Cep telefonlarına etiket uygulaması

Güncelleme Tarihi:

Cep telefonlarına etiket uygulaması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2009 09:39

ABD'de sigara paketlerindeki sağlık uyarıları zorunluluğunun cep telefonlarına da uygulanması önerisi büyük tartışma yarattı.

Haberin Devamı

ABD'de tıpkı sigaranın  yol açabileceği kanser gibi hastalıklara dair uyarı ve resimlerin sigara paketlerine zorunlu olarak konulması gibi, cep telefonlarının üzerinde de cihazın yaydığı radyasyon seviyesinin gösterilmesinin ve insanların uyarılmasının zorunlu kılınması önerisi getirildi.

Bu öneriyle birlikte cep telefonunun beyne etkisi ve kanserle bağlantısı yeniden hararetli bir tartışmanın konusu oldu.

San Fransisco Belediye Başkanı Gavin Newsom'un cep telefonu satıcılarına telefonların üzerine cihazın yaydığı radyasyon seviyesini gösteren bir ibare koyma zorunluluğu getirme önerisi tartışma yarattı. San Francisco yetkilileri, şimdi ülke genelindeki bu türden ilk uygulamayı kentte hayata geçirmemeyi tartışıyor.

Geçen hafta ilk engelini aşan tasarı, Fransa'dan ilham alıyor. Zira, Fransa meclisinde de 'çocukların cep telefonu kullanımına yönelik satış ve tanıtımların sınırlanması ve şirketlerin her tür cep telefonu satışında cihazın yanında mutlaka kulaklık vermesini öngören bir tasarı' görüşülüyor.

Haberin Devamı

San Fransisco'dan birkaç gün sonra Maine eyaletinde de bir meclis üyesi, eyalette satılan cep telefonlarının üzerinde radyasyon seviyelerini gösteren etiketlerin bulunması yönünde bir tasarıyı meclise getirdi.

Demokrat meclis üyesi Andrea Boland tarafından sunulan tasarı, "elektromanyetik radyasyon yayan cihazların üzerinde bunun beyin kanserine yol açabileceği uyarısını yapan bir ibarenin bulundurulması" çağrısında bulunuyor.

Tasarıya göre, uyarıda, bilhassa tıpkı sigara paketlerinin üzerindeki gibi, "Bilhassa çocuklar ve hamile kadınlar cep telefonlarını baş bölgesinden ve vücuttan uzak tutmalıdır" denilmesi öngörülüyor.

Hal böyleyken, cep telefonlarının sağlık sorunlarına yol açtığına dair bilimsel bir konsensüs söz konusu değil. Cep telefonlarının sağlık açısından zararlı olduğu yönünde kesin bir kanıt olmadığı yönünde çalışmalar bulunmakla birlikte, bunun aksini söyleyen araştırmalar da bulunuyor.

Yasa tasarıları, politika yapıcıların ve tüketicilerin, cep telefonları ve beyin tümörlerine dair Interphone adlı uluslararası bir araÅŸtırmanın sonuçlarının yayınlanmasını beklediÄŸi bir döneme denk geldi. ABD'nin yer almadığı araÅŸtırmaların bazı unsurları yayınlandı, ancak tümünün yayınlanması ertelendi.Â

Haberin Devamı

Çevre Çalışma Grubu'ndan Olga Naidenko, Interphone'da kısa dönemli araştırmaların genel olarak risk bulmadığını, ancak uzun dönemli araştırmaların riski bulduğunu belirtiyor.

Cep telefonlarını temsil eden CTIA adlı grup ise San Fransisco'nun planlarına karşı çıkıyor. Grubun başkan yardımcısı Jonn Walls yazılı açıklamada, sektörün "her zaman bilimi ve tarafsız sağlık örgütlerinin görüşlerini rehber kabul ettiğini" söylüyor. Walls'a göre, kablosuz cihazlar da kamu sağlığı açısından bir risk teşkil etmiyor.

Öte yandan Çevre Çalışma Grubu da radyasyon ve kablosuz araçlar üzerine kendi raporunu eylülde yayınladı ve son bilimsel çalışmaların bu konuda kesin bir sonuca ulaşmış olmadığını kabul etti.

Haberin Devamı

Ancak San Fransisco'ya çıkarmak istediği yönetmelikle ilgili danışmanlık yapan Washington merkezli örgüt, Interphone çalışmasının yayınlanan son unsurlarının, cep telefonlarının uzun vadede yol açacağı kanser riskleri konusunda ciddi endişelere yol açtığını ve bunun ciddi bir şekilde ele alınması gerektiğnii söylüyor.

Ulusal Kanser Enstitüsü de benzer bir açıklama yaptı. Enstitü şimdiye kadarki araştırmaların kesin bir ilişkinin olduğuna dair sonuca varmamış olduğunu teslim etmekle birlikte, sitesindeki açıklamada, "Bilim insanları, kesin bir sonuç için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu düşünüyor" dedi.

