Cevap ve Düzeltme Metni

Güncelleme Tarihi:

Cevap ve Düzeltme Metni
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2014 00:33

Gazeteniz Hürriyet’te 02.01.2014 tarihinde 1. sayfada “Hatay’da silah yüklü TIR sırrı” ve 18. sayfada “Hatay’da silah yüklü TIR” başlığı ile yazılan ve detaylandırılan haber, müvekkil İHH-İnsani Yardım Vakfı’na yönelik, asılsız ve dayanaksız ifadeler içermektedir.

Haberin Devamı

Haber içeriğinde “...Suriye’ye insani yardım taşıdığı ileri sürülen TIR’da askeri mühimmat bazı yaşam malzemeleri ele geçirildi... TIR’ın İHH’ya ait olduğu iddia edildi.” “...Geçtiğimiz ay Adana’da yakalanan TIR’la aynı güzergâhı kullandığı ileri sürülürken... geçen ay Adana’da yakalanan mühimmat yüklü TIR’ın da İHH’ya ait olduğu ileri sürülmüştü” gibi ifadelere yer verilerek müvekkil vakfa yönelik bir karalama faaliyeti yürütülmüştür.
İHH-İnsani Yardım Vakfı’na ait herhangi bir TIR, herhangi bir yerde durdurulmuş ya da aranmış değildir. Bahse konu haber tamamen asılsız ve düzmecedir. Haberin veriliş biçimi değerlendirildiğinde, karanlık birtakım amaçlara hizmet ettiği açıkça anlaşılmaktadır. Haberde yer alan iddialar kolayca teyit edilebilecekken gazeteniz tarafından Hatay İl Jandarma Komutanlığı ya da Hatay Valiliği aranma zahmetinde dahi bulunulmamıştır. Zira bu haberle amaçlananın kamuoyuna bilgi vermek omadığı, aksine “çamur at izi kalsın” yaklaşımı ile müvekkil vakfa hakarette bulunmak olduğu son derece açıktır.
Ayrıca belirtmek gerekir ki, “geçen ay yakalandığı belirtilen TIR” haberi ile vakıf ilişkilendirilmeye çalışılmış, daha önce de benzer durumlar yaşandığı gibi ifadelerle müvekkil vakfın suç unsuru taşıyan işler yaptığı, silah taşıdığı izlenimi oluşturulmaya çalışılmıştır. Halbuki müvekkil vakfın Adana’da yakalandığı iddia edilen TIR’la hiçbir ilgisi olmadığı gibi, o dönemde gazetede yer aldığı şekilde bir iddia ile dahi karşılaşılmamıştır. Ayrıca haberde TIR’da arama yapılmadığı belirtildiği halde, gıda malzemeleri arasında askeri mühimmat bulunduğu ve TIR’ın hiçbir işlem yapılmaksızın bırakılıp yoluna devam ettiği de belirtilmiş olup, haberin asılsız, gerçek dışı ve iftira içerikli olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Gerçekdışı ve hiçbir kaynak gösterilmeden yapılan haber ile müvekkil vakfa yönelik bir karalama ve iftira kampanyası yürütüldüğü ve toplum önünde müvekkil vakfı küçük düşürmeye çalışıldığı anlaşılmaktadır.
Müvekkil İHH-İnsani Yardım vakfı, dünyanın yardıma ihtiyaç duyulan değişik coğrafyalarında sayısız yardım faaliyetinde bulunmuş ve bu vesileyle tüm dünyaya ulaşan bir hayır köprüsü kurmuştur (Ayrıntılı bilgi için bakınız http://www.ihh.org.tr) Müvekkil vakıf yürütülen bütün faaliyetlerde olduğu gibi, Suriye’de yaşanan insanlık dramında da yüklendiği misyonun gereklerini tüm ulusal ve uluslararası mevzuata uygun olarak yerine getirmektedir.
Herhangi bir somut bilgiye ve belgeye dayanmaksızın, kamuoyunu kasten yanlış bilgilendirmek suretiyle, müvekkil vakfı ve faaliyetlerini karalama amaçlı, yayıncılık etiğiyle bağdaşmayacak şekilde yapılan haberde yer alan ifade ve ithamların doğru olmadığını, hukuki tüm haklarımızı saklı tutarak kamuoyuna saygıyla duyurulur.
İHH-İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı Vekili
Av. Uğur YILDIRIM

Haberin Devamı

Tekzip ve adalet duygusu

Haberin Devamı

Faruk Bildirici
OKUR TEMSİLCİSİ

“HATAY’da silah yüklü TIR sırrı” başlıklı haber, İnsani Yardım Vakfı (İHH) yöneticilerini kızdırmış. Tekzip yayınlatma başvuruları önce İstanbul 33. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından uygun görülmemiş. Karara itiraz etmişler. Bu kez İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiş.
Açıklama göndermek yerine yargı yoluna başvurmaları hakları elbette. Ancak metni okuyunca mahkemenin böyle bir tekzip metnini nasıl kabul ettiğini anlamakta güçlük çektim doğrusu. Çünkü metin, haberdeki iddialara yanıt vermekten çok Hürriyet’e yönelik suçlamalarla dolu. Haberin “karanlık amaçlara hizmet ettiğini” ve “kamuoyunu kasten yanlış yönlendirmek suretiyle, vakfı ve faaliyetlerini karalama amaçlı olduğu”nu öne sürüyor İHH.
Oysa habere yanıt vermek için “Hatay ve Adana’da aranan silah yüklü TIR’lar ile vakfın ilgisi olmadığını” bir cümleyle belirtmek yeterliydi. Bunu yapmak yerine 33 satırdan oluşan, bir A4 sayfası uzunluğunda tekzip metni göndermişler. Yandaki tekzibi gören, haberin de aynı uzunlukta olduğunu düşünebilir.
Halbuki 2 Ocak tarihli Hürriyet’te yayımlanan haber çok kısa. Üstelik haberin başlığında falan değil içindeki üç cümlede geçiyor İHH’nın adı. “TIR’ın İHH’ya ait olduğu ileri sürüldü” deniyor, hemen ardından da “Vakıf yetkilileri ise TIR’ın kendilerine ait olmadığını belirtti” diye ekleniyor. Yani suçlama ve vakfın yanıtı birlikte verilmiş haberde. Hürriyet’in habercilikten farklı bir amacı olsa niye yanıtlarını da koysun habere? Ayrıca İHH, 15 Ocak’ta “El Kaide’ye 28 gözaltı” haberindeki fotoğrafla ilgili açıklama yapmış, ben de Okur Temsilcisi köşesinde yayımlamıştım. İHH için “karanlık amaçlar” olsa açıklamalarına bu gazetede yer verebilir miydim?
Kendilerine haksızlık yapıldığını söyleyenler, başkalarına karşı adalet duygularını yitirmemeli. Hele de bir “insani yardım” kuruluşu yönetiyorlarsa…

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!