Cenevre’nin ’En’leri

Güncelleme Tarihi:

Cenevre’nin ’En’leri
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2009 00:00

Hürriyet Otoyaşam gazetesi olarak, otomobil fuarları için geleneksel hale getirdiğimiz ’En’ler dosyasının bu hafta Cenevre fuarı için hazırladık. Geçtiğimiz hafta kapılarını açan ve 15 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek Cenevre fuarı, küresel kriz ortamında güç ve gösterişin yerini cimriliğe ve çevreciliğe bıraktığı bir fuar olurken, bir çok yenilik ve ilginçlikte dikkatlerden kaçmadı.

Haberin Devamı

Elektrikli, hibrid ve düşük emisyon oranlarına sahip modellerin adeta ’En düşük CO2 (karbondioksit) bizde’ yarışı yaptığı fuarda her otomobil öne çıkan özelliği ile fuarın ’EN’lerini belirledi. Kimi tasarımı, kimi gücü, kimi de çevreciliğiyle ön plana çıkarken kimi de fiyatı ile fuarın parlayan yıldızlarını oluşturdu. İşte sizin için seçtiğimiz fuarın ’EN’leri:

EN HAVALI Chevrolet Volt’un Avrupa şubesi olmaya hazırlanan elektrikli Opel Ampera için en havalı tanıtım yapıldı.

Tam dolu pillerle 500 km yol yapan Ampera 2012’de piyasada.

EN ELEKTRİKLİ Fuada en havalı tanıtıma imza atan Opel Ampera dışında küçük otomobil üreticisi Smart da elektirkli modeli ForTwo’yu sergiledi. Aracın en dikkat çekici yanı ise hızlı otomobiller hazırlayan Brabus firması tarafından geliştirilmiş olmasıydı. Bir diğer fişli model de Mitsubishi’nin Sport Air iMieV konsepti. Plastik malzemelerle kaplanan Sport Air, 60 beygirlik elektrik motoru ile hareket ediyor. Sport Air’in, 2010 yılında Avrupa’da satışa sunulması planlanıyor. Fuarda bu iki model dışında, Toyota’nın, Ford’un, Pininfarina’nın, Lampo of Protoscar’ın birbirinden ilginç elektrikli konsept modelleri bulunuyordu.

EN PAHALI Bugatti Veyron’un 100’üncü yılına özel olarak geliştirilen Bleu Centenaire modeli, mat ve parlak mavi boyası ile farklılaşıyor. 3 milyon TL’ye yakın bir fiyata sahip olan araç park sensörü ve geri görüş kamerası ile donatılmış.

EN UCUZ Hindistan’da nisan ayında 2 bin dolara satışa sunulacak dünyanın en ucuz otomobili Tata Nano’nun Avrupa için üretilen versiyonu Cenevre Fuarı’nın en ucuz otomobili olarak yerini aldı. Avrupa için gerekli testleri yapılan otomobilin bu ülkelerdeki fiyatı henüz netlike kazanmadı.

EN ÇEKİCİ 4X4 Spor otomobilleriyle ünlü Aston Martin de, lüks 4x4 sınıfını gözüne kestirmiş gibi görünüyor. Pek çok üreticinin bu segmentte büyük kár sağladığını gören Aston Martin de Lagonda adını verdiği konsepti ile Cenevre’de en çekici dört çekerlerden biri olmayı başardı.

EN SIRADAN Honda’nın her fuarda demirbaş olarak kullandığı robotu Asimo, bu sefer de hibrid Insight modelini tanıtmak için görev başındaydı. 1987 yılından bu yana geliştirilen ve 2000 yılından beri son hali ile karşımızda olan Asimo, artık sıradan bir robot halini almaya başladı.

EN PEMBE Amerikalı şarkıcı Pink’in Polo için özel olarak yazdığı şarkı ile tanıtılan yeni Polo, Haziran ayında Avrupa’da yola çıkacak. Eylül ayından itibaren Türkiye’de 29 bin TL’den başlayacak fiyatlarla satışa sunulacak olan araçta yeni 1.2 litrelik 105 beygir gücündeki TSI motor seçeneği de bulunacak.

EN YEŞİL Otomotiv dünyasının ikonlarından biri olan Fiat 500, yeni Cabrio versiyonunun dünya tanıtımını Cenevre’de gerçekleştirdi. Yeşillikler içindeki standda sergilenen Fiat 500, böylelikle en yeşil tanıtıma imzasını atmış oldu.

EN GÜÇLÜ İTALYAN İtalyan spor otomobil üreticisi Lamborghini’nin en ateşli modeli fuarda ortaya çıktı. Murcielago LP 670-4 SuperVeloce adındaki bu araçtan sadece 350 adet üretilecek. SV’nin 6.5 litrelik V12 motoru 670 beygir güç üretiyor. 100 kilo hafifleyen araç 0-100 km/s hızlanmasını 3.2 saniyede tamamlıyor ve maksimum 342 km/s hıza ulaşabiliyor.

EN SANAL GERÇEK Citroen’in, dünyaca ünlü video oyunu Grand Tourismo 5’te yer alması için tasarladığı konsept otomobili GT, Cenevre Fuarı’nda da büyük ilgi gördü. Oldukça ses getiren bu ’sanal gerçeğe’ Citroen yetkilileri de kayıtsız kalamadı ve aracın 20 adet üretileceğini müjdeledi.

EN SEVİMLİ Skoda’nın ilk olarak 2005 Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıttığı crossover konsepti Yeti, aradan geçen 4 yılın artından seri üretim hali ile yine aynı yerde otomobilseverlerle buluştu. Yeti ismini, var olduğuna inanılan kar canavarından alıyor. Fuarda aracı bu sevimli canavar tanıttı.