Federal İletişim Komisyonu, radyofrekans enerjisi denilen bir cep telefonundan yayılan ve vücut tarafından emilen radyasyon için güvenli limitleri belirledi. Buna göre, Spesifik Emme Oranı (SAR) vücuttaki bir kilogramlık doku için 1.6 vat oranında olmalı. Bu seviyede ya da bunun altında radyasyon yayan telefonlar ABD'de yasal olarak 'güvenli' cep telefonu diye satılıyor. x

Haberin Devamı

Çevre Çalışma Grubu'na göre Samsung Impression marka cep telefonu en az radyasyon yayan (SAR oranı 0.35 vat) cep telefonu modeli.

Öte yandan Belediye Başkanı'nın sözcüsü, "San Fransiscoluların, cep telefonlarından yayılan radyasyon oranları konusunda federal yetkililerle aynı bilgiye sahip olmaya hakları var" derken, belediye başkanının iPhone'undan vazgeçmek gibi bir planının söz konusu olmadığını da kaydediyor. San Fransisco çevre yetkilisi Debbie Raphael de belediyenin insanlara 'cep telefonu kullanmayı bırakmalarını' söylemediğini belirterek, "Bu konuda endişeliyseniz, kulaklık kullanın, mesaj yazın!" diyor.

Diğer yandan İskandinavya'da yapılan 30 yıllık araştırmanın sonuçları da geçen perşembe günü yayınlandı. Buna göre cep telefonu kullanımı ile beyin tümörü arasında bir bağlantı yok. Ulusal Kanser Enstitüsü'nün dergisinde yayınlanan araştırmada 1990'lar ve sonrasında cep telefonu kullanımının tırmanmasına rağmen beyin tümörü vakalarında bu dönemde bir yaygınlaşmanın söz konusu olmadığı öne sürülüyor.

Haberin Devamı

Bir başka rapor ise bu görüşün tam aksini savunuyor. CEP TELEFONLARI VE BEYİN TÜMÖRLERİ: ENDİŞELENMEK İÇİN 15 NEDEN adlı raporun başyazarı Lloyd Morgan, "Medyanın ne kadar kolay manipule edilebildiğini görmek beni hayrete düşmeye devam ediyor. Tümörlerin, bilhassa beyin tümörlerinin kısa bir ortaya çıkma evresi yoktur" diye tepki gösteriyor.

Gerçekten de Radyasyon Araştırmaları'nın bir çalışması beyin tümörleri için 30 yıllık bir gizli olarak var olma süresinin olduğunu ortaya koyuyor.

CEP TELEFONLARI VE BEYİN TÜMÖRLERİ: ENDİŞELENMEK İÇİN 15 NEDEN adlı raporda yapılan araştırmalara dayanarak ortaya konulan bu 15 neden başlıklar halinde şöyle sıralanıyor.

1) Sektörün kendi araştırması cep telefonlarının beyin tümörüne yol açtığını göstermiştir. Cep Telefonu Telekomünikasyon Endüstrisi Derneği'nin (CTIA) lideri Dr. George Carlo'nun yaptığı 25 milyon dolarlık araştırmaların ardında şu sonuçlara vardı:

* Beyin kanseri riskinde istatistiksel olarak dikkat çekici ikiye katlanan bir artış.

* 6 yıldan fazla cep telefonu kullanımında istatiksel olarak akustik nöroma görülme riskinde belirgin artış.

* Cep telefonu kullanımının insan kanında yol açtığı genetik hasara dair bulgular.

2. Sektörünfinanse ettiği sonraki bir araştırma da cep telefonu kullanımının 2000-2002 döneminde beyin tümörü riskini artırdığını ortaya koydu.

3. Bugüne kadar yayınlanan Interphone araştırmaları, sürekli olarak 10 yıldan az cep telefonu kullanımının kullanıcıyı br beyin tümöründen koruduğunu gösterdi.

4. Bağımsız araştırmalar, cep telefonu kullanımının beyin tümörü tehlikesi yarattığını gösteriyor.

5. Tüm araştırma sonuçlarının sistemli bir şekilde çarpıtılması yönündeki çabalara rağmen Interphone araştırmaları, cep telefonu kullanımının kayda değer bir beyin tümörü riski oluşturduğunu ortaya koydu.

6. Sektör dışında yapılan araştırmalar, kablosuz telefonların beyin tümörüne yol açması halinde olacakları ortaya koyuyor.

7. Cep telefonı kullanımından kaynaklı beyin tümörü riski en yüksek çocuklarda.

8. Çocukların cep telefonu kullanmasına karşı hükümetler tarafından çok sayıda uyarılarda bulunuldu.

9. Cep telefonları için konulan maruz kalma limitleri sadece sıcaklıktan kaynaklanan tehlikelere dayandırılıyor.

10. Avrupa Parlamentosu elektromanyetik alanlarla bağlantılı sağlık endişeleri temelinde bir dizi değişiklik yapmak yönünde çoğunluk oyuyla karar aldı.

11. Cep telefonları DNA'ya zarar veriyor.

12. Cep telefonu radyasyonu kan-beyin bariyerinde sızıntıya yol açıyor.

13. Cep telefonu kullanım kitapçıkları cep telefonunun kullanılmadığı zamanlarda vücuttan uzak tutulması uyarısı yapıyor.

14. Federal İletişim Komisyonu kablosuz telefonlar için uyarı yayınladı.

15. Cep telefonlarından yayılan radyasyon spermlerin verimlilğine zarar veriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!