi sanıkları ve izleyicilere şu uyarıda bulundu:
"Bu savunma ve iddialarla ilgili olumlu olumsuz tepki koymak doğru değil, duruşma düzenine uygun değil. Lüften sessiz olarak dinleyelim. Ben önceden uyarıyorum. Bunların aşamasına göre tedbirlerimiz var. Buradaki kişiler belli seviyede eğitim gören insanlar. Duruşma salonunda görüntü kaydı da yasaktır, telefonlarını kapatalım. Mahkeme nizamına uygun davranalım. Aralarda çıkalım. Hukuki savunma yapalım, suçlayıcı ifadeler kullanmayalım, polemiğe girmeyelim. Kısa zamanda biz yargılamaya devam etmek istiyoruz. Yargılamayı uzatıcı durumlardan kaçınsak iyi olur."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!