Cep telefonunun sağlık faturası

Güncelleme Tarihi:

Cep telefonunun sağlık faturası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Aksaray Halk Bankası Şubesi'nde çalışan 17 kişi yanlarındaki binaya yerleştirilen cep telefonu baz istasyonunun sağlıklarını bozduğunu belirterek mahkemeye başvurdu. Dava halen devam ediyor.

İstanbul'da şehrin içindeki cep telefonu baz istasyonlarının sayısı iki binin üzerinde. Devreye girecek üçüncü cep telefonu şirketiyle birlikte yakında bu sayının 10 bine yükseleceği tahmin ediliyor.

Cep telefonu baz istasyonlarının insan sağlığı üzerindeki etkileri son günlerin en çok tartışılan konularından biri.

Apartmanların çatılarına yerleştirilen ve çanak antenlere benzemesi nedeniyle de görünüşleri fazla dikkat çekmeyen cep telefonu baz istasyonlarıyla ilgili olarak yavaş yavaş davalar da açılmaya başlandı.

Aksaray Halk Bankası

Bu davalardan biri de Aksaray'da Halk Bankası Şubesi çalışanlarına ait. 17 banka çalışanının geçen yıl sonunda aynı belirtilerle hastanelere başvurması sonucu ortaya çıkan olayla ilgili araştırmalar devam ediyor.

Bankanın İstanbul 5. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açtığı davada ilk olarak, baz istasyonunun faaliyetinin durdurulması kararı verildi.

Bilirkişi raporu

İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi'nden Prof. Dr. Adnan Kaypmaz ve Prof. Dr. Osman Palamutçuoğlu ile İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Prof. Salih Çanakçıoğlu tarafından hazırlanarak mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda şöyle deniyor:

‘‘Bu tür sistemler yurt dışında ve bilhassa AB ülkelerinde sıkı denetim altında kurulmakta ve işletilmektedir. Sözkonusu uygulamada (yani Aksaray'da Halk Bankası şubesinin yanında) olduğu gibi, kaplama alanı dışında kalan yerlere ulaşabilmek için yüksek çıkış güçlü verici antenlerinin halkın bulunduğu ortamlara yerleştirilmesine kesinlikle izin verilmemektedir. Bu tür sorunlara çözüm olarak, ışınım alan şiddetleri sınır değerleri aşmayan çok daha küçük güçlü antenler ara yerlere yerleştirilmekte ve bunları esas vericilere taşıyan fiber-optik taşıyıcılı sistemler yaygın biçimde kullanılmaktadır. Ancak ülkemizde bu tür uygulamalar henüz yapılmadığı gibi, benzer uygulamalar birçok yerde tekrarlanmaktadır.’’

Boğazda ağrı, öksürük

24 Aralık 1999'da boğazda ağrı, boğaz kuruması, boğazda yanma, gıcık ve öksürük hissi, yutkunurken ağrı, alında baş ağrısı gibi şikayetlerle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne başvuran Aksaray Halk Bankası Şubesi'nin 17 çalışanının şikayetleri bugün de devam ediyor. Şimdi çevre sakinleri umutla Turcell'e ait baz istasyonunun karşılarındaki binadan kaldırılmasını bekliyor. Turkcell ise baz istasyonunun düşük düzeyde frekans yaydığını belirterek mahkeme kararına itiraz etti.

Yeniden ölçüm yapılacak

Bu hafta içinde Turkcell'in isteği üzerine, mahkeme tarafından yeniden ölçüm yapılması ve personelle görüşme yapılması için bir ekip bankaya gidecek.

Çevre Bakanlığı, Sağlık, Ulaştırma, İçişleri ve Sanayi Bakanlıkları'na başvurdu ve baz istasyonlarının kent içinden kaldırılarak yerleşim alanlarının dışına kaydırılmasını istedi.

Ancak şu ana kadar sorunu kökünden kesecek bir tedbir alınmış değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!