Cep telefonları kansere neden olur mu?

Güncelleme Tarihi:

Cep telefonları kansere neden olur mu
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 23, 2004 15:50

Cep telefonları günümüzün vazgeçilmezlerinden birisi olarak yerini çoktan almış durumda. Üstelik sadece konuşarak iletişim sağlamıyorlar, fax çekmek, internete girmek, fotoğraf çekmek ve daha bir çok özelliği beraberinde taşıyarak ajandamız haline geldiler.

Haberin Devamı

İlk çıktığı günden bu yana yaydıkları radyasyon yüzünden kansere neden olabileceği yönünde korkuları da birlikte getirdiler. Gerçekten kanser riski taşıyıp taşımadıkları ise halen içinden çıkılması zor bir bilinmez.

 

BirçoÄŸumuz ÅŸu cep telefonu yokken ne yapıyorduk, nasıl birbirimizle buluÅŸuyor, günü nasıl yetiÅŸtirebiliyorduk diye düşünmüştür. Gerçekten de yolda yürürken sık sık karşılıklı koordinatlarını veren ve buluÅŸabilmek için gözüyle çevresine bakmak yerine telefonla ‘tam kapının önünde bekliyorum’Âdiyen birçok insana rastlayabiliyorsunuz. Elbette mobil telefonların yaÅŸamımızı çok kolaylaÅŸtırdığı yadsınamaz bir gerçek. Ancak bu cihazların neden olabileceÄŸi saÄŸlık sorunları nedeniyle kullanımlarının sınırlanmasına gerek olup olmadığı yönünde henüz bir fikir birliÄŸine varılmış deÄŸil.

Haberin Devamı

Radyasyonun saÄŸlık için zararlı etkileri bilinmekte. Cep telefonu üreten firmalarla bilim adamları arasında çoÄŸu zaman aksi görüşler nedeniyle tartışma yaÅŸanmakta. 1999 ve 2000 yıllarında yapılmış iki çalışmada beyin kanseri ile cep telefonu kullanımı arasında bir iliÅŸki saptanmadığı açıklanmıştı. Ancak WHO ( Dünya SaÄŸlık Örgütü) geçtiÄŸimiz yıl yaptığı açıklamada çocukların cep telefonu kullanmalarının tehlikeli olabileceÄŸini beyin tümörleri ile cep telefonlarından yayılan radyasyon arasında baÄŸlantı olup olmadığının kesin olarak bilinmediÄŸini açıkladı. Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada ise bir insanın günlükÂyaÅŸamında aldığı miktarda radyasyona maruz bırakılan farelerde beyin hasarı geliÅŸtiÄŸine dair bulgular olduÄŸu yayınlandı. Tüm bunlar da kafalarımızı karıştırmaya yetti.

 

Anlaşılan o ki beyin tümörleri ile cep telefonu kullanımı arasında henüz insanlar üzerinde yapılmış geniÅŸ kapsamlı ve tatmin edici çalışmalar bulunmamakta. Dünya SaÄŸlık Örgütü de bu konuda kesin bir açıklama yapabilmiÅŸ deÄŸil. Ancak biliyoruz ki kanser yaptığı kesin olarak kanıtlanmış maddeler gıdalara yasal olarak girebiliyor ve sigara peynir ekmek gibi satılıyor. Dolayısıyla kendi saÄŸlığımızı koruma konusundaki duyarlılık tamamen bize kalıyor. Cep telefonları kansere neden olabiliyor diyen bir bilimsel yayın okuduÄŸumuzda da ne cep telefonu kullanmak yasaklanacak ne de biz kullanmaktan vazgeçeceÄŸiz.ÂDemek ki radyasyonun zararlı etkilerinin kesin olarak bilindiÄŸi gerçeÄŸi ışığında bu konudaki kiÅŸisel önlemleri almak da bizlere düşüyor.