EN GEREKSİZ Her Cenevre Fuarı’na dudak uçuklatan konseptlerle imza atan Rinspeed, bu yıl krizden etkilenmiş olacak ki, oldukça sıradan bir çalışma ile otomobil meraklılarının karşısına çıktı. iChange bilindik teknolojileri yansıtması nedeniyle fuarın en gereksiz konsepti olmayı başardı.

Haberin Devamı

EN SIRADIŞI KONSEPTLER

INFINITI ESSENCE
Diğer dikkat çeken bir model de Infiniti’nin Essence konseptiydi. Oldukça çekici hatlara sahip olan Essence, bagajındaki Louis Vuitton çantalarla da farkını ortaya koydu.

NISSAN QAZANA Fuarda teknolojik özelliklerinden çok tasarımıyla öne çıkan pek çok konsept vardı. Nissan’ın Qazana adını verdiği araç, küçük bir 4x4 ile aynı boyutlarda olmasına rağmen oldukça yuvarlak hatlara sahip. Qazana’nın far tasarımı da oldukça enteresan bulundu.

DACIA DUSTER Dacia’nın ilk 4X4 (crossover) konsept modeli olan Duster’da fuarda farklılığını ortaya koydu. Duster, sürücü için sportif bir coupe; yolcular için ise karşılıklı açılan kapılarıyla konforlu yolculuklara davetiye veren bir MPV araç görünümünde.

IOSIS-MAX

Ford ise gelecek nesil Focus modelleri hakkında ipucu veren Iosis- max konsepti ile adından söz ettirdi. Iosis max, Ford’un yeni geliştirdiği 1.6 litre 178 beygir gücündeki turbo motor ile donatılmış.

EN TÜRKLER

TOYOTA VERSO Toyota’nın Türkiye’de üretilen modeli Verso da dünya tanıtımını Cenevre’de gerçekleştidi. 7 kişilik oturma kapasitesi ile ailelere yönelik tasarlanan yeni Verso Mayıs ayından itibaren Türkiye’de satışa sunulacak.

ELEKTRİKLİ CONNECT Türkiye’de üretilen Connect’in tamamen elektrikle çalışan modeli Cenevre’de Ford standının yıldızları arasındaydı. Ford’un 2012 yılında yollarda olacak 4 elektrikli modelinden biri olarak Amerika pazarında da satılacak elektrikli Connect modeli için batarya ve elektrik motoru geliştirmelerini İngiliz Smith elektronik şirketi yapıyor.

CLIO VE GRANDTOUR Renault’un Bursa’da üretilen Clio ve Clio Grand Tour modelleri de geçirdikleri kapsamlı makyaj operasyonunun ardından ilk kez Cenevre Fuarı’nda sergilendi. Laguna ve Megane’da karşımıza çıkan tasarım anlayışı, her iki modelde de kendisine yer bulmuş.

Cruze Nisan’da Türkiye’de

Türkiye’de 2008 yılında çıkışa geçerek pazar payının iki kata yakın artıran Chevrolet, 15 Nisan’da Türkiye’de satışa sunmaya hazırlandığı kompakt sedan sınıfındaki yeni modeli Cruze’yle iddiasını artırıyor.Chevrolet Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Murat Aydın, kurlar izin verdiği takdirnde fiyatlarının çok rekabetçi olacağını belirterek, 2009 yılında 2 bin adet Cruze satmayı hedeflediklerini belirtti.

Yeni Cruze’nin Chevrolet markasının yeni küresel tasarım dilini yansıttığını kaydeden Aydın modelle ilgili olarak şunları söyledi: "6 hava yastığı ve ESP gibi ekipmanları en baz modelinde dahi standart olarak sunan segmentindeki tek otomobil. Sahip olduğu arka koltuk diz ve baş mesafesi ile sınıfının lideri. 1.6 benzinli ve 2.0 dizel motorlar, manuel ve otomatik şanzıman seçeneği ile Nisan ayında Türkiye pazarına girecek."

Cruze’de yer alan 1.6 litre benzinli motor 6400 devir/dakikada 114 beygir güç üretirken, 4200 devir/dakikada 153 Nm tork geliştiriyor. 150 beygir güç geliştiren yeni 16-valf, 2.0-litre turbo dizel ise daha fazla tutumluluk ile güç katkısında bulunur. 100 kilometrede 5.6 litre yakan aracın 1000 kilometrenin üzerinde sürüş menzili bulunuyor. 6 ileri tam otomatik vitese sahip Cruze, 4 bin 600 milimetreyle sınıfının en uzun aracı.

Murat Aydın, Chevrolet için Avrupa’da bir başka önem taşıyan modelin ise Cenevre fuarında ilk kez sergilenen Spark olduğunu belirterek, "Küçük sınıftaki bu modelimizi de önümüzdeki yılın Şubat ayında satışa sunacağız" dedi.

206’nın artısı var

Peugeot uzun yıllardır başarılı satış rakamlarına ulaşan modeli 206’nın ömrünü yeni versiyon ekleyerek uzatmaya devam ediyor. Daha geniş kitlelere hitap edecek şekilde fiyatlandırılan 206+, dalga tasarımlı yeni torpido paneli ve motosiklet dünyasını çağrıştıran dekor unsurlarıyla, dikkat çekici bir iç mekana sahip. Doğrudan 207’nin ön yüzünden esinlenen modern dış tasarımı, yeni motor kaputu, yeni panjur ve farları otomobilin güçlenen kişiliğine katkıda bulunuyor. 206’dan bayrağı devralan 206+ tasarımı, mimarisi ve uygun fiyat donanım seviyesi ile 2009 yılının 2’nci yarısında da Türkiye pazarına sunulması planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!