Haberin Devamı

 

Dünya SaÄŸlık Örgütü’nden bu konuda kesin bir açıklama yapılana kadar çocuklarımızın acil durumlar dışında cep telefonu kullanmamasına ve kendimiz için de kulaklık kullanarak, araç kullanırken cep telefonuyla konuÅŸmayarak ve konuÅŸma süresi ile sıklığını en aza indirgeyerek bir takım önlemler almaya özen göstermeliyiz. Cep telefonlarının elektronik aygıtları etkilediÄŸi ve bazılarının çalışmasını bozduÄŸu son derece önemli ayrı bir konu. Ãœretici firmalar aranılan numaraya baÄŸlanma sırasında radyasyon düzeyinin yükseldiÄŸine iÅŸaret ediyorlar. Bu nedenle telefonunuz numaraya baÄŸlanırken başınıza yakın tutmamak da alınabilecekÂbasit bir diÄŸer önlemdir.

Haberin Devamı

 

Elektronik çağın getirdiği kolaylıklar yanında sağlığımıza yönelik olumsuzlukları görmezden gelemeyiz. Ama bu olumsuzlukları minimuma indirmek için gösterdiğimiz çabalar sonuçsuz kalmayacaktır.

 

 

Op. Dr. Abdülkadir Göksel

 

Dr. Göksel,  Kariyer Destek/Sorun Yanıtlayalım/Sağlık bölümünde sorularınızı yanıtlıyor.

   

www.kulakburunbogaz.com

 

Dr.Göksel'in yenibir.com'da yayınlanan diğer yazıları:

Kadınların korkulu rüyası: Menepoz!
Baş ağrsı ve sinüzit
Ses kısıklığını önemseyin!
Her 10 kadından birinin kabusu: Meme kanseri!
Burundan estetik ameliyat olmadan önce...

Burun kanaması hayat kurtarıyor

Gürültü sağlığımızı tehdit ediyor
Horlama Seksi Öldürüyor
Çocuklarda Alerji ve Sinüzit
Lazer ile Gözlüğe Elveda!
Ciddi bir hastalık: Şişmanlık (Obezite)

Denge Bozukluğu: Baş Dönmesi (Vertigo)

Kulak kiri bir hastalık mı?

Kanser, nedenleri ve savaÅŸ

Gırtlak Kanseri ve Sigara Bağımlılığı

Yaygın bir sorun: Selülit

Yaz geliyor, güneş lekelerine dikkat!

Anti-aging: Bir yaşam biçimi

Stres kaynaklı diş hastalığı: Bruksizm

Obur muyuz?

Grip deÄŸil, saman nezlesi!

Önemli bir tedavi yöntemi: Dokunmak!

BebeÄŸinizin cinsiyetini belirlemek elinizde mi?

Yaşlılıkta Bunamanın En Sık Nedeni: ALZHEİMER’e dikkat!

Bilgisayara bağlı göz yorgunluğu
Klimadaki tehlike: Lejioner hastalığı

Kulağınızı kaşımayın!

Belki de ‘depresyondayız’

Ağız kokusuna dikkat

Şanssız bir yağ aldırma öyküsü üzerine  

Varisle tanışmadan önleminizi alın

Her zaman genç görünmenin sırrı: Botox! 

Gizli tehlike: Mide yanması  

Takıntılar zamanımızı çalıyor

Kulak zarında deliğe çözüm!

Erkekte saç dökülmesinin cinsel güçle ilişkisi var mı?

Okyanus suyu ile gelen sağlık!

AIDS'in erken belirtileri

Gelişigüzel burun damlası kullanmayın

Horlamaya ‘radyofrekans’ çözümü

Soğuklarda bademcik enfeksiyonlarına dikkat!

Sigara dumanı sağlığımızı tehdit ediyor

Kilo verme saplantısı ‘ölümcül’ olabilir

Estetik burunda tıkanıklık sorunu

Grip - Soğuk algınlığı ve Antibiyotikler

Yaygın bir sorun: Uçuk ve Aft

Panik Atak! Paniklemeyin

Çocuklarda işitme azlığına dikkat!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!